Hlavní obsah

Procházka je v UFC novou jedničkou. Chce vyzvat šampiona. Ten je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaskvěl se natolik, že si z velkolepé akce UFC 300 v americkém Las Vegas odvezl nejen vítězství a peníze, ale také klíčový posun v polotěžké divizi. Český bijec Jiří Procházka je po aktualizaci žebříčků novou jedničkou váhové kategorie do 93 kilogramů, což mu dává největší naděje pro případnou odvetu s šampionem Alexem Pereirou. „Brzy vám povím o svém příštím soupeři,“ naznačil Procházka tajemně po návratu do České republiky.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vlevo) v souboji s Aleksandarem Rakičem na turnaji UFC 300 v Las Vegas

Článek

Byť úřadující šampion divize Pereira nepřímo naznačil, že by si jako příštího titulového vyzyvatele přál Rusa Magomeda Ankalajeva, který i nadále hájí třetí příčku polotěžké divize, to nejzásadnější se přesto odehraje mezi vedením UFC a manažery bojovníků. Nutno ale dodat, že Procházkovy šance na odvetu pořádně vzrostly po posunu na první pozici žebříčku, brazilskému katovi tak dýchá na záda z nejtěsnější možné vzdálenosti.

Pereira ovšem dle svého tvrzení hledá nové výzvy. „Ze zápasu Procházky s Rakičem jsem viděl jen sestřih, soustředil jsem se na svůj výkon. Co se týče dalšího soupeře, nezáleží to na mně. Pokud by to tak bylo, chtěl bych někoho, kdo představuje výzvu a s kým jsem se ještě nepoměřil. Aby to byl borec, o němž si budu říkat, že právě on může porazit. Nechci opakovat stejné soupeře, ale chci nové výzvy. Nechám na UFC, koho přede mě postaví,“ prozradil Brazilec.

Nyní nezbývá nic jiného než čekat. Procházka ovšem den po vydařeném souboji s Rakušanem Aleksandarem Rakičem narážel na možný brzký návrat do klece, dokonce zcela nevyloučil květnový termín UFC 301 v Brazílii, kde by mohl narazit na již zmíněného šestatřicetiletého Jihoameričana, který má za sebou úspěšnou obhajobu titulu.

„Jedná se o tom,“ kýval hlavou český bijec na možnou krušnou misi na brazilském území. Znovu se vyjádřil po příletu do České republiky. „V pondělí jsem se podíval na můj zápas a věřím, že jsem schopen ukázat mnohem lepší výkon. Mnohem lepší… Brzy vám dám vědět o mém příštím soupeři,“ tajil jednatřicetiletý rodák z Hostěradic, jenž si ze zámoří odnesl i tržnou ránu u obočí.

„Jsme připraveni na jakýkoli časový úsek. V týdnu se začne něco řešit a uvidí se, jaké jsou možnosti. V týmu si to pak schválíme a řekneme si kdy, co, jak a s kým,“ uvedl Martin Karaivanov, Procházkův trenér. „Když bude dobrá nabídka nebo něco v kratší době, třeba s Pereirou, tak bych do toho šel. Uvidíme, jestli na mě bude čekat jiný soupeř či výzva,“ doplnil Procházka, který rovněž poukazuje na dobrý zdravotní stav brazilského šampiona.

Moc variant se pro českou hvězdu skutečně nenabízí, mnozí ale často spekulují nad možnou řežbou s již zmíněným Ankalajevem. Pereira by si naopak přál Procházkův souboj s Američanem Hillem, čímž by se k bitvě o pás otevřely dveře právě elitnímu Rusovi. „Prohrál jsem na nejvyšší světové úrovni, ale jede se dál. Jiří Procházko, pojďme si to rozdat,“ vybídl Hill, který po drtivé porážce v hlavním duelu turnaje UFC 300 klesl z první pozice až na třetí.

„Moc jiných nabídek tu není. Jsme skoro na špici a tady máme jasný fokus si jít zpátky pro pás,“ říká Jaroslav Hovězák, další z trenérů nejúspěšnějšího českého zápasníka.

Zásadní bude i Pereirovo rozhodnutí, zda se skutečně představí již 4. května na domácí půdě. Zde se pro něj nabízí i náhradní varianta v podobě přesunu do těžké váhy, kde by si to mohl rozdat s prozatímním šampionem Britem Tomem Aspinallem. Košem by naopak dostal zraněný právoplatný král divize Jon Jones.

„Polotěžká divize je hrozně zamotaná. Vidíme, jak UFC nejprve tlačilo na Jiřího, aby se vzdal titulu, a poté na Hilla. Do toho je tu Ankalajev a Blachowicz. Víc než role a pozice v žebříčku bude podle mě mít vliv management, který tam dokáže zápasníka z nejlepší pětky dotlačit. Všichni na to mají, sám jsem na to zvědavý, co se nabídne,“ nabízí pro Sport.cz názor Patrik Kincl, šampion organizace Oktagon MMA ve střední váze.

Reklama