Hlavní obsah

Víceboje v Kladně budou odvetou za loňské MS - Šebrle vs. Smith

PRAHA

Ambice být opět jedním z nejlepších vícebojařských mítinků roku má závod v Kladně, kde se druhý ročník souboje multiatletů uskuteční ve středu 18. a ve čtvrtek 19. června na útulném stadionu na Sletišti. Největšími hvězdami budou mistr světa a olympijský vítěz Roman Šebrle i jeho největší soupeř a druhý muž z loňského světového šampionátu v Ósace Jamajčan Maurice Smith. Loni premiérový ročník vícebojařského mítinku na českém území vyhrál Šebrle výkonem roku 8697 bodů.

Článek

Do Kladna přijede i bronzový desetibojař z OH v Aténách Dmitrij Karpov z Kazachstánu, který se bude na závod připravovat dva týdny v Praze, a organizátoři budou o tomto víkendu na slavném mítinku v Götzisu shánět do startovní listiny ještě dva ruské vícebojaře. "Uvidíme, kteří dva budou z ruské čtveřice na startu v Götzisu lepší," řekl na středeční tiskové konferenci ředitel závodu Zdeněk Lubenský. Připadají tak v úvahu Alexander Pogorelov, Alexej Sysojev či Alexej Drozdov.

"Hlavní myšlenkou závodu je odveta za loňské mistrovství světa," řekl Lubenský. Na startu nakonec nebude loňský vítěz z Götzisu Andrej Kravčenko, jenž loni v Kladně závod nedokončil. "Nedostal stejně jako loni povolení běloruské federace, takže nebude ani v Götzisu. Musí startovat na Evropském poháru," vysvětlil Tomáš Dvořák, další z aktivních účastníků kladenského závodu a spolupořadatel.

Šebrle: V tom formě ještě nebudu

Obtížné pro pořadatele bylo dostat na start Smitha, který si kladl velké nároky a přijede s ním početný doprovod včetně dalších závodníků. "Nebyl levný," přiznal Lubenský. Pro Šebrleho bude největším soupeřem, ale český závodník se v letošní sezóně potýkal již se dvěma zraněními, proto tuší, že velký výkon zřejmě v Kladně nepředvede. "Teprve začínám trénovat rychlost. Nebudu v top formě, ale to chci být až na olympijských hrách. Už jsem ale zdravý," ujistil Šebrle.

Mezi ženami by měly být loňské tři nejlepší sedmibojařky Ludmila Blonská z Ukrajiny, Polka Karolina Tyminská a další Ukrajinka Ludmila Josipenková. Českou elitu bude zastupovat letos v životní formě závodící Jana Korešová či Denisa Ščerbová, která má šanci splnit olympijský limit už v Götzisu. "Máme rozjednané také další sedmibojařky, ale všechno by se to mělo dotáhnout o víkendu v Rakousku," doplnil Lubenský.

Železný představí svou tréninkovou skupinu

Doprovodnou soutěží bude ve středu také hod oštěpem mužů, v němž by měl svou tréninkovou skupinu představit světový rekordman Jan Železný. Spolu s nimi bude házet kvalitní Jihoafričan John Robert Oosthuizen (osobní rekord 86,80), v jednání je také start aktuálně nejlepšího letošního oštěpaře Jarroda Bannistera z Austrálie, který hodil v Brisbane 89,02 metru.

Na závod se chystá i Dvořák, který o víkendu na mítinku v Sušici hodil skvělých 71,17 metru oštěpem. "Nemám sice (vzhledem k trenérským povinnostem v Dukle) tolik času, ale možná je to i dobře. Úsilí není tak značné, o to lépe to snáší moje tělo. Zbývají tři týdny, tak snad se nic nesemele," věřil Dvořák, že zůstane zdravý a splní olympijský limit 8000 bodů.

Organizátoři požádali o zařazení do elitního seriálu vícebojařských mítinků IAAF World Challenge, o čemž bude Mezinárodní atletická federace IAAF jednat na podzim na základě loňských a letošních výsledků. Rozšířen asi o polovinu bude počet startujících. Rozpočet závod je kolem šesti miliónů korun, odměny tvoří asi polovinu této sumy. Vítěz dostane 6000 eur, asi 150 000 korun, nejlepší žena polovinu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.