Hlavní obsah

Pereira vyhlíží střet s Procházkou. Karty jsou na stole, začneme řešit termín, říká český tábor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cíl je jasný, k čemuž z pohledu českého tábora výrazně napomohlo i čerstvé vyjádření šampiona polotěžké váhy slavné UFC Alexe Pereiry. Ten na pozici dalšího titulového vyzyvatele v ideálním případě vidí českého bijce Jiřího Procházku, s nímž by během jediného roku svedl hned dva duely. Kostky jsou vrženy, jednání na sebe nenechají dlouho čekat. „Musíme železo kout, dokud je žhavé,“ říká Martin Karaivanov, Procházkův trenér, s tím, že se mu nejvíce zamlouvá říjnový galavečer v Abú Dhabí.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem (vpravo) a Martinem Karaivanovem po boji s Aleksandarem Rakičem

Článek

Pereira přitom ve svých myšlenkách razantně otočil. Po nedávném triumfu na jubilejním galavečeru UFC 300 nejprve vyslovil přání poměřit se se soupeřem, s nímž ještě neměl zkušenost, před víkendovou akcí v jeho rodné Brazílii už místním novinářům vpaloval ideální představy. Ta nejlepší? Odveta s českým bijcem Jiřím Procházkou, kterého loni porazil v New Yorku. „Máme tady žhavou novinku. S největší pravděpodobností bude můj další vyzyvatel o titul Jiří Procházka,“ prozradil šampion polotěžké divize.

A média rázem zvážněla, což výrazně napomáhá i českému táboru, který si po skalpu Rakušana Aleksandara Rakiče přál nastoupit v dalším duelu rovnou o šampionský pás. „Musíme železo kout, dokud je žhavé. Chceme jít co nejkratší cestou k titulu, což znamená zápasit s Pereirou,“ reaguje na Brazilcova slova Martin Karaivanov, Procházkův trenér a manažer. „Pereira se vyjádřil, karty jsou hozené na stole a začneme řešit termín, aby to vyhovovalo všemu.“

I podle zahraničních bojových serverů se aktuálně peče vhodný termín, na nějž by se titulová bitva v divizi do 93 kilogramů umístila. Je tu ale problém s obsazeností číslovaných akcí, přičemž ty největší galavečery už hlavní zápasy mají. „Asi si nejde úplně vybírat, kdy by k tomu došlo, protože co mám informace, tak hodně číslovaných turnajů, kde jsou i titulové zápasy, je obsazených,“ potvrzuje Karaivanov.

Prakticky vyloučit se dá například červnový turnaj UFC 303, kde dojde k očekávanému návratu legendárního Conora McGregora. Stejně tak by tomu mělo být v případě galavečeru UFC 304 v Manchesteru, kde by prim měli hrát domácí bojovníci v čele s prozatímním šampionem těžké váhy Tomem Aspinallem. „Pojedu ho tam podpořit, pokecat a odfrknout si,“ vyloučil Karaivanov teoretickou Procházkovu účast v Anglii.

Nabízí se proto například turnaj UFC 305, k němuž dojde 18. srpna v australském Perthu. Akce s číslovaným pořadím 306 se pro změnu 14. září uskuteční v Las Vegas. Velká pozornost je upřena i na UFC 308, které se uskuteční 27. října ve Spojených arabských emirátech, konkrétněji v Abú Dhabí. „Za nás by bylo nejlepší Abú Dhabí. Je to nejblíž, malý časový posun a i daně tam jsou trochu lepší,“ usmívá se brněnský trenér.

Trochu se to ale neslučuje s vyjádřením Pereiry, který si přál dřívější návrat do klece, kvůli čemuž nedávno ze stolu smetl právě říjnovou akci UFC 308, kterou mu navrhovala ruská dvojka divize Magomed Ankalajev. Brazilský šampion by ovšem měl delší časové období na úplnou rekonvalescenci zlomených prstů, které ho stály brzký zápas třeba právě ještě v domácím prostředí.

V nadcházejících hodinách či dnech se tak potáhnou jednání, kde patrně stěžejním tématem bude volba ideálního termínu. Jak Pereira, tak Procházka, podle všeho s odvetou souhlasí. „Zatím jsou to spekulace a kdyby. Když to není jasně potvrzené na papíře, tak to je jen malování si něčeho. Já jsem svoje stanovisko po minulém zápase jasně vyslovil, teď je to na UFC. Pokud to dopadne, tak věřím, že titul dovezu zpět do České republiky,“ řekl Procházka na páteční akci Fusion Fight League v Brně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.