Hlavní obsah

Kvitová to dokázala! Lvice porazila Azarenkovou a vyhrála Turnaj mistryň

Tenistka Petra Kvitová zvítězila na Turnaji mistryň! Česká fedcupová reprezentantka porazila ve finále v Istanbulu Bělorusku Viktorii Azarenkovou po setech 7:5, 4:6 a 6:3 a sezónu zakončí jako druhá hráčka žebříčku. Kvitová je teprve třetí hráčka v historii, které se podařilo vyhrát Turnaj mistryň při premiérové účasti. Českou účast mělo i finále čtyřhry, v němž však Květa Peschkeová společně se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou podlehly Američankám Huberové a Raymondové po setech 4:6 a 4:6.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň. V pozadí poražená finalistka Viktoria Azarenková z Běloruska.

Článek

"Těžko hledám slova. Když jsem začínala sezonu, tak jsem si neuměla představit, že tady budu stát jako vítězka a budu mít i grandslamový titul. Je to jako sen," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení na dvorci a poděkovala svému týmu za pomoc.

Jednadvacetiletá tenistka z Fulneku se stala první českou vítězkou Turnaje mistryň po 14 letech a stejně jako ve Wimbledonu navázala na Janu Novotnou. Z českých tenistek už dokázala vrchol sezony vyhrát už pouze slavná Martina Navrátilová.

"Je těžké prohrát, ale prohrála jsem s šampionkou. Hrála úžasně a odvedla skvělou práci," řekla Azarenková roztřeseným hlasem o české přemožitelce.

Běloruská tenistka Viktoria Azarenkováfoto: Reuters/Murad Sezer

Jako uragán vletěla Kvitová do finále, ale stejně rychle i zvadla. Nejdříve hrála dokonale - vymetala rohy, výborně podávala a pohybovala se. Vyhrála pět her v řadě a Azarenkovou ničila vedle tvrdých vítězných míčů i zkrácením a náběhy k síti.

Za stavu 5:0 však přišel kolaps, který už se Kvitové v Turecku několikrát přihodil. Riziko přineslo chyby a nejistotu. Češka najednou nemohla trefit kurt a Běloruska se zvedla. Za stavu 5:2 pro Kvitovou Azarenková odvrátila dva setboly a srovnala na 5:5.

Jedenáctou hru Kvitová při svém podání zvládla a prohozem game získala. Pod tlak se tak dostala Azarenková, která začala podání smečí do sítě, a i skvělý bekhendový volej pomohl Kvitové k dalším dvěma setbolům, které ale nevyužila. Radovat z prvního setu se Kvitová mohla až po pátém setbolu a chybě soupeřky.

Zklamaná Petra Kvitová po ztrátě druhého setu.foto: Reuters/Murad Sezer

V úvodu bitvy druhé sady si tenistky vyměnily brejky. Výborně běhající a od základní čáry hrající Azarenková ale přidala v páté hře další, na který už nedokázala Kvitová odpovědět, jelikož se jí nedařilo dostat Bělorusku pod tlak.

Než šla Azarenková podávat na zisk druhé sady, zavolala si Kvitová za stavu 4:5 na poradu trenéra Davida Kotyzu. Rady nepomohly a o set přišla, i když zkusila po využitém setbolu soupeřky i jestřábí oko, ale to bylo na straně Azarenkové. Kvitová neměla převahu jako v úvodu, naopak často se dostávala do defenzivy.

Soupeřky finále Turnaje mistryň Viktoria Azarenková z Běloruska (vlevo) a Češka Petra Kvitová.foto: Reuters/Murad Sezer

Hned v první hře rozhodující sady prohrávala Kvitová 0:40, ale odvrátila i čtvrtý brejkbol při výhodě Azarenkové. Těžce udržený servis českou hráčku povzbudil a její údery nabraly na razanci. Potvrdila to další hra, v které vzala Azarenkové servis a Běloruska po zkaženém míči při brejkbolu jen nevěřícně zavřeštěla.

Kvitová se občas úspěšně snažila rozhodit rytmus Azarenkové zkrácením hry, ale jinak spoléhala na své obvyklé zbraně - rychlé údery z obou stran. Dařilo se jí držet servis a za stavu 5:2 při podání Azarenkové zaútočila. Odvážnými returny získala výhodu a tím i první mečbol, který ale Běloruska bravurně odvrátila.

Dojít pro výhru si musela Kvitové při svém podání. Po dobrém servisu a vítězných forhendech měla druhý mečbol. Při něm dokázala ubránit tlak Azarenkové, která poslala bekhendový volej do sítě. Kvitová zvedla ruce nad hlavu, pustila raketu a lehla si radostí na záda. Po dvou hodinách a 28 minutách slavila výhru.

Radost Petry Kvitové z vítězství.foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Kvitová bude v žebříčku druhá za Dánkou Caroline Wozniackou, jelikož si jako neporažená vítězka Turnaje mistryň připsala do žebříčku 1500 bodů. Své finanční konto v Istanbulu rozšířila o 1,75 miliónu dolarů, v přepočtu více než 30 miliónů korun.

Kvitová letos získala již šestý turnajový triumf, což v sezoně dokázala pouze Wozniacká. Kvitová se po Sereně Williamsové z USA a Rusce Marii Šarapovové stala třetí debutantkou v historii Turnaje mistryň, která Masters vyhrála.

Peschkeová se Srebotnikovou na titul nedosáhly

Wimbledonské vítězky Peschkeová a Srebotniková ukončí sezonu jako jedničky v hodnocení týmů, ale finále Turnaje mistryň jim nevyšlo. V prvním setu neudržely brejk na 2:0 a ve druhé sadě ztratily vyrovnanou koncovku. Američanky byly úspěšnější při prohozech, hrály soupeřkám na síti více do těla a měly razantnější servis.

Peschkeová marně dobývala triumf na Turnaji mistryň se Srebotnikovou už loni, v roce 2008 neuspěla s Rennae Stubbsovou z Austrálie. V případě výhry mohla být pátou Českou, která by trofej získala po Martině Navrátilové, Heleně Sukové, Haně Mandlíkové a Jana Novotné.

Květa Peschkeová (vlevo) se spoluhráčkou Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska.foto: Reuters/Murad Sezer

Peschkeovou stejně jako Kvitovou čeká příští týden ještě poslední vrchol sezony, v českém týmu budou bojovat v Moskvě proti Rusku ve finále Fed Cupu.

Huberová a Raymondová vyhrály Turnaj mistryň dohromady už pošesté, ale společně v páru poprvé. Huberová zvítězila v letech 2007 a 2008 s Carou Blackovou ze Zimbabwe a osmatřicetiletá Raymondová se Stubbsovou již před deseti lety a dvakrát s další Australankou Samanthou Stosurovou (2005, 2006).

Finále dvouhry mezi Petrou Kvitovou a Viktorií Azarenkovou z Běloruska začne nejdříve v 16 hodin.

Tenisový Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 4,95 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (3-ČR) - Azarenková (4-Běl.) 7:5, 4:6, 6:3
Čtyřhra - finále:
Huberová, Raymondová (2-USA) - Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: