Hlavní obsah

ANALÝZA: Střílí, sílí, motá se u majáku. Úkaz ligy, který se v reprezentaci ztratil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly doby, kdy vám ho Plzeň mileráda zapůjčila. A teď? I kdybyste vysázeli sto milionů korun, beztak by to bylo málo. Cena i sebedůvěra Pavla Šulce od počátku sezony strmě vystřelily. Co změnil a v čem tkví jeho přínos? Z nechtěného mládence se stala kometa fotbalové ligy, která vystoupala i do reprezentace. V ní trochu pohasla. Proč? I o tom pojednává analýza Sportu.cz.

Foto: Sport.cz s využitím Vlastimil Vacek/Borgis

Pavel Šulc z Viktorie Plzeň oslavuje gól v utkání Fortuna ligy.

Článek

V lize odehrál 123 zápasů, ve kterých dal 23 gólů. Hned 14 z nich vstřelil v aktuální sezoně. Ač povoláním záložník, trumfuje i zavedené kanonýry a je z něj momentálně nejlepší střelec nejvyšší soutěže.

Prvenství vyniká, když se začtete do dat společnosti Opta. „Jeho úspěšnost střelby je 36,8 procenta, což je nejvíc mezi ligovými hráči, kteří vstřelili aspoň pět gólů,“ vypíchne analýza.

Ta také spočítala, že třiadvacetiletý Šulc by měl mít na kontě zhruba o polovinu gólů méně. Znamená to, že Šulc je produktivní, ale i extrémně efektivní. Trefuje se z příležitostí, které by většina fotbalistů zahodila. Zajímavý je i pohled na ligovou tabulku bodování, která podobně jako v hokeji sčítá góly a asistence. I tam je plzeňský blonďák na špici.

Zaujme, že je daleko produktivnější než Václav Jurečka ze Slavie nebo Jan Kuchta ze Sparty, kteří k bodům spotřebují daleko víc šancí. U Jurečky to platí dvojnásob.

Foto: Sport.cz

Fortuna liga + Pavel Šulc, statistiky.

Možná si řeknete, že Šulc hraje ve špičkovém klubu, převaha a body jsou logickým vyústěním. No a co? Nabídněme ale i pohled do předchozích jeho sezon, což vytváří další pozoruhodný kontrast.

Nevelký šikula až do aktuální sezony nepatřil mezi efektivní zakončovatele. Například v poslední kompletní plzeňské sezoně 2021/2022 se v lize trefil jen jedinkrát, přitom podle hodnoty xG (očekávané góly) měl mít čtyři zářezy.

Nejspíš si vzpomenete i na případ, kdy si statistiky kruciálně zhoršil. Na Spartě v únoru 2022 zazdil dvě obří tutovky, což Plzeň stálo vítězství. Střídající Šulc to slízl od spoluhráčů, plzeňského bosse Šádka i fanoušků, kteří nadávkami zahltili jeho sociální sítě.

„Obrousilo mě to. Říkal jsem si, co horšího se asi může stát, než když mi tři sta lidí píše ošklivé zprávy,“ líčil nedávno Šulc pro Sport.cz. „Zařekl jsem se, že tohle už řešit nebudu. Vyspěl jsem v hlavě a uvědomil si, že na hřišti nejsme roboti.“

Foto: Sport.cz

Fortuna liga + Pavel Šulc, statistiky.

První posun do příznivých hodnot nastal v minulé sezoně, kdy hostoval v Jablonci. Dal pět gólů, ač podle dat měl mít o dva zásahy míň. Nyní se Šulc nachází v rozdílu mezi skutečným počtem tref a hodnotou xG na kladném rozdílu 6,6 – v tom mu aktuálně nemůže nikdo z ligy konkurovat!

„I když se mu herně nedařilo, dostával se do šancí. A teď v nich má ohromný klid,“ hodnotí ho i Robert Neumann, dlouholetý ligový záložník, který nyní jako fotbalový reportér píše pro Sport.cz a pravidelně referuje také o Plzni.

Šulc nebyl v koncovce lehkovážný. Spíš naopak. Chtěl tak moc, až mu to škodilo. Je zajímavé, že Šulcovu proměnu byste nepostřehli, pokud porovnáváte mapy jeho zakončení z posledních dvou plzeňských sezon.

Foto: Sport.cz

Fortuna liga + Pavel Šulc, statistiky.

Ofenzivní záložník pálí z podobných míst, jen vyšší vytížení způsobuje, že se zvyšuje četnost palby. „Z celkových 54 pokusů v lize bylo 23 na bránu, což znamená 43 procent,“ píšou analytici ze společnosti Opta. To je docela slušná muška! Je zřetelné, že Šulc příliš nepálí z větších vzdáleností. Uvědomuje si, že nemá dynamit v noze, a taky musí vědět, že šance na gól se zpoza vápna snižuje.

Foto: Sport.cz

Fortuna liga + Pavel Šulc, statistiky.

Když jsme u chytrosti a herní inteligence, v tom Šulc také vyniká. Zlozvyk i daleko slavnějších ofenzivních středopolařů spočívá v tom, že je nebaví hra bez míče. Proto si pro něj při rozehrávce sbíhají až k vlastním stoperům.

Chtějí se ho dotknout, polaskat se s ním, být víc zapojeni do dění. Zároveň ale tím zbytečně zhušťují prostor a chybějí v místech, kde by byli pro soupeře nebezpečnější a pro vlastní tým prospěšnější. Šulc ale dodržuje plán.

Z mapy jeho doteků s míčem v letošní sezoně vidíte, že se s ním nejčastěji potkává zhruba 30 až 35 metrů od soupeřovy brány. „Myslím, že kdyby se stahoval často a příliš hluboko, trenér Koubek mu to vytkne. Našel mu správné místo,“ podotýká kolega Neumann. „A taky je vidět, že hodně těží z dlouhých nákopů na Chorého.“

Foto: Sport.cz

Fortuna Liga – Pavel Šulc – heatmap.

V tom tkví plzeňská síla. Šulc se i podle dat zpravidla často motá u majáku, který ztělesňuje dvoumetrový útočník Tomáš Chorý. Šulc profituje ze sklepnutých a odražených míčů, navzájem si vyhoví.

Ilustruje to i věta Chorého, který při úterní přípravě reprezentace rozhodl gólem o výhře 2:1 nad Arménií. Při gólovém momentu mu blesklo hlavou, že zpravidla v podobných chvílích má nablízku Šulce.

„V pondělí jsem na tréninku měl podobnou situaci, ale sklepával jsem to Šulcíkovi a vyčítal si to. Teď jsem rád, že jsem se rozhodl správně a vystřelil,“ líčil Chorý.

Šulc se proti Arménii na hřiště nedostal. Kdo ví, zda by to bylo jinak, kdyby Češi na Letné měli pohodlný náskok. Navíc nový kouč Ivan Hašek chce ve zkrácené době před Eurem vyzkoušet co nejvíc hráčů a alternativ.

Šulcova potence, perspektiva, um a životní forma mu ale vynesly první pozvánku do seniorského nároďáku. „Je to typ lehkonohého fotbalisty. Jako když agama běží po vodě, umí s míčem, navíc má teď perfektní čísla. To mu také pomohlo, má sebevědomí a pestrá zakončení,“ pochválil ho i Haškův asistent Jaroslav Köstl.

Úkaz z Plzně už má za sebou reprezentační debut, ale nelze se ubránit dojmu, že se Šulc nemohl rozparádit jako na ligových hřištích. Objevil na místě, které mu není vlastní. Při výhře 2:1 proti Norsku odběhal hodinu na levém křídle.

Jistě, jeho ligová mapa naznačuje, že ho to víc táhne doleva, ale většinou se s míčem mazlí poblíž soupeřova vápna. A v Oslu? Domácí za Šulcova pobytu na hřišti zpravidla drželi balon, Čechy zatlačili před vlastní šestnáctku a ofenzivní klenot byl ztracený a spoutaný obrannými úkoly.

Bylo také vidět, že v nich a dostupování není bezchybný. Vše vynikalo, když na Šulcově straně kmitala norská hvězdička z Manchesteru City Oscar Bobb.

„Podle mě nemohla fungovat formace 4–5–1 s Chytilem a Šulcem na křídlech. Ukázalo se, že tohle nejsou jejich posty a nesedí jim,“ zhodnotil to pro Sport.cz i bývalý trenér Vlastimil Palička.

Ač si Plzeň perfektně počíná v evropských pohárech, měření se silnými Nory na těžkém terénu bylo pro Šulce novou výzvou i po fyzické stránce.

Foto: Sport.cz

Fortuna liga + Pavel Šulc, statistiky.

Pozitivní je, že i ve fyzičnu se Šulc v lize zlepšuje. Ač postavou spíš drobek, úspěšnost v soubojích má téměř fifty fifty. Přitom není to zcela dávno, kdy uspěl jen ve třetině soubojů. Šulc sílí a sbírá zkušenosti. Je zajímavé, že si už roky v nejvyšší soutěži drží přesnost přihrávek okolo 70 procent.

V soutěži najdete borce s větší úspěšností, ale jen připomeňme, že se Šulc pohybuje v prostorech, kde má daleko méně prostoru a dotěrnější protivníky.

I v tom patří mezi špičku. Pokud bude hrát podobně i dál, může zase Plzeň opustit. Už by zřejmě nešlo o hostování, ale o přesun na lukrativnější adresu za miliony eur.

Reklama