Hlavní obsah

Překvapení v UFC. Procházkovo žezlo bez nového majitele. Každý ví, kdo je šampion, vzkázal český bojovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tohle se rozhodně nečekalo. Polotěžká divize organizace UFC zůstává i po turnaji s pořadovým číslem 282 bez svého šampiona. Pětikolová vyčerpávající bitva mezi Polákem Janem Blachowiczem a Rusem Magomedem Ankalajev totiž skončila překvapivou remízou. Posledním majitelem cenného opasku tak i nadále zůstává český bojovník Jiří Procházka. „Zápas byl pro mě zklamáním, ale na druhou stranu se ukázala slabá místa obou zápasníků a na ně se bude dát velmi dobře připravit," řekl Procházkův trenér Martin Karaivanov. UFC po turnaji oznámila, kdo se nově utká o uvolněný titul.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Jan Blachowicz (vlevo) a Rus Magomed Ankalajev během titulového zápasu.

Článek
Fotogalerie

Bitva, která ještě před zhruba třemi týdny byla vedena jako hlavní předzápas odvetného souboje mezi Jiřím Procházkou a Gloverem Teixeirou, nakonec pro oba aktéry přinesla nečekanou, ale za to příjemnou změnu. Rázem se bojovalo o to nejcennější a nad úspěchem pomýšleli jak Polák a bývalý šampion Jan Blachowicz, tak rozjetý Rus Magomed Ankalajev.

Důležitost duelu byla patrná hned od úvodu. Žádná zběsilá přestřelka se nekonala, místo toho oba bojovníci rozjeli taktické šachy s pečlivými útoky v postoji. Výměny z jedné či druhé strany vyzkoušely tvrdost brady, k závažnějšímu momentu to ale dlouhou dobu nevedlo. Vzrušení nabídlo až druhé kolo. Ankalajev po jednom z mnoha kopů na lýtko podklesl a bylo patrné, že ho po zbytek zápasu čeká bolestivé peklo.

Blachowicz navíc v okopávaní poraněné nohy pokračoval, jeho rival sice několikrát dal bolest najevo, přesto se odmítl vysněné mety vzdát. Ve prospěch Poláka tak začaly hrát i kurzy, Ankalajev naopak potřeboval nutně změnit taktiku. A to se mu zhruba od poloviny boje povedlo naprosto ukázkově. Na soupeře tlačil, nepouštěl ho daleko od sebe a duel se mu navíc hravě povedlo přenášet na zem.

UFC 282hlavní karta, výsledky
Jan Blachowicz - Magomed AnkalajevVítěz: Remíza
Paddy Pimblett - Jared GordonVítěz: Pimblett (jednomyslně)
Santiago Ponzinibbio - Alex MoronoVítěz: Ponzinibbio (3. kolo - TKO)
Darren Till - Dricus Du PlessisVítěz: Du Plessis (3. kolo - submise)
Ilia Topuria - Bryce MitchellVítěz: Topuria (2. kolo - submise)

Tahle taktika fungovala do puntíku, neboť vyčerpaný Blachowicz se nedokázal z podlahy klece ani jednou zvednout a dlouhé minuty čelil aktivně pracujícímu soupeři, který měl koncovku zápasu jednoznačně pod kontrolou. Ankalajev dokonce v závěru pátého kola zkoušel soupeře u pletiva ukončit na tvrdé ground and pound, Blachowicze od pohromy zachránil až závěrečný gong.

O vítězi a novém šampionovi tak museli rozhodnout bodoví sudí, kteří se ale jednomyslně neshodli (48-47, 46-48 a 47-47) a duel skončil poměrně překvapivou remízou. Divize do 93 kilogramů je aktuálně bez šampiona, tím posledním tak i nadále je hostěradický rodák Procházka. „Za mě vyhrál nebo měl vyhrát na body Ankalajev," řekl po skončení turnaje pro Sport.cz Procházkův trenér Martin Karaivanov.

„Blachowicz nebyl schopný využít druhého a třetího kola, kdy rozkopal Ankalajevovi nohu. Nedokázal v tom pokračovat i v dalším kole. Místo toho si nechal vnutit soupeřovu hru, který hrál s kartami, jenž v tu dobu měl k dispozici. Využil jich na maximum a dělal to, co měl dělat," popisuje průběh brněnský kouč.

Zápas byl pro trenéra bývalého českého šampiona spíše zklamáním. „Za mě je to takový zápas nezápas. Ukázalo se, že právem byl duel Jiřího Procházky proti Gloveru Teixeirovi vyhodnocen jako zápas roku. Věřím tomu, že při našem návratu získáme titul jednoznačným způsobem zpět," prozradil jasné plány Karaivanov.

Zatímco Blachowicz po zápase přiznal, že necítil jako vítěz, naopak Ankalajev pořádně vyváděl. „Vyhrál jsem ten pás, proč mi ho nedali? Co se tady teď stalo? Nevím, kdo o tom takhle rozhodl, možná UFC, nebo někdo jiný. Ten pás patří mně, ať mi ho přinesou," vztekal se Dagestánec.

Vrchol posledního číslovaného turnaje letošního roku pochopitelně sledoval i již zmíněný Procházka, který se titulu musel kvůli vážně poraněnému ramenu vzdát. „Právě jsem sledoval "titulový" zápas. Každý ví, kdo je šampion. Jen mi dejte čas," vzkázal český bojovník na sociálních sítích.

Na poturnajové tiskové konferenci se navíc prezident Dana White nechal slyšet, že se o uvolněný titul v příštím roce utkají Brazilec Glover Teixeira a Američan Jamahal Hill. Bude tomu tak na 21. ledna na turnaji UFC 283 v brazilském Rio de Janeiro, což by pro prvně jmenovaného znamenalo výhodu domácího prostředí.

Další zářez si připsal nový fenomén MMA Angličan Paddy Pimblett, který měl tentokráte pořádně namále. Američan Jared Gordon ho vystavil nejtěžším okamžikům v UFC a dlouhou dobu mu byl více než vyrovnaným soupeřem. Před posledním kolem to navíc vypadalo, že pokud Angličan pomýšlí na vítězství, bude muset soupeře ukončit před limitem. Ačkoliv se to nepovedlo, přesto sudí rozporuplně rozhodli jednomyslně právě pro Pimbletta, který tak uspěl i ve čtvrtém duelu mezi elitou.

Tento verdikt hodně nelibě nesli fanoušci, kteří okamžitě spustili lavinu komentářů. Vyjádřil se i jeden ze čtyř českých zástupců mezi elitou David Dvořák. „Měl jsem 3:0 na body pro Gordona. Tohle je fakt masakr, to jsem viděl jen v Rusku," napsal třicetiletý rodák z Hořic.

Neuvěřitelnou parádu vykouzlil historicky nejmladší bojovník UFC Raul Rosas Jr. Osmnáctiletý Mexičan před dvěma měsíci vybojoval v zápasnické "Lize mistrů" smlouvu, nyní si během necelých tří minut poradil s Američanem Jayem Perrinem, kterého utáhl na netradiční submisi face crank. Nejrychlejší ukončení přišlo v jediném duelu těžkých vah. Surinamský bojovník Jairzinho Rozenstruik do Chrise Daukause vletěl jako parní válec a během třiadvaceti vteřin propukl gejzír radost.

Reklama

Související témata: