Hlavní obsah

Cíl? Vybojovat start na olympiádě, říká boxer Chládek před MS

Je mu teprve 21 let, ale už se chystá na svoje třetí mistrovství světa. Českého boxerského reprezentanta Zdeňka Chládka čeká na přelomu září a října v Baku i boj o olympijské letenky do Londýna. „Je to moje velká meta a udělám pro její splnění maximum,“ říká největší české želízko ve světovém amatérském ringu v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Boxer Zdeněk Chládek

Článek

Jaká byla příprava na Baku? Především dlouhá. Trvala tři měsíce. Na začátku jsme si prošli peklem při kondičním soustředění v Harrachově. Následovaly sparringy a já jsem navíc chodil trénovat s fotbalisty Krupky u Teplic. Hrál jsem i přáteláky a měl jsem být nominovaný i na soutěžní zápas. Ale netroufl jsem si na to z obav před zraněním. Přece jen je mojí doménou jen box a bylo by škoda, abych kvůli doplňkovému sportu měl nějaké zdravotní nesnáze.

Na světový šampionát jedete už potřetí. Bude turnaj v Ázerbajdžánu pro vás po Chicagu 2007 a Milánu 2009 něčím specifický? Všechna mistrovství světa beru stejně. Ale přece jen mám před sebou vidinu olympijského Londýna a z tohoto pohledu přikládám Baku stěžejní význam ve svojí kariéře. Slíbit umístění, zaručující nominaci na olympiádu, ale nemůžu. Udělám pro to však maximum.

Boxeři potřebují kromě síly a techniky i velkou psychickou odolnost. Jak jste na tom v tomto ohledu? Poprvé jsem na olympiádu začal pomýšlet a usilovně trénovat už před čtyřmi lety. A teď přichází období, kdy bych měl tu dřinu zúročit. Na tréninku jsem se v poslední době cítil výborně a snad mi to vydrží. Nějaké tlaky si momentálně nepřipouštím. Máme za sebou i konzultace s psychologem.

Co víte o prostředí v dějišti světového šampionátu? Nedávno jsem byl na turnaji v Arménii. A to, co bude v Baku, neřeším. Chci se soustředit jen sebe, hodlám se zdržovat na hotelovém pokoji a s procházkami po městě nepočítám.

Reklama