Hlavní obsah

Maglia Rosa mění majitele! A Hirt už na Giru atakuje první desítku

Britský cyklista Simon Yates vyhrál po útoku v závěru sobotní 14. etapu Gira d'Italia a připsal si šestý úspěch na italském závodu Grand Tour. Do čela průběžného pořadí se dostal dnes třetí olympijský šampion z Ekvádoru Richard Carapaz. Jan Hirt, který se dlouho držel v čelní skupině se všemi favority, dojel na 11. místě a těsně za elitní desítku se posunul i v celkovém hodnocení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Simon Yates vyhrál 14. etapu Gira, růžový dres mění majiteleVideo: sntv

 
Článek

Yates, jenž letos slavil vítězství už v časovce v Maďarsku, přišel o šance na dobré umístění v celkovém pořadí minulý týden v neděli v etapě na Blockhaus a rozhodl se soustředit na etapové triumfy. Dnes nastoupil necelých pět kilometrů před cílem ve stoupání na rychlostní prémii a v následném sjezdu do cíle si vypracoval náskok 15 sekund před kolegy z nakonec už jen čtyřčlenné čelní skupinky.

"Původně jsem měl v plánu pokusit se dnes o samostatný únik, ale to nevyšlo. Tak jsem zaútočil až v konci, měl jsem výhodu, že už nezávodím o celkové pořadí," popsal Yates vlastní taktiku.

Sprinterský souboj s Carapazem o druhé místo a bonusové sekundy vyhrál Australan Jai Hindley, který v celkovém pořadí ztrácí na vítěze Gira z roku 2019 sedm sekund. Čtvrtý skončil Ital Vincenzo Nibali. Portugalec Joao Almeida dojel s odstupem 39 sekund na šestém místě a v průběžném hodnocení uhájil třetí místo.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Richard Carapaz (vlevo) dojel ve 14. etapě Gira třetí za Jaiem Hindleyem a posunul se do čela průběžného pořadí.

Do vedení se Carapaz dostal ve stejné fázi závodu jako při svém triumfu. "Teď se budeme snažit hájit růžový dres. Ani jsem si nepamatoval, že jsem ho před třemi lety získal také ve 14. etapě, ale jsem rád, že se mi to znovu podařilo," prohlásil Ekvádorec.

V růžovém dresu jedoucí Španěl Juan Pedro López dlouho držel vysoké tempo, které ve velkém vedru rozjela stáj Bora-hansgrohe, v předposledním stoupání ale odpadl a dojel se ztrátou 4:25 minuty desátý. V celkovém pořadí klesl na deváté místo.

Hirt odpadl z vedoucí skupiny chvíli před Lópezem zhruba třicet kilometrů před cílem a zbytek etapy jel sám. "Byl to suverénně nejtěžší den na tomhle Giru. Při nájezdu do posledního okruhu jsem odpadl a pak jsem se tam trápil úplně sám, protože lidi přede mnou byli daleko a za mnou také. Nevěděl jsem co dělat, byla to blbá situace," řekl serveru iDNES.cz Hirt, jenž dojel dvě minuty za desátým Lópezem a půldruhé minuty před dvanáctým Alejandrem Valverdem. "Čekali jsme, že půjde o hrozně těžký den. Ale že to bude až takový masakr, to jsem nečekal," dodal jednatřicetiletý vrchař, jehož dosavadním maximem z Grand Tour je konečné 12. místo z jeho premiérového Gira v roce 2017.

S Girem se rozloučil nizozemský jezdec Tom Dumoulin, jenž patřil před startem do širšího okruhu favoritů. Vítěz závodu z roku 2017 ztratil naděje na celkový úspěch už v prvním týdnu a po dalších problémech v první polovině dnešní etapy se rozhodl odstoupit.

V neděli zavede horská 15. etapa peloton až do nadmořské výšky 1611 metrů. Závodníky čeká 177 kilometrů a budou muset absolvovat i dvě stoupání první kategorie před závěrečným výjezdem do Cogne. "Zítra se pořadí zase přesype. Čeká nás další těžký den a určitě v něm někdo může zaplatit za to, jak se dnes vydal ze sil. Ale klidně někým takovým můžu být i já," řekl Hirt.

Giro d'Italia - 14. etapa (Santena - Turín, 147 km)
1. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco)3:43:44
2. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe)-15
3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)''
4. Nibali (It./Astana-Qazaqstan)''
5. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert)-28
6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates)-39
7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious)-51
8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious)''
9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe)-1:10
10. López (Šp./Trek-Segafredo)-4:25
11. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert)-6:28
Průběžné pořadí
1. Carapaz58:21,28
2. Hindley-7
3. Almeida-30
4. Landa-59
5. Pozzovivo-1:01
6. Bilbao-1:52
7. Buchmann-1:58
8. Nibali-2:58
9. López-4:04
10. Valverde (Šp./Movistar)-9:06
11. Hirt-9:16

Reklama

Související témata: