Hlavní obsah

Tenisový král Björn Borg. Z vrcholu tenisového žebříčku až k drogám a dluhům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebylo mu ještě ani 26 let, a již měl na svém kontě 11 grandslamových titulů. Přesto se senzačně rozhodl, že skončí. Právě švédský fenomén Björn Borg udělal na konci 70. let minulého století zásadní průlom pro medializaci tenisu. Období po kariéře už zdaleka tak hvězdné nebylo. Aféry, dluhy, kokain i pokus o sebevraždu…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roger Federer a kapitán týmu Evropy Björn Borg během tenisového turnaje Laver Cup.

Článek

Pištění a vřískání u kurtů nebralo konce. Náctileté dívenky daly vale popovým zpěvákům a vrhly se na tenis. Způsobil to Björn Borg. Mladík s dlouhými blonďatými vlasy, bílou čelenkou, dřevěnou raketou značky Donnay a ledově klidnou tváří, s níž řešil i nekritičtější okamžiky zápasů. Však si také vysloužil přezdívku „Iceborg“.

„Björn je prapůvodní ‚rocková hvězda‘ světového tenisu,“ řekl o něm jeden z jeho nástupců Pat Cash. „Borg byl jako popová star. Milovaly ho desetileté holky, ale i šedesátileté babičky,“ vzpomíná bývalý český reprezentant Jiří Hřebec.

Kamenná tvář Björn Borg

Jako malý kluk rozštípal vzteklý Borg spoustu raket. Měl však štěstí, že ve správný čas potkal trenéra Lennarta Bergelina. Ten mladíka srovnal a udělal z něj neporazitelného tenistu s kamennou tváří, která nedávala znát jakékoliv emoce a deptala všechny soupeře.

„Říkají o mně, že vyhrávám, protože jsem kluk bez nervů. Musím s tím souhlasit, v tenisové technice mám totiž řadu nedostatků. Zvykl jsem si na tu nervovou zátěž, a když jsem začal porážet velké hráče, neměl jsem z toho pořádně rozum. Jak říká Bergelin - poprvé z nerozvážnosti, podruhé s klikou a potřetí už to přijde jako samozřejmost,“ liboval si zázračný mladík.

(ne)Pohádkový konec kariéry

Borgova „nerozvážnost“ si podmanila tenisový svět. V letech 1976-80 vyhrál pětkrát v řadě Wimbledon, šestkrát triumfoval v Paříži a dvakrát v Turnaji mistrů. Měl na kontě 62 vyhraných turnajů ATP, ale pak přišel šok. V necelých 26 letech oznámil ukončení kariéry. „Jsem unavený, vítězství už mě netěší tak jako dřív,“ zmrazil davy svých obdivovatelek.

Profil Björna Borga - úspěchy a ocenění
Datum a místo narození: 6. června 1956; Södertälje, Švédsko
Profesionální kariéra: 1973 - 1985
Výdělek: 3 655 751 dolarů
Tituly: 66 titulů na ATP
Grandslamy: 11 titulů - French Open 6x (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981), Wimbledon 5x (1976, 1977, 1978, 1979, 1980)

Možná to však bylo trochu jinak. Borg se dostal na vrchol i díky asketickému způsobu života a vydělal tenisem 75 miliónů dolarů. V té době to byla neslýchaná částka a tenisový král neodolal pokušení, že je na čase si začít také užívat…

U břehů rodného Švédska si koupil vlastní ostrůvek, stále více času však trávil ve svém novém domově v Monte Carlu. Jedna aféra začala střídat druhou a většinu pohádkového jmění promrhal.

Kokain, pokus o sebevraždu a Laver Cup

Borg se vrhnul do podnikání ve světě módy, kvůli řadě až naivních rozhodnutí se mu ovšem nevedlo a hrozivě prodělával. Sám přiznal, že kupící se problémy chtěl vyřešit pomocí kokainu. V roce 1989 se dokonce pokusil o sebevraždu, byť sám tvrdil, že předávkování prášky bylo jen nešťastnou náhodou.

V roce 1991 se zkusil vrátit na kurty. Byl to zoufalý pokus, na okruhu ATP nevyhrál jediný zápas. Svůj poslední zápas na okruhu odehrál v roce 1993 v Moskvě, kde prohrál s Alexanderem Volkovem.

V roce 2019 prodal svůj dům na ostrově Ingarö a přestěhoval se do centra Stockholmu. V posledních letech je navíc jednou z tváří tenisového Laver Cupu, kde je kapitánem Týmu Evropy.

Borg vs. McEnroe (2017)

Jedním z největších rivalů švédského tenisty byl bezpochyby americký bouřlivák John McEnroe. Legendární je zejména jejich souboj na Wimbledonu v roce 1980, který byl v roce 2017 dokonce zfilmován. Hlavní role ve filmu si zahráli Shia LaBeouf a Sverrir Gudnason.

Reklama