Hlavní obsah

Roglič si před závěrečnou časovkou upevnil vedení, Hirt finišoval jedenáctý

Aktualizováno

Slovinský cyklista Primož Roglič si druhým místem v předposlední etapě Vuelty upevnil vedení v průběžném pořadí a má na dosah obhajobu titulu. Před závěrečnou časovkou má náskok 2:38 minuty před dnes čtvrtým Španělem Enricem Masem. První výhru kariéry vybojoval po nástupu necelé dva kilometry před cílem Francouz Clément Champoussin, jedenáctý finišoval Jan Hirt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Favorit Primož Roglič si druhým místem v předposlední etapě Vuelty upevnil vedeníVideo: sntv

 
Článek

Skupinka závodníků bojujících o celkové pořadí v čele s Rogličem dojela v závěrečném stoupání poslední jezdce z denního úniku, mezi nimiž byl i Hirt. Favorité se pak hlídali navzájem a pokusy o nástup Mase či Brita Adama Yatese vždy rychle pokryli. Uspěl až útok Champoussina 1,6 km před cílem, na který nikdo nereagoval.

"Když nás pod posledním kopcem favorité dojeli, tak to bylo zklamání. Navíc když se pak jelo v nejprudším stoupání, na jejich tempo jsem nestačil. Měl jsem štěstí, že jsem se chytil Gina Mädera, který nám pomohl zpátky do vedoucí skupiny," řekl Champoussin.

"Pak jsem se jich držel, počkal jsem na šanci a protože jsem pro ně nepředstavoval žádné nebezpečí, tak jsem asi kilometr a půl před cílem zkusil zaútočil. Měl jsem štěstí, že se favorité hlídali jen mezi sebou," přidal francouzský cyklista.

Třiadvacetiletý mladík rychle získal náskok a do cíle 202,2 km dlouhé trasy nakonec dojel šest sekund před finišujícím Rogličem. Slovinský lídr týmu Jumbo-Visma získal na své hlavní rivaly Yatese a Mase dvě vteřiny, nový třetí muž celkového pořadí Australan Jack Haig dojel pátý šest sekund za Rogličem.

"Mám radost z umístění i z toho, jak všechno probíhalo. Víc jsem si přát nemohl," řekl Roglič. "Všechno jsem měl víceméně pod kontrolou a už se těším na závěrečnou časovku," přidal slovinský cyklista, který usiluje o třetí triumf na Vueltě za sebou.

Hirt si dalším výborným vrchařským představením vylepšil své maximum z Vuelty, kterým bylo 14. místo ze 17. etapy. Na Grand Tours je jeho nejlepším etapovým umístěním druhé místo z Gira d'Italia 2019.

Zklamáním skončila 20. etapa pro Kolumbijce Miguela Ángela Lópeze a Egana Bernala, kterým po pátku patřilo celkově třetí respektive páté místo. Bernal, jenž byl v předchozích náročných horských etapách hodně aktivní, nabral manko téměř sedm minut, López zcela odpadl.

O definitivní podobě konečného pořadí rozhodne nedělní časovka jednotlivců na 33,8 km z Padrónu do Santiaga de Compostela.

Cyklistický závod Vuelta - 20. etapa (Sanxenxo - Mos, 202,2 km):
1. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën) 5:21:50
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -6
3. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -8
4. Mas (Šp./Movistar)  -8
5. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -12
6. Hamilton (Austr./DSM) -16
7. Bizkarra (Šp./Euskaltel-Euskadi) -23
8. Gibbons (JAR/SAE Team Emirates) -26
9. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) -26
10. De Tier (Belg./Alpecin-Fenix) -50
11. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -1:05
Průběžné pořadí:
1. Roglič 83:11:27
2. Mas -2:38,
3. Haig -4:48,
4. A. Yates -5:48,
5. Mäder -8:14
6. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -11:38
7. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -13:42
8. G. Martin (Fr./Cofidis) -16:11
9. De la Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -16:19
10. Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) -20:30

Reklama

Související témata: