Hlavní obsah

Na HME pojede 14 atletů v čele s koulařem Staňkem, chybí zraněný Svoboda

Na atletické halové mistrovství Evropy v Istanbulu pojede 14 českých reprezentantů. V nominaci národního svazu je sedm mužů a sedm žen, největší nadějí bude obhájce titulu ve vrhu koulí Tomáš Staněk. V týmu chybí kvůli zranění překážkář Petr Svoboda, nominace se vzdal čtvrtkař Vít Müller, který jako specialista na 400 metrů překážek dal přednost přípravě na letní sezonu. Svaz o složení výpravy informoval v tiskové zprávě. Šampionát se v Turecku uskuteční od 2. do 5. března.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český koulař Tomáš Staněk na mítinku v Jablonci nad Nisou.

Článek

Jednatřicetiletý Staněk má z halových kontinentálních šampionátů kompletní medailovou sbírku, s cenným kovem se vrátil z posledních tří akcí a před dvěma lety v Toruni získal zlato. Adepta na další úspěch dělá z českého rekordmana i aktuální druhé místo v letošních evropských tabulkách.

Tyčkařka Amálie Švábíková je po víkendovém českém rekordu 472 cm třetí v evropském pořadí. Osmou pozici v žebříčku nejlepších časů mezi Evropankami drží čtvrtkařka Lada Vondrová, mezi muži je devátý čerstvý český šampion Matěj Krsek, který bude na HME debutovat. Na čtvrtce se představí i domácí mistryně Tereza Petržilková a do štafety s ní a Vondrovou zasáhnou Marcela Pírková, Nikola Bendová a sedmnáctiletá Gloria Lurdes Manuel.

Stejně jako Staněk pojede už na páté halové ME mílař Filip Sasínek, bronzový medailista z patnáctistovky z roku 2017, čtvrtý start čeká sprintera Zdeňka Stromšíka, třetí osmistovkaře Filipa Šnejdra a premiéru má před sebou vícebojař Ondřej Kopecký.

Prostřednictvím divoké karty pojedou do Istanbulu mílařka Kristiina Mäki a dálkař Radek Juška, kteří těsně nesplnili potvrzovací výkony pro start na HME. Oba budou na startu potřetí, Juška je stříbrný medailista z pražského HME z roku 2015.

Svoboda, trojnásobný medailista a halový mistr Evropy z roku 2011, o start v Turecku přišel kvůli svalovému zranění, které si přivodil v sobotním finále domácího šampionátu v Ostravě.

Nominace na HME v Istanbulu
Muži:
Zdeněk Stromšík (60 m)
Matěj Krsek (400 m)
Filip Šnejdr (800 m)
Filip Sasínek (1500 m)
Radek Juška (dálka)
Tomáš Staněk (koule)
Ondřej Kopecký (sedmiboj)
Ženy:
Tereza Petržilková (400 m a 4x400 m)
Lada Vondrová (400 m a 4x400 m)
Kristiina Mäki (1500 m)
Amálie Švábíková (tyč)
Nikola Bendová (4x400 m)
Lurdes Gloria Manuel (4x400 m)
Marcela Pírková (4x400 m)

Reklama

Související témata: