Hlavní obsah

V Melbourne dohrála i Kvitová, sen o semifinále se rozplynul za 75 minut

Dvouhry na Australian Open jsou již bez české účasti. Po úterním vyřazení Tomáše Berdycha představovala poslední naději Petra Kvitová, která ale ve středečním čtvrtfinále nestačila na Rusku Věru Zvonarevovou a za 75 minut opouštěla arénu Roda Lavera poražena po setech 2:6 a 4:6. Zvonarevová tak vyřadila tři české hráčky v řadě a potřetí za sebou se na grandslamu dostala mezi nejlepší čtyři.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Zklamaná tenistka Petra Kvitová po jedné z výměn v utkání s Věrou Zvonarevovou.

Článek

Zvonarevová sice hned při druhém fiftýnu úvodní hry předvedla dvojchybu, game ale s přehledem získala. Nervozita naopak svazovala Kvitovou, která při svém podání uhrála jediný balón a nepřesnou hrou dala soupeřce možnost brejku, který Ruska vzápětí potvrdila čistou hrou. A přáno nebylo dvacetileté české hráčce ani při dalším servisu, při němž sice vedla 40:15, Zvonarevová ale dotáhla na shodu a po třinácti minutách hry sebrala Kvitové už druhé podání.

Radostné gesto ruské tenistky Věry Zvonarevovéfoto: ČTK/AP/Shuji Kajiyama

V páté hře se jízda ruské hráčky zpomalila a Kvitová vydřela při podání Rusky první bod a posléze poprvé v utkání udržela vlastní servis. Šance na další brejk ale vzaly za své a Zvonarevová navíc v osmé hře opět sebrala české tenistce podání a za pouhých 29 minut usedala na lavičku s prvním setem v kapse.

Druhý set rušily petardy

Ani úvod druhé sady nenabídl odlišný obrázek a Kvitová po sérii chyb rázem prohrávala opět 0:3. Pak se ale nadechla k obratu, dvakrát podržela podání, soupeřce naopak servis vzala a bylo vyrovnáno. Injekce sebevědomí zaúčinkovala a Zvonarevová hned nato musela skousnout další brejk české hráčky. Koncentraci obou hráček v této fázi hry narušily výbuchy pyrotechniky, kterou mimo areál odpalovali lidé slavící australský národní svátek Australia Day, který připomíná příjezd prvních osadníků z Evropy.

A Kvitové se po nadějném rozjezdu nepodařilo zařadit další rychlostní stupeň a vlastními chybami opět věnovala svůj servis soupeřce. Favorizovaná Ruska šla vzápětí do vedení 5:4 a v desáté hře využila za stavu 40:30 hned první mečbol, když Kvitová zahrála příliš dlouhý balón. "Bylo těžké hrát po celý zápas bezchybně. Petra je velký bojovník a nabídla jsem jí možnost ke zvratu. Naštěstí jsem se dokázala vrátit do hry a dovést utkání do vítězného konce," poznamenala po utkání Zvonarevová, která utkání odehrála s černou páskou na památku obětí teroristického útoku na moskevském letišti Domodědovo.

Zklamaná tenistka Petra Kvitová po prohraném utkání s Věrou Zvonarevovou.foto: ČTK/AP/Shuji Kajiyama

Světová dvojka a druhá nasazená Zvonarevová tak má v Melbourne na svědomí osud tří českých hráček: ve 3. kole vyřadila po velkém boji Lucii Šafářovou a v osmifinále porazila Ivetu Benešovou. S Kvitovou měla před čtvrtfinálovým duelem vyrovnanou bilanci 1:1; předloni na tvrdém povrchu v Indian Wells se radovala z vítězství Ruska, česká tenistka vrátila porážku své středeční soupeřce loni na antuce v Římě.

AUSTRALIAN OPEN
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Zvonarevová (2-Rus.) - Kvitová (25-ČR) 6:2, 6:4.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Azarenková, Kirilenková (12-Běl./Rus.) - Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 6:2, 6:4.
Junioři, dvouhra - 3. kolo:
Veselý (1-ČR) - Berman (15-Austr.) 6:4, 6:1.

Reklama