Hlavní obsah

Jako bych si vzal kolo svého syna, míní zklamaný jezdec po problémech na Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední situace se udála při páteční 19. etapě cyklistické Tour de France. Německý jezdec Nils Politt ze stáje týmu BORA - Hansgrohe musel během závodu měnit své kolo, jelikož se mu utrhl řetěz. Při výměně u neutrálního vozu se však pouze divil. Nedokázali mu totiž dát bicykl, které by potřeboval. Po třech neúspěšných pokusech tak musel stejně setrvat na místě a počkat na týmový vůz.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Německý jezdec Nils Politt na probíhající Tour de France

Článek

Politt měl v průběhu pátečního závodu s několika dalšími jezdci náskok kolem jedné minuty před hlavním pelotonem. K tomu, aby se v této skupince udržel, potřeboval hlavně jet. Bohužel pro něho se mu přetrhal řetěz a bylo jasné, že bude muset měnit kolo. Týmový vůz byl až za hlavní skupinkou, což nebylo pro jezdce ideální a ztratil by tak vytvořený náskok.

Hned za ním ale jel neutrální servisní vůz Shimano, který měl na střeše k dispozici celou řadu náhradních kol. Zdálo se, že mu bude stačit si vzít pouze univerzální kolo a může v závodě nadále pokračovat. Každé nabídnuté kolo ale mělo určitý problém.

První dvě kola měla úplně jiný systém pedálů, než se kterými Němec normálně jezdí. Na třetí nabídnuté kolo se pokusil nasednout, nicméně bylo strašně malé. Rám kola měl průměr pouhých 54 centimetrů, což pro bezmála dvoumetrového cyklistu nebylo ideální. Po třetím pokusu už Politt pouze kolo pohodil ke stojící dodávce a řekl, že vyčká na týmový vůz své stáje.

"Hodně jsem bojoval, abych se dostal do té přední pozice. Byla to naše taktika, bohužel mi praskl řetěz. Věděl jsem, že za sebou nemám týmový vůz, takže jsem musel použít neutrální Shimano," vysvětlil Němec v sobotu ráno týdeníku Cycling Weekly. "Nejprve jsem dostal špatný systém pedálů, pak znova, a nakonec kolo, které mi bylo příliš malé. To jsem věděl, že je hotovo. Bylo to frustrující, ale je to sport," dodal.

Polittovi se díky tomu podařilo stát terčem různých vtipů od svých kamarádů. Už v pátek večer mu prý chodily zprávy. „Hodně kluků se smálo té fotce, když jsem seděl na tom malém kole. Vypadalo to, jako bych si vzal bicykl svého syna," doplnil cyklista k celé události.

Společnost Shimano se k celé záležitosti poté vyjádřila. „Shimano se omlouvá Nilsovi Polittovi za incident, který se stal," uvedl jejich tiskový mluvčí. „Všichni naši mechanici z neutrálního servisu jsou profesionálně vyškoleni a mají dlouholeté zkušenosti. Často se ale stává, že v takovýchto situacích pod vysokým nátlakem může dojít k chybě. Tu přiznáváme a omlouváme se."

Reklama

Související témata: