Hlavní obsah

Běhání po střeše, kamera na tréninku a geniální střídání. Trenér olympijských vítězů by oslavil stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nebe nad Moskvou pršelo, ovšem pro československé fotbalisty to byl zlatý déšť. V sobotu 2. srpna 1980 se po vyhraném finále s východním Německem stali olympijskými vítězi. Nad hlavami hráčů létal šťastný muž v modré teplákovce, který na cestě za fotbalovou nesmrtelností ustál všechny komplikace. Včetně toho, že mu na první soustředění přijelo jen osm hráčů. Trenér František Havránek by 11. července oslavil 100 let.

Foto: Fotobanka Profimedia

Trenér František Havránek nad hlavami hráčů mužstva, které v roce 1980 získalo zlatou medaili na olympiádě v Moskvě.

Článek

Když mu banda vtipálků v čele s Ladislavem Vízkem na procházce den před olympijským finále napsala do písku sestavu, kouč za pár hodin na týmové poradě pokýval hlavou: „Trefa! Přesně takhle to bude."

Havránek platil za fotbalového demokrata, hráči za ním šli. Nechtělo se jim jen na první přípravný kemp v osmasedmdesátém do slovenského Komárna, kam nepřijela ani celá jedenáctka. Někomu se příčila představa cesty na vlastní náklady, někdo dával přednost reprezentačnímu áčku a další prostě měli smůlu: na olympiádu tenkrát nesměl nikdo, kdo už hrál na mistrovství světa nebo v jeho kvalifikaci.

Poskládat fungující partu pro olympijskou Moskvu byl pro Havránka životní úkol. Na prahu šedesátky už měl spoustu zkušeností: trénoval Slavii či silnou brněnskou Zbrojovku, s Hradcem Králové postoupil do první ligy, byl mistrem Kypru a zastavil se i v polském Chorzówě.

Platil za skvělého psychologa, každého hráče znal do posledního detailu. „Jeho trenérská mantra? Těžko na cvičišti, lehko na bojišti," vzpomínal po letech jeden z olympijských vítězů Verner Lička. Těšil se, jak se během brazilského turné projde po slavné Copacabaně, jenže místo toho Havránek na hotelu zavelel: „Jde se běhat na střechu!"

Mimochodem, už tenkrát si chytře natáčel tréninky, aby měl jistotu, že hráči nic nešidí. „Když měl někdo malér, trenér mu to bez milosti spočítal, ale taky třeba uměl protáhnout pauzu u moře. Rád na pana Havránka vzpomínám," poklonil se Vízek, nejlepší československý střelec olympijského turnaje.

I fotbalovou část Her poznamenal bojkot západních zemí kvůli vpádu sovětské armády do Afghánistánu, spousta velmocí chyběla. Skupinou s Kolumbií (3:0), Nigérií (1:1) a Kuvajtem (0:0) prošli Vízek a spol. bez porážky. S obrovským betonovým stadionem a bílými nocemi v tehdejším Leningradu se rozloučili čtvrtfinálovým triumfem 3:0 nad Kubou.

„Myslím, že chlapci na to mají, a odevzdají všechno, co dovedou," říkal Havránek ještě na pražském letišti do mikrofonu Československé televize. Platilo to i v semifinále s Jugoslávií, výhru 2:0 orámovaly dva góly v prvních dvaceti minutách.

A finále s NDR? Havránkovi se v Lužnikách za stavu 0:0 báječně povedlo střídání. Místo unaveného Vízka, jehož limitovalo nakopnuté žebro, poslal na plac brněnského žolíka Jindřicha Svobodu s pokynem: „Zkus se dostat do zakončení."

Útočník s vizáží francouzského herce Pierra Richarda poslechl a ani ne za pět minut vystřelil zlato. Sám kouč ironií osudu medaili nedostal, placky vyfasovali jen hráči.

Po mistrovství světa 1982 se Havránek posunul k československému áčku, stihnul s ním třináct zápasů. Pak následovala ještě jedna štace na Kypru a penze s puncem olympijského vítěze. Zemřel v březnu 2011, bylo mu 87 let. Jeho portrét visí v Síni slávy českého fotbalu na Strahově, zlatý tým z Moskvy tam má svoje místo hned vedle vicemistrů Evropy 1996.

Reklama