Hlavní obsah

Bauer vybojoval ve strhujícím závěru volné patnáctky druhou českou medaili!

Pavel Novotný (Whistler)Sport.czPrávo

Pekelné drama. Chvíle čekání. A bronz! Lukáš Bauer těsně vyválčil třetí místo! O sekundu a půl před nakonec čtvrtým Švédem Hellnerem. Lyžař z Božího Daru parádně vstoupil do olympijských bitev.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lyžař Lukáš Bauer se raduje z bronzové medaile z olympijského závodu ve Vancouveru na trati 15 km volně.

Článek

Proletěl patnáctikilometrovou tratí a hned při prvním startu ve Whistleru získal kýženou medaili, nečekal na skiatlon či závěrečnou klasickou padesátku, ale i v méně oblíbeném bruslení pobral nejlepší český běžec cenný kov. „Jsem spokojený, že ho mám, teď můžu bojovat o zlato,“ vhlížel hned po závodě k dalším bitvám.

Po stříbru z klasické patnáctky v Turíně a loňského MS v Liberci získal svoji třetí ´placku´ na velké akci v kariéře. A také druhou českou na probíhajících hrách.

Unavený v pokleku sledoval v cíli švédského rivala Hellnera, který startoval za ním a měl dlouho lepší mezičasy. Vypadalo to, že Bauera udolá. Ale v závěru vytuhl, ztrápený dorazil do cíle. Tradiční červená barva na čelence přinesla skvěle finišujícímu Bauerovi opět štěstí.

Posledních sedm set metrů Hellner jel o čtyři vteřiny pomaleji než Čech. To rozhodlo. Drama skončilo v Bauerův prospěch, i když k cennějším medailím byl nakonec dál než čekal.

Český lyžař vyrazil ve stopách Martiny Sáblíkové, které též vyšel první start. Kýžené zlato, které o den dříve získala rychlobruslařka, může pobrat příště. Skiatlon ho čeká už  v sobotu.

Bauer přitom  začal skvěle i na bruslařské patnáctce. Statečně se rval s tratí i soupeři. Na prvním mezičase dokonce byl vpředu. Dal zapomenout na trýznivé pocity z tréninku i spekulace o ponorkové nemoci v týmu pár dnů před soutěží. Ani žádné obvyklé zdravotní problémy jej na počátku klíčových bitev sezóny neničily. Jen Hellner byl před ním. Ale s přibývajícími kilometry ztrácel i na pozdějšího vítěze Švýcara Daria Colognu (přes půl minuty) i na Itala Pietra Pillera Cottrera.

Ale ještě větší manko nabíral favorizovaný Nor Northug, který startoval za Bauerem. Předpokládaná hvězda her skončila hluboko v poli poražených, až 41. se ztrátou přes dvě minuty!

Na nejlepší nestačili ani zbylí čeští reprezentanti - Martinové Koukal (18.) a Jakš (29.) i Milan Šperl (43.).

ZOH - běh na lyžích (Whistler):
Muži - 15 km volně:
1. Cologna (Švýc.) 33:36,3, 2. Piller Cottrer (It.) -24,6, 3. Bauer (ČR) -35,7, 4. Hellner (Švéd.) -37,2, 5. Vittoz -39,9, 6. Manificat (oba Fr.) -51,1, 7. Angerer (Něm.) -52,2, 8. Babikov (Kan.) -53,7, 9. Vylegžanin (Rus.) -55,3, 10. Di Centa (It.) -59,9, ...18. Koukal -1:17,2, 29. Jakš -1:36,7, 43. Šperl (všichni ČR) -2:10,1.

Reklama