Hlavní obsah

Trenér Bílek si nad knížkou oživoval vzpomínky na EURO

Praha

Dorazil z dovolené a pochvaloval si, jak si ji krásně užil, přitom se ale reprezentační kouč Michal Bílek na palubě botelu Admirál vracel k evropskému šampionátu. Aby ne, když držel v rukou knížku EURO 2012, která v něm reminiscence vyvolávala. „Byl to silný zážitek, jenž ve mně zůstane napořád. Podobný, jako když jsem před dvaadvaceti lety jako hráč absolvoval s československou reprezentací tažení na mistrovství světa v Itálii, intenzivnější však o to víc, že je čerstvý,“ svěřoval se, když křtil knihu EURO 2012 redaktora Práva Karla Felta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Jaroslav Plašil (vlevo), Václav Pilař (vpravo) a trenér národního týmu Michal Bílek představují knihu Euro 2012 autora Karla Felta.

Článek
Fotogalerie

Vyrazil s rodinou na kolo a projížděl jižní Moravou, aby si na chvíli od fotbalu odpočinul. „Pohoda. Vyrazilo nás pět rodin společně, dopoledne jsme šlapali na kole, odpoledne hráli tenis, večer poseděli ve sklípku," líčil trenér národního týmu Michal Bílek svůj recept na ideální dovolenou.

Samozřejmě že se ani při cyklistickém putování či posezení u skleničky dobrého bílého nevyhnul debatám o fotbale. „Příjemným, protože je samo sebou lepší přijímat gratulace a slyšet chválu, než naslouchat skandování ochozů Bílek ven. Možná to ale bylo tím, že jsem se setkával s lidmi, které znám." přiznával trenér, s úsměvem však promptně dodával: „I když pochopitelně nevím, jak se chovali při zápasech."

Při listování knížkou nesoucí podtitul „Španělé přepsali historii, Češi se neztratili", kterou křtil společně s fotbalisty Jaroslavem Plašilem a Václavem Pilařem, se pochopitelně vracel k účinkování české reprezentace na evropském šampionátu. „Ani s odstupem času nemyslím, že bych udělal něco jinak. Nominace by byla stejná, stejně bych i jednal," tvrdil reprezentační trenér.

A když se zamýšlel nad překvapeními, jež EURO přineslo, vychrlil jich hned několik. „Určitě vyřazení Rusů a Holanďanů, o nichž jsem si myslel, že se dostanou hodně daleko. A také hra Italů, o kterých se vždy tvrdilo, že mají hru postavenou na svém cattenacciu a squadra přitom předváděla ofenzivní fotbal. A nic na tom nemění, jak dopadla ve finále," svěřoval se Bílek a netajil, že i jeho tým ho překvapil. „Tím, jak se semknul po prvním zápase, který byl špatný a výsledkem přímo hrozný, docela určitě. Další dvě utkání mužstvo vyhrálo a ukázalo svou vnitřní sílu."

Vedle knihy redaktora sportovní rubriky Práva Karla Felta, kterou vydalo Ottovo nakladatelství, se na knižních pultech objevila současně i další publikace věnovaná evropskému šampionátu s totožným titulem EURO 2012. Je z tradiční produkce nakladatelství Olympia, které tímto způsobem mapuje evropské a světové šampionáty již dlouhá léta. Je rovněž plná fotografií, statistik a zajímavého čtení, jehož autorem je redaktor serveru sport.cz Zdeněk Pavlis.

Reklama