Hlavní obsah

Boston - Chicago 2:0Stav série 2:1Jágr parádním pasem pomohl skolit Chicago a Boston dělí od Stanley Cupu dvě výhry

Boston/Praha
Aktualizováno

Už jen dva kroky dělí hokejisty Bostonu od toho, aby po dvou letech opět pozvedli nad hlavu Stanleyův pohár. Bruins ve třetím finále NHL porazili na svém ledě Chicago 2:0, doma vyhráli už posedmé v řadě a v sérii se ujali vedení 2:1 na zápasy. Velkou měrou se na tom podílel útočník Jaromír Jágr, který skvostným pasem připravil druhý gól Medvědů pro Bergerona. Čtvrté pokračování je na programu v noci na čtvrtek znovu v Bostonu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Jaromír Jágr v souboji s Bryanem Bickellem z Chicaga.

Článek
Fotogalerie

„Pro fanoušky sledující tyhle zápasy to musí být skvělé a velmi vzrušující. Pokud máte problémy se srdcem, asi je lepší se na ty zápasy nedívat, protože můžete dostat infarkt. Starší lidé ať se raději nedívají, mohli by při zápase umřít," glosoval průběh prvních dvou finálových duelů, které vždy muselo rozhodovat až prodloužení, útočník Bruins Jaromír Jágr.

Před třetím pokračováním série se zase musely pokoušet mrákoty o příznivce Jestřábů. Při předzápasovém rozbruslení totiž trefil puk do obličeje Slováka Mariána Hossu, a Chicago se tak muselo obejít bez svého druhého nejproduktivnějšího hráče v letošních vyřazovacích bojích.

Po oboustranně opatrném úvodu se zajímavé věci začaly dít v patnácté minutě při vyloučení Thorntona. Kapitán Blackhawks Toews nejprve tečí Keithovy přihrávky netrefil prázdnou bránu, z protiútoku naopak při vlastním oslabení ujel Marchand, v rozhodující chvíli mu ale puk přeskočil hokejku, kterou následně při odjezdu na střídačku vzteky rozmlátil o mantinel...

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="hlg=20122013,3,413&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="hlg=20122013,3,413&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

Krátce po první změně stran se už však Medvědi dočkali, když hrdina druhého utkání Paille pohotově nadzdvihl hůl Bollandovi, aby pak z mezikruží prostřelil gólmana Crawforda. V 35. minutě měli domácí výhodu krátké přesilovky pěti proti třem. Tu sice nevyužili, v již klasické početní výhodě ale Jaromír Jágr parádním pasem přes brankoviště našel Bergerona, jenž s pomocí pravé tyčky zvýšil na rozdíl dvou branek.

"Byla to od Jagse perfektní přihrávka," ocenil Bergeron po zápase Jágrův podíl na druhé trefě Bruins. "Čekal jsem ji, přesto jsem trochu zaváhal, protože jsem si nemyslel, že ke mně  přilétne tak rychle. Naštěstí jsem dostal puk do branky."

Český útočník tak zaznamenal svůj první bod ve finále, celkově už svůj 197. v play off, čímž se osamostatnil na pátém místě v historickém bodování vyřazovací části NHL.

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="catid=0&amp;id=259595&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="catid=0&amp;id=259595&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

Naprosto zasloužené vyústění obrazu hry, neboť to byl Boston, kdo hrozil mnohem častěji. Naopak gólman Bruins Tuukka Rask neměl oproti zápasům v Chicagu až na výjimky prakticky nic na práci. Jestřábi se z letargie neprobrali ani v třetí třetině, čtyři minuty před koncem jim sice svitla jedna z posledních nadějí, když na trestnou lavici putoval David Krejčí.

Jenže ani to nepomohlo, stejně jako odvolání brankáře Crawforda necelé dvě minuty před třetí sirénou. Bickell sice v závěrečné minutě nastřelil tyčku, Raska však o třetí čisté konto v probíhajícím play off nepřipravil, a tak se Boston poprvé ve finálové sérii ujal vedení.

"Velké vítězství," jásal po utkání v interview pro NBC Rask, který zlikvidoval všech 28 střel hostů. "Můžeme si to užít a soustředit se na pár maličkostí, abychom ve středu byli ještě lepší."

Své svěřence po zápasu pochválil i kouč Bostonu Claude Julien: "Právě teď hrajeme náš nejlepší hokej, a to je to, co vám dává šanci vyhrát Stanley Cup. Musíme v tom i nadále pokračovat."

Finále Stanley Cupu - 3. zápas:
Boston - Chicago 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky a asistence: 23. Paille (Kelly, Seguin), 35. Bergeron (Jágr, Chára). Rozhodčí: Rooney, Watson - Heyer, Murphy. Vyloučení: 6:5, navíc Marchand - Shaw oba 5 min. Využití: 1:0. Střely na branku: 35:28. Diváci: 17 565.
Boston: Rask - Seidenberg, Chára, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Paille - S. Thornton, Peverley, Daugavinš. Trenér: Claude Julien.
Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Hjalmarsson, Oduya, Rozsíval, Leddy - Smith, Toews, Saad - P. Kane, Handzuš, Sharp - Shaw, Bolland, Bickell - Frolík, Krüger, Stalberg. Trenér: Joel Quenneville.
Stav série: 2:1.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Krejčí(Boston)1923(9+14)
2.Horton(Boston)1918(7+11)
3.Lucic(Boston)1916(5+11)
4.Malkin(Pittsburgh)1516(4+12)
5.Letang(Pittsburgh)1516(3+13)
6.Sharp(Chicago)2015(9+6)
7.Crosby(Pittsburgh)1415(7+8)
8.Hossa(Chicago)1915(7+8)
9.P. Kane(Chicago)2015(6+9)
10.Bickell(Chicago)2013(8+5)
42.Jágr(Boston)198(0+8)
44.Frolík(Chicago)207(3+4)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off 2013

  • Osmifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • Montreal - logo Montreal Ottawa - logo Ottawa
    1 : 4
  • Washington - logo Washington NY Rangers - logo NY Rangers
    3 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Chicago - logo Chicago Minnesota - logo Minnesota
    4 : 1
  • Anaheim - logo Anaheim Detroit - logo Detroit
    3 : 4
  • Vancouver - logo Vancouver San Jose - logo San Jose
    0 : 4
  • St. Louis - logo St. Louis Los Angeles - logo Los Angeles
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Ottawa - logo Ottawa
    4 : 1
  • NY Rangers - logo NY Rangers Boston - logo Boston
    1 : 4
  • Chicago - logo Chicago Detroit - logo Detroit
    4 : 3
  • San Jose - logo San Jose Los Angeles - logo Los Angeles
    3 : 4
  • Semifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Boston - logo Boston
    0 : 4
  • Chicago - logo Chicago Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 1
  • Finále

  • Chicago - logo Chicago Boston - logo Boston
    4 : 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.