Hlavní obsah

Členové vedení Albánské atletické federace dostali tresty za falšování výsledků

Prezident albánské atletické federace Gjegj Ruli dostal pětiletý distanc za falšování výsledků. Generální sekretář Nikolin Dionisi má za stejný prohřešek zákaz činnosti na čtyři roky. Oznámila to Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU), která tak rozhodla v kauze kolem jednoho ze závodů dálkaře Izmira Smajlaje.

Foto: Profimedia.cz

Izmir Smajlaj na archivním snímku

Článek

Halový mistr Evropy z roku 2017 vyhrál v květnu 2021 mítink v Tiraně výkonem 816 centimetrů, čímž se kvalifikoval na olympijské hry do Tokia. Vyšetřování AIU ale zjistilo, že vrcholní funkcionáři svazu zfalšovali údaje z větroměru, které poskytli Světové atletice.

"A když byli požádáni o doložení toho, jak se měřil vítr při této soutěži, poskytli AIU falešnou fotografii," doplnil nezávislý orgán, který řeší dopingové a další disciplinární prohřešky v atletice.

Loni v prosinci vedle dvojice vrcholných svazových funkcionářů pozastavila činnosti také samotnému dálkaři. Třicetiletý Smajlaj ale nakonec vyvázl bez trestu. "Nebylo dostatečně prokázáno, že se vědomě zapojil do konspirace s poskytováním falešných informací," uvedla AIU.

Problematický skok ze závodu v Tiraně byl o čtrnáct centimetrů delší než druhý nejlepší Smajlajův výkon v sezoně. Na olympijských hrách albánský dálkař neuspěl. Výkonem 786 centimetrů nepostoupil z kvalifikace.

Reklama

Související témata: