Hlavní obsah

Schumacher mohl Barrichella zabít, říkají bývalí piloti

LONDÝN

Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher dostává za uši ze všech stran kvůli svému manévru v souboji s Rubensem Barrichellem při Velké ceně Maďarska. Brazilce při něm málem natlačil do zdi. Za „akt odporně zvířecího instinktu“ to označil bývalý pilot F1 John Watson. Servítky si nebral ani někdejší Němcův parťák z Ferrari Eddie Irvine: "Je to idiot a tohle byl idiotský manévr!"

Foto: , Reuters

Rubens Barrichello byl při předjíždění Michaela Schumachera natlačen až k boxové zdi.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Watson soudí, že sedminásobný šampión Schumacher je frustrovaný z nevydařeného návratu do seriálu mistrovství světa. „Michael překročil hranice toho, co je správné. Moc dobře věděl, co dělá. Nelíbilo se mi, co jsem viděl. Je to hrdý muž a nechce být pokořen, ale neměl by se chovat takto otřesně,“ uvedl v deníku Sun někdejší pilot.

A další bývalý jezdec formule 1 Anthony Davidson se připojil. „Každý pilot ví, jak nebezpečné to bylo. Mohlo to být smrtelné,“ podotkl.

Eddie Irvine dokonce bez rozpaků nazval Schumachera „idiotem“. Navzdory omluvě velikána formule 1 si na něj Irvine vyšlápl: „Je to idiot. Byl to idiotský manévr, navíc extrémně nebezpečný. Vůbec nepřemýšlel, byla to čirá arogance, když si myslel, že může jiného pilota natlačit do zdi,“ soptil Irvine, který před časem kryl u Ferrari německému pilotovi záda z pozice dvojky.

A tím Irvine neskončil. „Byl potrestán, ale podle mého nedostatečně, protože předvedl jeden z nejhorších manévrů, co jsem kdy viděl,“ dodal rozohněný Irvine v interview v pořadu Alan Brazil Sports Breakfast Show.

Bývalý pilot formule 1 David Coulthardfoto: Právo/Jan Handrejch

Tohle ničí tvůj odkaz, vzkázal Coulthard

Další z pilotů nedávné minulosti David Coulthard v komentáři pro britský deník Telegraph uvedl, že Schumacher je sice brilantní pilot, ale jeho příležitostné nesportovní excesy snižují jeho kredit v očích sportovní veřejnosti.

„Jednou jsem se ho zeptal, jestli vůbec kdy ve svém životě udělal něco špatně. Nic, na co bych si vzpomněl, odpověděl mi tehdy,“ napsal Coulthard a připomněl, že incident z Hungaroringu je dalším v dlouhé řadě průšvihů. „Vždy se za ně odmítal omluvit. Tahle arogance byla tolerována a přehlížena, když vyhrával. Teď je tomu jinak,“ usoudil Coulthard, který sám zažil se Schumacherem podobnou kolizi v belgickém Spa v roce 1998. „Narazil do mě zezadu, ale nikdy nepřijal zodpovědnost za to, co se tehdy stalo.“

„Nemyslím, že by měl končit. Není nejhorším jezdcem ve startovním poli, takže jestli si myslí, že může něčeho dosáhnout, je jen na něm, jak dlouho bude jezdit. Ale mělo by to pro něj být varování. Takové epizody těžce poškozují jeho jméno. Omluva je jen začátek, teď má před sebou cestu, na níž musí dokázat, že je opravdovým šampiónem v každém smyslu tohoto slova,“ zakončil Coulthard, který nyní působí jako konzultant u týmu Red Bull.

Nechci jít do nebe před ním, říká Barrichello

Také Barrichello ještě nevydýchal atak svého někdejšího týmového kolegy z Ferrari. „Mám kliku, že ještě žiji. Tohle byl manévr jako z motokár... Jestli chce jít do nebe, tak nechci být tím, kdo půjde před ním. Bylo to otřesné, nic podobného jsem nikdy nezažil. Závodění by mělo být plné bitev, ale férových,“ doplnil osmatřicetiletý Brazilec.

Barrichello se Schumacherem o celé záležitosti ještě nehovořil. „Ani se k tomu nechystám. Znáte Michaela, vždy si myslí, že byl v právu. Jsem teď hlavně rád, že spolu můžeme vůbec mluvit,“ poznamenal Barrichello.

Reklama

Související témata: