Hlavní obsah

Jeden velký cirkus, rozčiloval se Berdych po přerušení. Djokovič málem sestřelil rozhodčího

Paříž

Ve čtvrtfinálovém duelu se světovou jedničkou tahal za kratší konec. Prohrával 0:2 na sety, na Roland Garros byl blízko vyřazení, přesto se Tomáš Berdych nevzdával. Zkraje třetí sady uzmul Novaku Djokovičovi servis a i když brejk nedokázal potvrdit, držel s favoritem neustále krok až do stavu 3:3. V tu chvíli ale déšť, který skrápěl hlavní dvorec téměř celý zápas, malinko zesílil a rozhodčí na umpiru oba aktéry poslal do šatny. Českého tenistu přerušení rozohnilo a verdikt přímo na kurtu Philippa Chatriera okomentoval.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Tomáše Berdycha naštvalo přerušení zápasu.

Článek
Fotogalerie

"To je cirkus. Jeden velký cirkus!" pronesl naštvaně k supervizorovi turnaje, než opustil dvorec. Ne nadlouho. Diváci totiž čekali na pokračování čtvrtfinálové bitvy jen deset minut, byť se počasí příliš nezlepšilo.

"Bylo to jedno z nejhorších rozhodnutí, které jsem na kurtu zažil. Hrajeme dva a půl setu v drobném dešti. Bylo to vyrovnané, měl jsem ve třetím setu šance a pak najednou přijde rozhodnutí přerušit zápas. Musíte si vzít věci, odejít pryč, pak za pár minut jdete zase zpět," divil se Berdych, podle něhož byly podmínky po krátké přestávce stále stejné.

Rodáka z Valašského Meziříčí pauza rozhodila. Za stavu 3:4 přišel o podání a Srb už poté bez potíží dovedl střetnutí do vítězného konce. Berdych tak nevyrovnal své pařížské maximum z roku 2010, kdy postoupil do semifinále. Djokovičovi podlehl počtyřiadvacáté v kariéře a s turnajem se loučí. "Bylo to opravdu těžké utkání. Měl jsem pár malých šancí. Bylo to vyrovnané, ale Novak zvládl zápas lépe. Můžu však odjet se vztyčenou hlavou," řekl Berdych na tiskové konferenci.

Djokovičovi ruply nervy

Djokovič v zápase znovu ukázal, proč je v současnosti vládcem světového mužského tenisu, minimálně chyboval a znovu se o kousek přiblížil vysněnému titulu z French Open, jenž mu v jeho grandslamové sbírce chybí. Navzdory vítězství bez ztráty setu však během utkání tekly nervy i jemu.

V úvodu třetí sady za stavu 1:0 pro Berdycha měl k dispozici brejkbol. Ten ovšem nevyužil, když forhendem poslal míček do sítě. Z frustrace pak praštil raketou o zem, ta ovšem na antuce neskončila. Djokovičovi totiž vyklouzla z ruky a prudce vyletěla dozadu, kde málem zranila lajnového rozhodčího. Ten stačil na poslední chvíli uhnout a možná tak zachránil Srba od diskvalifikace.

Však se také Djokovič ihned omlouval. "Jsem si vědom, že jsem měl štěstí. Hodně se mi ulevilo, že ho raketa nezasáhla," oddechl si devětadvacetiletý Srb, jenž v boji o účast ve finále narazí na mladého a ve formě hrajícího Rakušana Dominica Thiema. Světová jednička očekává náročný duel.

"Patří k lídrům nastupující generace. Hraje momentálně nejlepší tenis v kariéře. Výsledky to potvrzují. Má velkou motivaci ukázat sobě i ostatním, že si zaslouží být ve špičce a bojovat o největší tituly," řekl Djokovič.

Vyhraje Novak Djokovič letošní French Open?
Ano
75,6 %
Ne
24,4 %
Celkem hlasovalo 12258 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Česká republika Tomáš Berdych
    6 : 3; 7 : 5; 6 : 3
  • Rakousko Dominic Thiem Belgie David Goffin
    4 : 6; 7 : 6; 6 : 4; 6 : 1
  • Španělsko Albert Ramos Švýcarsko Stan Wawrinka
    2 : 6; 1 : 6; 6 : 7
  • Francie Richard Gasquet Velká Británie Andy Murray
    7 : 5; 6 : 7; 0 : 6; 2 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Rakousko Dominic Thiem
    6 : 2; 6 : 1; 6 : 4
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 2 : 6; 6 : 4; 2 : 6
  • Finále

  • 05.06.16      15 : 00
    Srbsko Novak Djokovič Velká Británie Andy Murray
    3 : 6; 6 : 1; 6 : 2; 6 : 4