Hlavní obsah

Kopce skoro jako v Alpách a legenda na startu. Czech Tour začíná už ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Jeseníků dorazí cyklistické hvězdy. Czech Tour, čtyřdenní etapový závod, startuje už ve čtvrtek a v pelotonu nebude chybět ani čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome. „Vytěžili jsme absolutní maximum z toho, co jsme v rámci závodu první kategorie mohli,“ libuje si ředitel závodu Leopold König, bývalý cyklista a parťák britské legendy ze Sky.

Foto: Israel-Premier Tech

Čtyřnásobný vítěz Tour de France se představí na Czech Tour.

Článek

Společně vyhráli Starou dámu v roce 2015 a sám Froome se těší na staronové setkání. „Je super, že se opět potkáme a pojedu závod, který řídí," vzkázal 38letý vrchař z týmu Israel-Premier Tech. „Máme největší hvězdu posledního desetiletí na startu," pochvaloval si König, který využil i kontaktů například na jednoho ze sportovních ředitelů izraelské stáje René Andrleho.

„Takže nás jejich účast ani moc nestála," smál se König. „Ale je to trochu shoda okolností. Když Chris nebyl nominovaný na Tour de France, obnovil jsem s jeho týmem rozhovory. Předtím účast odmítli, na druhý pokus už to klaplo," prozradil.

Speciálně s Froomem nekomunikoval. „Samozřejmě jsme toho spolu zažili spoustu a máme sporu kamarádský vztah. Důvěřuje nám, že dokážeme uspořádat kvalitní a bezpečný závod. Ale vždycky je nutné oslovit tým, ne konkrétního jezdce," vysvětloval.

Doufá však, že od takové legendy dostane pozitivní recenzi, aby mohl Czech Tour posouvat dál. „Abychom mohli růst, potřebujeme dobrou zpětnou vazbu od nejlepších jezdců a týmů," líčil rodák z Moravské Třebové, kde začíná královská sobotní etapa. „Dal jsem si za cíl dostat na start v rodném městě nějakou hvězdu. A teď tam máme největší hvězdu posledního desetiletí. Tak příští rok sem dostaneme třeba i Tadeje Pogačara," vtipkoval König.

Horského klání, které nabídne během čtyř etap téměř 11,5 tisíce výškových metrů a převýšeními se blíží proslulým alpským kopcům, se zúčastní i tři worldtourové stáje Jumbo-Visma, Bora-hansgrohe a Internarché-Circus-Wanty. Mezi české naděje patří Karel Vacek, druhý muž etapy na italském Giru, dále z domácích stájí Jakub Otruba nebo Jakub Ťoupalík.

Foto: Markéta Navrátilová/Czech Tour

Ředitel cyklistické Czech Tour Leopold König

„Ale budou to mít těžké. Konkurence je opravdu velká," uvědomoval si šéf závodu. Díky hvězdám na startu očekává i velký zájem diváků, pro něž je při každé etapě připraven doprovodný program. „Využíváme cyklistického boomu, který u nás je každoročně po Tour de France. Oproti loňsku bude mnohonásobný nárůst fanoušků. Před cyklisty se bude tvořit úplně stejný špalír lidí jako na Tour," poznamenal König.

I s ohledem na nedávnou tragédii švýcarského jezdce Gina Mädera věnoval speciální pozornost bezpečnosti závodu. „Byl jsem si projet všechny sjezdy. Vyznačil jsem si dopodrobna všechny nebezpečné serpentiny, kde budou stát maršálové a upozorňovat jezdce s praporkem. Zároveň všechny týmy budou mít seznam těchto nebezpečných bodů," popisoval.

„Cyklistika je jeden z nejnebezpečnějších sportů. Nikdy se nedá stoprocentně předejít takovým událostem," pokračoval. Zároveň do příštího roku plánuje i zapojení vzduchových matracích, jaké byly například ve sjezdu z Col de la Loze, nejvyššího bodu letošního ročníku Tour.

Celkově by rád Czech Tour co nejvíc posunul. „Chceme závod zvětšovat a být více vidět. To znamená hlavně televizní přenosy. Snad se povedou zajistit co nejdříve a posuneme závod do vyšší kategorie. Cyklistika je navíc jedna z nejlepších možností, jak udělat reklamu dané zemi," uzavřel König.

Reklama