Hlavní obsah

Tvrdé Giro! Pes na trati, drsné vyvrcholení. Závodníky z cíle odváželi na nosítkách

Aktualizováno

Australský cyklista Kaden Groves vyhrál v hromadném spurtu 5. etapu Gira d'Italia poznamenanou v deštivém počasí řadou pádů. Na zemi během dne dvakrát skončil i jeden z hlavních favoritů Remco Evenepoel z Belgie, vedení v průběžném pořadí uhájil Nor Andreas Leknessund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 5. etapy cyklistického závodu Giro d'ItaliaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Pro Evenepoela 171 km dlouhá etapa z Atripaldy do Salerna pádem začala i skončila. Nejprve se ocitl na zemi zhruba 20 km po startu poté, co se mu do cesty připletl pes, s pomocí stájových kolegů se ale rychle dotáhl zpět do hlavního pole.

Druhý tvrdý pád ve vysoké rychlosti ho potkal v závěru, protože k němu ale došlo až v ochranném pásmu posledních tří kilometrů, nenabral žádné časové manko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cyklistům na Giru se do cesty připletl pesVideo: sntv

Z karambolů navíc vyvázl bez vážnějších zranění. "Vypadá to, že nic zlomeného nemá. Ještě ale půjde na další vyšetření," uvedl mluvčí týmu Soudal-Quick Step. Leknessund, jenž se do růžového dresu oblékl po úniku v úterní etapě, dál vede před Evenepoelem o 28 sekund.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Na zemi skončil i hvězdný Mark Cavendish

Na mokré silnici v závěru rozdělil peloton už pád Fernanda Gavirii necelých osm kilometrů před cílem, kdy se začalo bojovat o pozice pro závěrečný spurt. Na zemi se při něm ocitli mimo jiné i pozdější vítěz Groves, kontakt s čelem ztratili například Leknessund či další z favoritů na celkové prvenství Primož Roglič ze Slovinska. Dokázali se ale dotáhnout zpět.

Závěrečný sprint na kluzkém povrchu nakonec nejlépe zvládl jezdec týmu Alpecin-Deceuninck Groves, jenž si připsal na Grand Tour druhý etapový vavřín v kariéře, před domácím Jonathanem Milanem, vítězem druhé etapy. Třetí skončil Dán Mads Pedersen.

Groves: Překvapil jsem sám sebe

"Dneska jsem překvapil sám sebe. Všechno šlo dobře, ale pak jsem na kruhovém objezdu asi sedm kilometrů před cílem spadl. Naštěstí jsem ale rychle nahodil řetěz zpátky a ty skupiny se zase povedlo spojit," popsal Groves komplikace v závěru. "Vyhrát tu je jako sen, na tenhle závod se soustředím už od listopadu či prosince. Po dvou třetích místech tento týden mě tentokrát dotáhli k vítězství," poděkoval týmovým kolegům.

Těžký pád na cílové pásce potkal na čtvrtém místě klasifikovaného britského spurtera Marka Cavendishe, který se předtím dostal do kontaktu s nakonec sedmým Filippem Fiorellim. Ten najel do bariéry a poranil si o ni ruku. Ještě hůř dopadl jeho krajan Andrea Vendrame, který se střetl s po zemi letícím Cavendishem. Z cílového prostoru zamířil na nosítkách do nemocnice.

Z českých jezdců dokončil etapu jako první Karel Vacek, který dojel s odstupem necelých dvou minut za vítězem na 117. místě. Jan Hirt ztratil na 132. příčce 2:26 minuty, další Evenepoelův stájový kolega Josef Černý dojel jako třetí od konce s mankem 6:20.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa (Atripalda - Salerno, 171 km):
1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 4:30:19
2. Milan (It./Bahrajn Victorious)
3. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
4. Cavendish (Brit./Astana)
5. Dalla Valle (It./Corratec-Selle Italia)
6. Maestri (It./EOLO-Kometa) všichni stejný čas
...117. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -1:53
132. HIRT -2:26
170. ČERNÝ (oba ČR/Soudal-Quick-Step) -6:20.
Průběžné pořadí:
1. Leknessund (Nor./DSM) 19:06:03
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -28
3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30
4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00
5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:12
6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26
...81. HIRT -19:07
161. K. VACEK -44:40
164. ČERNÝ -46:35.

Reklama

Související témata: