Hlavní obsah

Uzbecké hvězdě Muradovovi začal ramadán, musí se krotit: Jsem díky tomu lepší člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině března měl na třiatřicetiletého Machmuda Muradova čekat již šestý zápas v nejprestižnější bojové organizaci světa UFC, na souboj s Rusem Abusupiyanem Magomedovem ovšem nedošlo. Prvně jmenovaný musel kvůli zraněné ruce duel zrušit a v tuto chvíli dělá vše pro to, aby se do klece pod světla reflektorů vrátil co nejdříve. Trénuje i přes značná omezení, která se navíc pojí i s muslimským svátkem ramadánem, který rovněž pro Muradova před pár dny vypukl.

Foto: Craig Kidwell-USA TODAY Sports

Machmud Muradov během nástupu do klece před posledním zápasem v UFC.

Článek

Ramadán představuje nejdůležitější měsíc v islámském kalendáři a v letošním roce začal 22. března a trvat bude až do 21. dubna. Období půstu se týká také hvězdného uzbeckého bojovníka Muradova, který si jméno v bojových sportech udělal i na česko-slovenské scéně především díky působení v Oktagonu MMA.

„Jsou tu různá omezení. Když vyjde slunce, tak nemůžu pít ani jíst až do doby, dokud naopak nezapadne. V noci je to v pohodě, to člověk může jíst i pít cokoliv. Mnohem těžší je to v momentu, kdy člověk dělá váhu... ramadán ale jinak beru v pohodě, zvládám ho," popisuje pro Sport.cz třiatřicetiletý fighter, pro kterého se jedná již o běžnou záležitost. Na sociální sítě k této příležitosti umístil příspěvek, kde "svým bratrům a sestrám" blahopřeje k letošnímu ramadánu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Makhmud Muradov (@makhmud_muradov)

Jak bylo zmíněno, ramadán představuje striktní pravidla. Kromě jídla a pití se až do západu slunce nesmí provozovat sexuální aktivity, kouřit či žvýkat. „Dodržuju to, je to ale těžké. Čím je to ale těžší, tím mě to víc baví," řekl Muradov během loňského ramadánu. „Snažím se to dodržovat, díky ramadánu jsem lepší člověk. Jsem duchovně i mentálně silnější," popisuje změny.

Své zkušenosti s ramadánem má také jeden z nejlepších MMA bojovníků všech dob, Chabib Nurmagomedov, který během tohoto měsíce naprosto vyloučil tvrdé tréninky. "Čas trávím s rodinou. Chodím do mešity, modlím se a přes den držím půst. Samozřejmě trénuji. Je to ale velmi těžké a nebezpečné. Celý den nepijete a nejíte, můžete se zranit. Proto to není moc kontaktní a nespárujeme. Ale pořád je to těžké," popisuje bývalý šampion UFC v lehké váze.

Zajímavě k těmto omezením přistoupili například zástupci klubů fotbalové Premier League, kde hraje více než 50 muslimů. Jelikož se vybraná utkání zpravidla hrají až po západu slunce, uvažuje se nad tím, že vedení soutěže nařídí oficiální přestávky, které umožní muslimům se napít nebo požít jiné doplňky stravy. Před dvěma lety byl například přerušen zápas Leicesteru City a Crystal Palace, tou dobou byli na hřišti dva hráči vyznávající islámské náboženství.

Muradov však stále myslí na boj v kleci. K šestému vystoupení v UFC měl přitom nastoupit již 11. března v Las Vegas proti Dagestánci Abusupiyanu Magomedovovi, do zápasu jej však nepustilo zranění ruky, které se mu přihodilo během sparingu. „Ruka vypadá mnohem lépe. Čekám, až se mi to úplně zahojí," líčí Muradov, který má v UFC aktuálně na kontě tři výhry a dvě porážky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Makhmud Muradov (@makhmud_muradov)

A jak sám informoval, ve hře je i varianta, že se rehabilitace poraněné pravé ruky obejde bez operace. „Doufám, že se to zvládne bez operace a za chvíli budu zpátky ve hře," informoval na sociálních sítích. Ani s odstupem několika týdnů ale není podle slov uzbeckého bojovníka definitivně jasno o tom, zda bude chirurgický zákrok potřeba.

I přes značná omezení nezanevřel ani na trénink. Dělá to, co mu tělo dovolí. „Zatím trénuji jen lehce. To neznamená, že bych netrénoval vůbec, ale jsou to lehčí tréninky. S tou rukou ani víc nejde. V tuto chvíli dělám, co můžu. Například v pohodě zvládám silový crossfit, jen bouchat s tou rukou zatím nemůžu. Pomalu se o to ale snažím," doplnil Muradov. O tom, kdy se skutečně dočká šestého zápasu v nejslavnější bojové organizaci světa, zatím není jasno.

Reklama

Související témata: