Hlavní obsah

S americkými posilami se chceme dostat do play-off, říká nový kouč Stavěl o cílech basketbalistů Ústí

Ústí nad Labem

S novým trenérem, výrazně pozměněnou sestavou i vyššími ambicemi oproti minulé sezóně vstoupili do letošního ročníku Mattoni NBL basketbalisté Ústí nad Labem. „Chtěli bychom se pokusit o průnik do play off,“ říká sedmatřicetiletý hlavní kouč Martin Stavěl, jenž odstartoval svou premiérovou trenérskou štaci na prvoligových palubovkách.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér ústeckých basketbalistů Martin Stavěl.

Článek

Jak bylo těžké sestavit současný kádr ústeckých basketbalistů?

Hráčskou kariéru v áčku ukončili Hrubý a Pištěcký, kteří přijali nabídky na bafuňářskou práci v klubu. Odešli i další hráči, ale vedení se rozhodlo udělat tlustou čáru a začali jsme skládat družstvo pro ligu. Vzhledem k rozpočtu jsme věděli, s čím jdeme do sezóny a podle toho bylo relativně lehké vytvořit aktuální tým. Doufám, že dřívější opory dokážou noví cizinci minimálně nahradit. Posil máme habaděj, na hodnocení však bude první příležitost tak po pěti kolech.

Pozornost budí američtí hráči Lewis, Mitchell a Steffeck. Už se v Ústí adaptovali?

Působí zde už od půlky srpna, sehráli s námi nejprve osm přípravných zápasů i první ligový duel s Nymburkem. Myslím, že se už přizpůsobili našemu basketbalu i životnímu stylu. Jde o jejich první evropské angažmá, přesto si zvykají velmi rychle.

Počítáte i s dalším doplněním kádru o amerického basketbalistu?

Ano. Původně to měl být Clement, jenže po příjezdu do Ústí zjistil, že má neodkladné problémy, které se týkaly jeho dítěte. A tak se na otočku vrátil plnit si svoje rodinné povinnosti. Místo něj by měl přijít jeho krajan Emerson, střílející rozehrávač.

Jaké cíle jste si vytyčili do sezóny?

Z pohledu klubu je úkol jasný: nebýt horší, než desátí v tabulce. Osobně jsem si stanovil předsevzetí, že chci tým přivést na pozice pro play off. Byl by to posun směrem dopředu, protože loni skončilo Ústí předposlední.

Co očekáváte od ligy?

Už v předehrávce jsme se přesvědčili, že Nymburk je oproti nám někde jinde. Svou kvalitou převyšuje českou soutěž, proto si vážíme, že jsme jej mohli potkat na domácí palubovce. A věřím, že se nám podaří sehrát v lize proti ostatním soupeřům důstojné partie.

Reklama