Hlavní obsah

Letitý pražský rekord smazal Keňan z Japonska. Nechtěl čekat na finiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých třináct let zůstával čas Eliuda Kiptanuie 2:05:39 rekordem Pražského maratonu, a to se v ulicích metropole vystřídala řada elitních vytrvalců. Až Alexander Mutiso ho v neděli smazal úctyhodným způsobem. Z času krajana ubral rovnou půlminutu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Alexander Mutiso v traťovém rekordu vyhrává Pražský maraton.

Článek

Šestadvacetiletý Keňan je možnou vycházející maratonskou hvězdou. V mládí běhal na dráze, v půlmaratonu je s časem 57:59 stále čtvrtým mužem historie. A když se pustil ve Valencii do maratonu, byl z toho druhý nejrychlejší debut vytrvaleckých dějin 2:03:29.

Své kvality prokázal i v Praze, když během trati odpáral největšího rivala Sisaye Lemmu z Etiopie, vítěze Londýnského maratonu. „Nemám moc dobré finiše, tak jsem na něj nechtěl čekat a vzal jsem za to sám,“ usmál se.

„Ale za rekord Pražského maratonu jsem šťastný, i když trať je trochu drsná,“ hodnotil trasu, která letos nově začínala i končila na Václavském náměstí a na niž závodníky vyslal český prezident Petr Pavel.

Mutiso sice pochází z vytrvalecké velmoci číslo jedna, ale téměř půl roku tráví v Japonsku, kde je běh obrovsky populární a tamní kluby spojené s významnými firmami si najímají elitní vytrvalce. „Už osm let běhám za japonský klub. Vždycky třeba po dvou měsících se ale vracím do Keni, kde trénuju,“ vysvětloval Mutiso.

Českým maratoncům vládl už počtvrté Vít Pavlišta, byť už kvůli práci a rodině nemá tolik času na trénink. „Vítězství je pro mě hodně neočekáváné. Běžel jsem z nějaké falešné formy, nevím, kde vznikla, ani tréninky tomu nenasvědčovaly,“ přiznával liberecký vytrvalec, jenž tentokrát nebojoval s tradičním rivalem Jiřím Homoláčem, jenž odpadl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Pavel (@prezident_pavel)

„Takže jsem si držel své tempo, nabíjeli mě diváci podél trati, rodina mi fandila na občerstvovačkách, jsem moc spokojený,“ pochvaloval si Pavlišta.

Méně nadšená byla po své prvním maratonském titulu Moira Stewartová. V čase 2:31:54 neatakovala limity na vrcholné akce, ani svůj osobní rekord. „Posledních pět kilometrů mi přišlo nekonečných. Nohy jsem měla gumové, táhla je za sebou a byla ráda, že jsem nezakopla. I Víťa Pavlišta mi v cíli říkal, že jsem nějaká zelená,“ přiznávala už s odstupem.

Úbytek sil v závěru přičítá tréninkovému výpadku, který nestihla dohnal, teď se nachystá na Evropský pohár na 10 000 metrů ve francouzském Pacé, kde vloni překonala český rekord.

Reklama

Související témata: