Hlavní obsah

Gebrselassie nepoběží v Pekingu maraton, ale 10 000 metrů

PEKING

Světový rekordman Haile Gebrselassie v pondělí oznámil, že nepoběží maraton na olympijských hrách v Pekingu. Slavný etiopský vytrvalec vyloučil svou účast v nejdelším běhu na hrách kvůli znečištěnému ovzduší, které by mohlo zhoršit jeho astma. Agentuře Reuters však překvapivě řekl, že plánuje startovat na dráze na 10 000 metrů.

Článek

"Znečištěné ovzduší je hrozbou pro mé zdraví a bylo by pro mě těžké v současném stavu běžet 42 kilometrů," prohlásil Gebrselassie. "Neodhlašuju se ale z celé olympiády. Plánuju se zúčastnit závodu na 10 000 metrů," uvedl čtyřiatřicetiletý běžec, jenž na předchozích dvou olympiádách desítku vyhrál.

Gebrselassieho start na trati 10 000 metrů by byl velkým překvapením, neboť v posledních letech startuje na dráze jen sporadicky a věnuje se silničním běhům. Při jedné z řídkých příležitostí na dráze zaběhl loni na ostravské Zlaté tretře světový rekord v hodinovce.

O možné neúčasti v olympijském maratonu mluvil autor 26 rekordů už koncem ledna. Loni musel Gebrselassie kvůli dýchacím problémům vzdát maraton v Londýně.

Znečištěné ovzduší je před hrami v Pekingu jednou z hlavních hrozeb pro řadu sportovců a funkcionářů. Organizátoři se snaží s problémem bojovat i za cenu obrovských finančních injekcí a akcí typu omezení automobilové dopravy. Ani to však Gebrselassieho rozhodnutí nezviklalo.

Reklama

Související témata: