Hlavní obsah

Čekal jsem na správný vlak a on nepřijížděl, hodnotí reprezentant nejtěžší moment kariéry

Sedm měsíců čekal na návrat do základní sestavy. Ondřej Kúdela, klíčový muž defenzivy fotbalové Slavie, je zpět po vleklém zranění, aby týmu z Edenu pomohl v boji o titul v klíčové fázi sezony. Nijak netají, že předešlé období bylo jako z černého snu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela (vlevo) ze Slavie a David Jurásek po utkání 30. kola Fortuna ligy se Zlínem.

Článek

„Těší mě, že jsme uhráli zápas s nulou. Sám si dokážu zhodnotit, jak moc dobrý můj výkon byl. Rezervy bych určitě našel," usmál se pětatřicetiletý zadák Slavie i české fotbalové reprezentace po středečním tříbrankovém triumfu Slavie nad Zlínem. Pražané potvrdili první místo a v nadstavbě budou bojovat o čtvrtý titul v řadě.

Triumf v soutěži by pro něj byl náplastí na sezonu hrůzy. „Zranění pro mě představovalo nejhorší moment kariéry. Nikdy jsem nebyl v podobné pozici. Nevěděl jsem, jak se ke všemu postavit," přiznává bez obalu Kúdela.

„Fyzioterapeuti, lékaři, maséři... Prostě všichni mi věnovali maximální péči. Pořád jsem slyšel, že za týden už to půjde. Ale jak se jednalo o svalové zranění, nedalo se vlastně moc předvídat. A já z toho byl nešťastný," vypraví Kúdela.

„Připadal jsem si jako na vlakovém nádraží. Byl to pocit, jak čekání na nástupišti na vlak, který mě vezme zpátky na hřiště. Jenže projížděl jeden vlak za druhým a ten správný nikde. Zranění se pořád vracelo. Nejprve se mělo za to, že jde o natržení svalu, později se ukázalo, že je sval utržený," krčil rameny Kúdela.

Proto se návrat tak vlekl. „Jsem kluk z vesnice. Já nikdy moc neřešil nějaké protahování. Prostě jsem vzal balon, hodil ho na tréninku před sebe a jel jsem. Teď jsem to musel změnit," přiznává Kúdela po prvních zápasech v plném zatížení.

Od zranění v srpnu loňského roku při utkání v Karviné naskočil v základní sestavě Slavie prvně až 7. dubna při úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy v Rotterdamu. Pak přidal dalších devadesát minut v Jablonci a ve středu doma proti Zlínu.

„Jsem rád, že noha vydržela. Trénink je něco totálně jiného. Pohyby si tam můžete kontrolovat, hrát na jistotu. V zápase je to jiné," krčí rameny Kúdela, který doufá, že nyní bude jedním z klíčových faktorů pro boj o titul.

„Je mým velkým snem vyhrát počtvrté v řadě. Jestli se to podaří, půjde o nejtěžší titul ze všech. Plzeň nehrála během sezony evropské poháry a byla odpočatá. My jsme ze sebe museli mačkat maximum. Myslím, že právě mezi námi a Viktorií se rozhodne už v druhém kole nadstavby," věští Kúdela, že klíčový duel bitvy o domácí fotbalový trůn se odehraje první květnovou neděli v Edenu.

Reklama