Hlavní obsah

Ztráta titulu bolela více než diagnóza rakoviny, říká hvězda Dortmundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mělo to být zakončení jednoho neuvěřitelného příběhu. Dortmund byl v minulé sezoně blízko k ukončení nadvlády Bayernu, jenže v posledním kroku selhal. Penaltu v osudném utkání s Mohučí neproměnil útočník Sebastien Haller, jenž ještě pár měsíců předtím bojoval s rakovinou varlat. Radost, že je zdravý? Reprezentanta Pobřeží slonoviny původem z Francie stále více trápí, jak Borussia přišla o německý fotbalový titul. Tam totiž mohl zasáhnout, u nemoci jen bojoval s časem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Útočník Dortmundu Sebastien Haller oslavuje se svým synem ligové vítězství nad Wolfsburgem.

Článek

První operace loni v létě, následně chemoterapie, v říjnu operace druhá. Haller už do minulé sezony neměl zasáhnout, když se však v lednu objevila zpráva, že znovu trénuje. Na jaře ještě stihl devět budnesligových gólů, po přestupu z Ajaxu táhnul Dortmund hned ve své první sezoně v Německu za titulem.

V posledním kole měla Borussia vše ve svých rukou. Stačilo zdolat v té době devátou Mohuč. Jenže domácí zápas nezvládli, ve druhé půli jen dotáhli skóre na 2:2, sám Haller neproměnil v úvodním dějství penaltu.

V zářijovém rozhovoru pro Sport Bild Haller popsal náročné období otevřeně a pro někoho celkem překvapivě. „Ztráta titulu mi způsobuje větší bolest než tehdejší diagnóza rakoviny. Když jste nemocný, nemůžete s tím nic dělat. Musíte se s tím smířit a projít si tím. Ale my jsme měli titul ve vlastních rukou, mohli jsme všechno ovlivnit sami. V takovém případě musíte s bolestí přijmout, že jste udělali chyby nebo špatná rozhodnutí,“ prohlásil.

Říká, že poslední rok rapidně změnil jeho myšlení. Řeší prý už jen věci, které může ovlivnit. „Všechno ostatní mi jen ubírá energii,“ podotkl s tím, že se stále seznamuje jak se svým tělem, tak se spoluhráči, klubem a atmosférou v Německu obecně.

Redaktor Bildu se následně zeptal, zda fotbalista opravdu nikdy nepřemýšlel o smrti, jak v minulosti několikrát opakoval. Haller odvětil, že ani milisekundu, protože je ze sportovní kariéry naučený myslet pozitivně.

„Moje první myšlenka byla, že mě čeká další velký zápas, a to proti času. Jen jsem se chtěl co nejdříve vrátit na hřiště. Mentálně jsem spojil všechny pozitivní síly, abych se rychle uzdravil a mohl znovu hrát fotbal. Pracoval jsem ještě usilovněji, neustále se staral o výživu, spánek a trénink. A také jsem maximálně odpočíval. Nikdy jsem neměl tolik času na své děti a rodinu. Jsem neskonale vděčný za všechny lidi kolem sebe. Protože jedno je jasné – takový je život a může postihnout kohokoli a kdykoli.“

Právě moment, kdy musel svým třem dětem říct pravdu, popsal jako jeden z vůbec nejtěžších. S manželkou Priscillou si řekli, že celou nelehkou situaci chtějí potomkům podat co nejjednodušeji a nejupřímněji.

„Naštěstí to fungovalo dobře. Řekli jsme jim pravdu, že tatínek je nemocný, musí znovu a znovu do nemocnice, ale už je na cestě k uzdravení. Nechtěl jsem před nimi nic skrývat a snažil jsem se jim být nablízku. Stejně by si dříve či později všimly, že něco není v pořádku.“

Haller věří, že v novém klubu zapíše konečně kompletní sezonu a ideálně se šťastnějším koncem, než jaký byl k vidění v závěru května.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články