Hlavní obsah

Podle Hrubana jsou myšlenky na olympiádu v Paříži ještě hodně vzdálené

Čeští basketbalisté budou od soboty v Tallinnu a případně pak v play off v polských Gliwicích bojovat o naději zopakovat si účast na olympijských hrách. V roce 2021 se poprvé v éře samostatné reprezentace dostali pod pět kruhů v Tokiu, teď i přes neúčast na mistrovství světa dostanou možnost se o místo ucházet v nové předkvalifikaci. Kapitán Vojtěch Hruban, který o start na olympiádě přišel kvůli operaci Achillovy šlachy, bere turnaj jako skvělou zkušenost pro omlazený a obměněný tým Diega Ocampa. Na myšlenky na start v Paříži je podle něj v této fázi ještě čas, řekl novinářům.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán basketbalové reprezentace Vojtěch Hruban na tréninku před odletem na předkvalifikaci o olympijské hry v Paříži.

Článek

"Asi někde vzadu v hlavě to máme, proč to hrajeme. Ale samozřejmě ta cesta je tak dlouhá, že se asi o tom teď nepřemýšlí, že by se z toho dalo dostat na olympiádu. Fáze, v které jsme, je někde jinde. Olympiáda byl vysoký cíl i v kompletní sestavě těch nejlepších let, takže jedeme tam hrát dobře. Chceme být konkurenceschopní a vyhrávat zápasy, ale myslím si, že se postupy a co bude potom moc neřeší," uvedl Hruban.

"Chci, aby tým nějak fungoval dohromady, dokázali jsme hrát basket, po kterém se můžeme podívat do zrcadla. Chceme vyhrávat, ale v tuhle chvíli je postup tak daleko, že je to úplně někde na konci," řekl Hruban.

Český tým se o dvě postupová místa do semifinále v Polsku utká s domácím Estonskem, Izraelem a Severní Makedonií. "Nedokážu říct, kdo bude favorit. Možná Estonci, protože jsou doma a odehráli dva slušné zápasy v přípravě. Na druhou stranu Izrael má na papíře asi nejlepší soupisku. Makedonie těžko říct. Může to být extrémně vyrovnané, nebo může přijet někdo v extrémně dobré formě, že ostatní týmy smázne. Ale nemyslím, si, že to tak bude. Spíš tam bude hrát roli hodně vzájemné skóre a bude se počítat každý bod," prohlásil Hruban.

Ve dvanáctičlenné nominaci je jedním ze šesti reprezentantů, kteří startovali na loňském EuroBasketu v Praze a Berlíně. Tři hráče naopak čeká soutěžní premiéra v národním týmu. "Hrajeme s tím, co máme. Generační obměna je potřeba a ti kluci si to musí osahat. Kvalifikace je ideální příležitost, na nás starších bude, abychom ukázali cestu. Ale velký a poslední krok musí udělat kluci sami. Myslím, že se během té přípravy všichni zlepšili, udělali obrovský krok k tomu, aby týmu mohli pomoct. Věřím, že to zvládnou. Nejsou na ně nároky, aby dávali iks bodů, ale chce se od nich energie, dobrá obrana a cokoliv navíc bude super," řekl třiatřicetiletý Hruban.

Tým pod Ocampem, nástupcem Ronena Ginzburga, odehrál turnaje v Portugalsku a v Brně. Z pěti zápasů čtyři prohrál, ale z generálky doma proti Argentině a Belgii už měl Hruban lepší pocit. "Důležité je, že jsme se pořád posouvali. Začali jsme poměrně strašně. První zápasy byly opravdu hodně rozházené a daleko pod úrovní, na kterou byl český fanoušek zvyklý. Ale je to proces, tým je úplně nový. Já jsem prosil fanoušky o trpělivost a myslím, že se ukázalo, že jsme byli konkurenceschopní s daleko lepšími týmy a můžeme hrát na této úrovni. To bylo to hlavní, jít v té přípravě pořád nahoru a ukazovat směr kudy dopředu a dál. Myslím si, že příprava výsledkově nebyla dobrá, ale herně jsme si splnili, co jsme chtěli," konstatoval Hruban.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Diego Ocampo hovoří s hráči.

Své úvahy končit v reprezentaci po loňském mistrovství Evropy přehodnotil. "Beru to sezonu od sezony, blok od bloku. Vždycky se rozhoduju, jestli ještě pojedu. Původní plán, že budu končit po EuroBasketu, jsem nakonec zavrhnul. Říkal jsem si, že ještě mám týmu co dát a ještě pokračuju. Samozřejmě další cíl je mistrovství Evropy (2025), pokud se toho ve zdraví dožiju, tak by to bylo fajn," dodal Hruban.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.