Hlavní obsah

Hala už není strašák. Švábíková zazářila, teď ale musí čekat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestou po tribuně ostravské haly vyhověla několika žádostem o společné fotografie, však i divákům vděčila tyčkařka Amálie Švábíková za to, že si pod střechou opět posunula maximum na 455 cm. Bývalá juniorská mistryně světa tak předvedla nejlepší výkon domácího šampionátu, jenže jistotu startu na halovém mistrovství světa zdaleka nemá.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Tyčkařka Amálie Švábíková při halovém mistrovství republiky v Ostravě.

Článek

Letos jste si v hale posunula halový osobní rekord celkem o patnáct centimetrů.

Jsem hrozně spokojená, mezi venkem a halou jsem měla obrovský výškový rozdíl a moc se mi v hale nedařilo skákat. Konečně se to prolomilo, povedlo se mi skočit přes 450 a ještě jsem si vyrovnala osobák z venku.

Čemu přičítáte zlepšení v hale?

Zapracovali jsme na rozběhu, na nějakých technických věcech. Zrychlila jsem, konečně asi i hlava zafungovala. V hale jsem byla vždycky psychicky rozházená, že mi to nejde.

Přitom v hale jako tyčkaři nemusíte řešit vítr.

Byla jsem jednou z mála závodnic, které měly lepší osobní rekord venku než v hale. Asi mi ten vítr pomáhal. (úsměv)

Výkon z mistrovství republiky by vám měl pomoct i v rankingu, na jehož základě se budou dobírat atletky na halové mistrovství světa.

Budou za to dobré body. Ale zatím jsme s tím nepočítali, uvidíme, kolik holek se bude dobírat. Během následujících dnů dají vědět, kdyby to vyšlo, budeme dál pokračovat v tréninku.

Ostrý limit je 475 centimetrů, není to až demotivující? Letos tolik skočilo jen šest žen, z toho tři z Ruska či Běloruska, které v Bělehradě startovat nebudou.

Trochu ano, ale na halovém mistrovství světa byly vždycky limity obrovské, jak je tam rovnou finále.

I kdyby nominace nevyšla, pro letní sezonu je halová forma dobrým příslibem.

Určitě mi to otevřelo dvířka. Už tady na mítinku Czech Indoor Gala jsem se cítila dobře, v Ostravě se skáče dobře, mám to tady ráda, navíc tu mohli být i diváci.

Po loňské sezoně jste odešla od zkušeného trenéra Pavla Berana k bývalému českému rekordmanovi Štěpánu Janáčkovi. V čem to byla největší změna?

Spíš už je to o detailech, pracujeme na maličkostech, které přidávají centimetry. Největší změnu pozoruju na rozběhu, moc jsem natahovala poslední kroky, na tom pracujeme.

Potřebovala jste i nový impuls po letech u stejného kouče?

Je to tak. Ale Pavel Beran mě tyč naučil, dal mi základy, bez nichž bych nikdy neskákala to, co teď. Strávila jsem u něj nejlepší roky svého atletického života, získala spoustu titulů a ocenění, za to mu moc děkuju. Pořád máme dobrý vztah, rozebíráme techniku. Ale potřebovala jsem se posunout dál, rozbít stereotyp a změnit nějaké detaily, které každý trenér vidí jinak.

Kam byste se teď chtěla pod vedením Janáčka posunout?

Potřebuju ještě zrychlit, abych mohla mít dlouhé a tvrdé tyče a odrážet se dál. Můj celoživotní cíl je dostat se na olympiádu, tam ideálně do finále. Teď v létě bych se chtěla dostat na hranici 460, kvalifikovat se na mistrovství Evropy, světa nebo univerziádu, podle rankingu. A dlouhodobý cíl je dostat se na olympiádu do Paříže.

Co studujete?

Obor kondiční trenér na Univerzitě Karlově. Jsem ve třetím ročníku, v létě bych měla mít státnice, ale uvidíme, jak budu stíhat. Potřebuju napsat bakalářku, snad to stihnu nejpozději na podzim.

Dá vám tento obor něco i do tréninku?

Určitě. Já si tu školu vybírala k atletice, že by mi mohla pomoct a snažím se z některých věcí čerpat i do svého tréninku.

Reklama