Hlavní obsah

Baník si zastřílel a snižoval fanouškům cenu piva. Snad jsme jim i tím dělali radost, usmíval se stoper Frydrych

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství nad Zlínem (5:1) na konci loňského září bylo pro fotbalisty Ostravy až do dnešního odpoledne na domácím pažitu tím posledním. V lize pětkrát prohráli, dvakrát remizovali a do nelichotivého výčtu přidali i porážku v poháru. Proti Teplicím ve 26. kole půl roku trvající domácí mizérii ale ukončili, zvítězili 4:1 a poskočili v tabulce Fortuna ligy před Slovácko na čtvrtou příčku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Baníku slaví čtvrtý gól Adedirana do sítě Teplic. Zleva Matěj Šín, Patrik Kpozo, Ewerton, Adediran a David Lischka

Článek

„Bude se říkat, že ti před námi klopýtají, proto jsme čtvrtí, ale my jsme si to uhráli. Po dlouhé době jsme uspěli doma, za což jsme hodně rádi. Od první minuty jsme dobře pracovali a byli jsme efektivní, to se soupeři nepovedlo, přestože měl šance. Jsme spokojeni s výsledkem, ale víme, že tam byly chyby,“ mírnil emoce trenér Baníku Pavel Hapal.

Proti na jaře dobře bránícím Severočechům zvolil hru na tři obránce (Lischka, Frydrych, Blažek). „Úplně jsme to nečekali, ale tohle si myslím ve finále o naší porážce nerozhodlo. Klíčovým faktorem byl náš nedůraz a žalostná produktivita,“ poukázal trenér Teplic Zdenko Frťala.

Baník šel do vedení už v 6. minutě po odvážném průniku obranou Nigerijce Tanka. Ještě do poločasu ho povedenými kličkami a přesnou střelou napodobil debutant v základní sestavě Baníku Slovák Matúš Rusnák. „Byl výborný, kvalitní, je to rychlostní typ na kraj, kde mu to sedí. Ale dnes jsem byl spokojený i s ostatními. Byl to velmi dobrý výkon,“ pochválil slovenského fotbalistu Hapal.

Radost ze vstřelených gólů do teplické sítě měli fandové Baníku hned dvojnásobnou. Kromě posunu v tabulce se každou přesnou střelou snížila cena piva na stadionu z původních 49 korun o tři koruny. V poločase tak desítka stála po trefách Tanka a Rusnáka o šest korun méně. Krátce po změně stran zaokrouhlil cenu na přívětivých 40 korun Brazilec Ewerton a pár minut před koncem utkání ji snížil o další tři koruny čtvrtým gólem v síti Teplic střídající Adediran.

„Doufám, že jsme fanouškům udělali radost a že se něco vypilo. Bylo krásné počasí, přišlo hodně lidí (9440) a byl to myslím fajn zápas pro všechny,“ usmíval se obránce Michal Frydrych, který se v základní sestavě Baníku objevil poprvé od loňského listopadu.

A návrat mohl oslavit gólem, kdyby mu jej ofsajdovým postavením v 83. minutě nezneplatnil Filip Kubala. „Před zápasem jsem cítil, že ten gól dám, a měl jsem z něho fakt radost. Když pak rozhodčí ukázal ofsajd, tak jsem tomu nechtěl věřit. Myslím si, že by to brankář nechytil. Ale důležitá je výhra,“ pousmál se zkušený stoper.

Gólovou radost si naopak naplno a poprvé v české lize mohl užít 18letý litevský reprezentant Nojus Vytis Audinis, který do svého prvního utkání ve Fortuna lize vyběhl v 73. minutě a o tři minuty později po rohu hlavou pokazil Jiřímu Letáčkovi čisté konto. „Přišel k nám v zimě, je v něm velký potenciál,“ poznamenal Frťala. „Moc ho neznáme,“ pousmál se teplický útočník Daniel Fila. „Ten gól pro něj bude určitě povzbuzení. Snad vnímal, v jakém zápase a proti jakému soupeři ho dal.“

Reklama