Hlavní obsah

Rusko - Česko 2:0Ruská mašina stále vítězí, Češi na šampionátu podruhé padli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Pěrežogin 1 : 0
41. Malkin 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Čeští hokejisté podruhé na mistrovství světa ve Stockholmu prohráli. V neděli nestačili na Rusko, když skončili bez bodu po skóre 0:2. Tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem předvedl bojovný výkon, ale nedokázal vstřelit gól. Naopak Pěrežogin skóroval už po čtyřiadvaceti sekundách zápasu. Druhou trefu přidal po čtyřiačtyřiceti sekundách třetí části v přesilovce Malkin. Rusové získali tři body a obsadí ve skupině B první místo, stále neztratili bod. Češi o postupovou čtyřku stále bojují.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva obránce Nikita Nikitin z Ruska, český útočník Martin Erat a obránce Jevgenij Birjukov z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Ostrý start předvedli ruští hokejisté. Po 24 sekundách gólman Jakub Kovář lovil puk z branky. Pěrežogin objel branku a nemýlil se, pro české mužstvo nepříjemný vstup.

Po třech minutách hráli Rusové přesilovku a tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem prožíval nepříjemný začátek nedělní bitvy. Oslabení ale Česko zvládlo a pustilo se do útoku a Barulin se dostal do permanence, překonán ale nebyl. Jenže Rusové se nespokojili s vedením a Kovář měl také práci.

Na začátku 11. minuty mohlo být srovnáno, Petr Tenkrát trefil tyčku a Barulin si mohl oddychnout. Následně měl český výběr šanci v první přesilovce. Rusové sehráli oslabení převážně ve své obranné třetině, ale do vážnějších problémů se nedostali. V 15. minutě se dostal ke střele Malkin, nejproduktivnější hráč šampionátu, ale Kovář si s jeho pokusem z kruhu bez větších potíží poradil.

Tlak, který nepřinesl Čechům gól

Po necelých třech minutách druhé třetiny se pustil do strkanice před ruským gólmanem Martin Erat a z celé akce byla početní výhoda pro český výběr. Ten sice hýřil pohybem, usídlil se v útočném pásmu, ale srovnání opět nepřišlo.

Po polovině zápasu Rusko stále vedlo, ale Češi byli ti, kteří měli většinu prostřední části navrch, jenže Rusové se bránili úspěšně. Přesto oproti předchozím utkáním mohl být český kouč Hadamczik s výkonem a nasazením spokojen.

Necelé dvě minuty před koncem prostřední části šli Rusové do početní výhody pěti proti čtyřem. Skóre se ale po čtyřiceti minutách neměnilo - Rusko vedlo 1:0. Jenže v posledních sekundách byl poslán na trestnou lavici další český hráč a Rusové začínali třetí dvacetiminutovku v pěti proti třem, a to až 41 sekund.

Malkin využil přesilovku

Dvojnásobné oslabení Češi zvládli, ale následnou klasickou přesilovku Rusové využili. Tlak zužitkoval Malkin, který po 44 sekundách třetí třetiny zvýšil na 2:0. Brankář Kovář vyrazil střelu, ale puk skončil na hokejce ruského forvarda, který se nemýlil.

V padesáté minutě šel za sekání na trestnou lavici Malkin a Češi měli šanci na zdramatizování klání, ale ruského gólmana vážněji neohrozili, jakoby jim druhý gól v české síti sebral síly.

Hemský se šest minut před koncem třetiny natřikrát pokoušel překonat Barulina, ale neuspěl. Po šarvátce rozhodčí vylučovali na obou stranách za hrubost. Po tomto verdiktu si české mužstvo vzalo oddechový čas před posledním náporem. Jenže gól už v tomto souboji nepadl a Rusko výhrálo 2:0.

Rusko - Česko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Pěrežogin (Nikulin), 41. Malkin (Popov). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kurmann (Švýc.) - Dussureault (Kan.), Morrison (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 5341.
Barulin - I. Nikulin, J. Birjukov, Medveděv, Denisov, Nikitin, Rjasenskij - Pěrežogin, Malkin, Popov - Kuzněcov, Dacjuk, Kuljomin - Žerděv, Těreščenko, Širokov - Ketov, Svitov, Kokarev. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Krejčík, Krajíček, Mojžíš - Erat, Plekanec, M. Michálek - Hemský, Krejčí, Tenkrát - Frolík, P. Nedvěd, Průcha - Kašpar, Novotný, Koukal. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Skupina A (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Kanada 7 35 : 15 19
2 USA 7 32 : 17 16
3 Finsko 7 21 : 14 15
4 Slovensko 7 21 : 13 15
5 Francie 7 21 : 32 9
6 Švýcarsko 7 16 : 21 6
7 Bělorusko 7 11 : 23 3
8 Kazachstán 7 11 : 33 1

Skupina B (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 7 27 : 8 21
2 Švédsko 7 29 : 15 18
3 Česko 7 24 : 11 14
4 Norsko 7 33 : 19 13
5 Lotyšsko 7 11 : 19 6
6 Německo 7 14 : 31 6
7 Dánsko 7 13 : 23 4
8 Itálie 7 6 : 31 2

Reklama

Související témata: