Hlavní obsah

Bál se o kariéru. Jsem ale bojovník a věřím, že se vrátím, doufá olomoucký Růsek.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Antonín Růsek odehrál loni 18. března proti Mladé Boleslavi za Olomouc 100. ligový zápas, netušil, že na dlouhou dobu bude poslední. Vyhřezlá ploténka mu však vystavila stop. Lékaři týdny pořádně nevěděli, co s ním. Fotbalista, který měl před zraněním skvělou formu a začal odvádět to, co si od něj v Sigmě slibovali, se bál o svoji kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Sigmy Olomouc Antonín Růsek

Článek

Nyní se ale schyluje k jeho návratu. V pondělí odletěl s týmem na soustředění na Maltu a tam by se měl zapojit do alespoň části tří zápasů, které tam Hanáci odehrají v rámci Tipsport Malta cupu.

„Neskutečně se těším. Jsem však také plný očekávání, jak to půjde. Snad z toho budu mít dobrý pocit,“ doufá čtyřiadvacetiletý fotbalista.

Jak snášíte to dlouhé čekání na návrat na trávník?

Je to složité na hlavu. Určitě nejtěžší období v mé kariéře. Nemůžu se dočkat, až to všechno bude za mnou a budu moci klukům pomáhat na hřišti.

Než vás zdravotní potíže zastavily, předváděl jste skvělé výkony. Své o tom ví třeba Sparta. Její obránci loni v lednu při remíze 1:1 v Olomouci si s vámi nevěděli rady…

To načasování bylo nejhorší, fakt pořádná rána. Dostal jsem se do nějakého, nechci říct úplně topu, kde ten je nevím, ale cítil jsem se výborně, byl jsem pro tým důležitý. O to více mě mrzelo, že jsem z něj vypadl, že něco takového přišlo.

Vzpomenete si na okamžik, kdy se všechno zbortilo?

Přišlo to z ničeho nic. Po utkání s Mladou Boleslaví byla reprezentační pauza. Potom jsme se připravovali týden na Slavii, já se jednou ráno vzbudil a mravenčilo mi v noze. Myslel jsem, že jsem jen blbě ležel, došel jsem na trénink, při rozklusání na umělce se mi to zhoršilo, a když jsem se vrátil po konzultaci s maséry na stadion, museli mi pomáhat z auta. Pořád nemůžu pochopit, jak se to jen tak mohlo stát.

Jaká je vůbec vaše diagnóza?

Mám menší výhřez plotýnky. Jsou to asi čtyři milimetry, což je podle doktorů málo. Problém je v tom, že mi zasáhl do nervu, který vede do nohy, poškodil jeho kořen. Specialisté mi důrazně doporučili, abych nepodstupoval žádnou operaci. Z pohledu mé kariéry je podle nich lepší, abych poctivě cvičil a posiloval záda.

Co všechno jste už v rámci léčby absolvoval?

Bylo toho strašně moc. Dvakrát například stáž v Českých Budějovicích u specialistů, ti mi sestavují plán i teď. Každý den mám kompenzační cvičení, abych správně držel tělo a naučil se optimálně provádět cviky, které potřebuji. Kromě toho jsem navštívil spoustu lékařů. Pravidelně jezdím třeba do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde jednou za dva měsíce konzultujeme, jak se vše vyvíjí, co a jak se pohnulo.

Kdy se situace začala obracet k lepšímu?

Loni v říjnu. To už jsem byl hodně vyjukaný z toho, že to trvá tak dlouho. Ze začátku jsem si totiž myslel, že nepůjde o nic vážného. Klukům jsem říkal, že za měsíc, na Zlín, budu dobrý. Když se návrat pořád oddaloval, pochopil jsem, že něco je špatně, že to nebude tak rychle. Doktor mi tehdy radil, ať začnu trénovat, i když noha se necítila dobře. Tady nastal zlom. Prvních čtrnáct dnů to nevypadalo, nyní ale už cítím razantní posun. Nejsem sice stoprocentně fit, ale s kluky dělám téměř všechno a věřím, že jsem na dobré cestě.

Pro fotbalistu jde o neobvyklé zranění. Nebál jste se o kariéru?

Samozřejmě ano. Nechci tomu však podléhat. Jsem bojovník, dokáži jít přes bolest, zkousnout ledacos. I když je to těžké. Věřím, že se vrátím a moc k tomu nezbývá.

Vypadáte pořád dobře. Jak těžké bylo udržet si váhu?

Paradoxně jsem s ní šel dolů. Držím si ji v pohodě. Když jsem hrál, bylo to těžší. Proč? Nevím. Možná tím, že jsem měl větší výdej a tím pádem jsem i více jedl.

Fotbal máte v krvi. Ten jste hrát jistě nezapomněl. Nejtěžší tedy asi pro vás bude zvládnout návrat fyzicky. Souhlasíte?

Pozitivní je, že jsem začal s míčem trénovat už v říjnu. Ten jsem do sebe už dostal. Ano, běžecká stránka, fyzička bude alfa a omega. Nemám ale strach, že bych to nezvládl. Určitě mi nastaví takový plán, abych se do toho dostal. Kondice se nahání lépe, než když vám to nejde s balonem.

Co jste říkal na to, jak si v lize vedli na podzim vaši spoluhráči?

Start měli vynikající. I v tabulce jsme na tom slušně, šesté místo znamená pro jaro solidní výchozí pozici. Mohli jsme na tom však být i lépe, třeba ve Zlíně nebo Jablonci jsme měli brát místo jednoho tři body. A asi nám chybí i skalp některého z týmů z první trojky. Rozjeté je to ale, jak už jsem řekl, slušně. Na elitní šestku máme.

Co bude třeba, abyste se tam udrželi, případně poskočili na pátou příčku, která už zajišťuje účast v pohárové Evropě?

Stabilní výkony. Nesmíme mít žádné výkyvy. Hlavně domácí zápasy musíme zvládat. Potřebovat ovšem budeme i body z venku z duelů s vyrovnanými soupeři.

Kdy zase vstřelíte gól nebo nějaký připravíte?

Třeba už tento týden na Maltě.

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.