Hlavní obsah

Hindley se v předposlední etapě Gira oblékl do růžového, Hirt zůstal šestý

Aktualizováno

Australský cyklista Jai Hindley v horské předposlední etapě Gira d'Italia vysvlékl z růžového trikotu lídra Ekvádorce Richarda Carapaze a před nedělní závěrečnou časovkou má v čele náskok 1:25 minuty. Jan Hirt dokončil 20. etapu o délce 168 km čtrnáctý a zůstal průběžně šestý. Z vítězství se po úniku radoval domácí Ital Alessandro Covi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jai Hindley vysvlékl z růžového trikotu lídra Ekvádorce Richarda Carapaze Video: sntv

 
Článek

Šestadvacetiletý Hindley setřásl Carapaze za pomoci kolegy z týmu Bora-Hansgrohe Lennarda Kämny zhruba dva kilometry před cílem v náročném stoupání na Passo di Fedaia. Vítěz Gira 2019 a olympijský vítěz z Tokia Carapaz, jenž měl v průběžném vedení jen třísekundový náskok, na útok australského soupeře nedokázal zareagovat a ztratil půldruhé minuty.

"Věděl jsem, že tohle bude klíčová etapa závodu s brutálním koncem. Bylo jasné, že když budete mít nohy, můžete tam rozhodnout. Až do dneška jsme zůstávali trpěliví a myslím, že jsme to nemohli načasovat lépe. Když jsem slyšel, že Carapaz zaostává, dal jsem do toho všechno," řekl Hindley, jenž se může stát prvním australským vítězem Gira.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Český cyklista Jan Hirt.

Hirt ve stoupání na nejvyšší horu Dolomit Marmoladu dlouho jel s nejlepšími a neudržel se jich až při závěrečném zrychlení. Do cíle dorazil půlminuty za Carapazem a za sebou nechal průběžně čtvrtého Vincenza Nibaliho z Itálie i pátého Pella Bilbaa. Na Španěla před časovkou ve Veroně ztrácí 12 sekund, a pokud by ho předstihl, vyrovnal byl nejlepší český výsledek na Giru, jehož dosáhl v roce 2011 Roman Kreuziger. Bilbao je nicméně papírově lepším časovkářem než jednatřicetiletý Čech.

"Nemyslím si, že bych ještě mohl skočit na páté místo. Oba (Bilbao a Nibali) jsou lepší v časovkách než já. Takový posun už nevidím. Ale něco jsem najel na Buchmanna, šesté místo bych neměl ztratit," řekl Hirt serveru iSport.cz. Před sedmým Němcem Emanuelem Buchmannem má náskok 2:11 minuty.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Cyklista UAE Team Emirates Alessandro Covi si jede pro triumf v předposlendí etapě Gira.

Náročné stoupání na závěr svého životního Gira, v němž vyhrál 16. etapu a druhý den byl ještě třetí, zvládl bez větší krize. "Jel jsem takové relativně příjemné tempo, aby to extrémně nebolelo, protože jsem cítil, že na páté místo nebo na vítězství v etapě to nebude. Jel jsem tak, aby bolest nebyla brutální, ale zároveň abych neztratil moc do časovky," uvedl Hirt, jehož hnali na kopec i fanoušci s českými vlajkami. "Byli tady mamka, otec i bratr a pár kamarádů. Ale viděl jsem jenom otce někde v půlce kopce," řekl člen týmu Intermarché-Wanty-Gobert, který byl na Giru zatím nejlépe dvanáctý při debutu v roce 2017.

Třiadvacetiletý Covi si dojel pro největší vítězství kariéry s náskokem 32 sekund před Slovincem Domenem Novakem. Hindley skončil šestý s odstupem 2:30 a ocitl se ve stejné situaci jako před dvěma lety. Tehdy na Giru také v předposlední etapě získal růžový trikot, ale v závěrečné časovce v Miláně ho o celkové prvenství připravil Tao Geoghegan Hart z Británie.

V roce 2020 však před časovkou měli dva nejlepší jezdci totožný čas, nyní má Hindley relativně bezpečný náskok. Třetí Mikel Landa ze Španělska ztrácí už 1:51 minuty. "Uvidíme, jak to zítra půjde. Vždycky je těžké předvídat, jak dopadne časovka," řekl Hindley.

Nedělní jízda proti chronometru ve Veroně měří 17,4 km a zhruba uprostřed trasy je čtyřkilometrové stoupání čtvrté kategorie.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa (Belluno - Marmolada, 167 km):
1. Covi (It./SAE Team Emirates) 4:46:34
2. Novak (Slovin./Bahrajn Victorious) -32
3. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -37
4. Pedrero (Šp./Movistar) -1:3
5. Arensman (Niz./DSM) -1:50
6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:30
7. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -3:04
8. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost)
9. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) oba -3:19
10. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -3:39
...14. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -4:25
Průběžné pořadí:
1. Hindley 86:07:19
2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -1:25
3. Landa -1:51
4. Nibali (It./Astana) -7:57
5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -8:55
6. Hirt -9:07
7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -11:18
8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -16:04
9. López (Šp./Trek-Segafredo) -17:29
10. Carthy -17:56

Reklama

Související témata: