Hlavní obsah

Divoký šlágr. Fanoušci narušili zápas Baníku a pražské Sparty, sedm lidí policie zajistila

Fanoušci obou klubů narušili v sobotu odpoledne v Ostravě fotbalový zápas Baníku Ostrava a pražské Sparty, který domácí celek prohrál 0:3. Jeden vběhl na hřiště, další odpálili nepovolenou pyrotechniku. Jiní si odmítli sundat kukly či šátky. Sedm lidí policisté zajistili. Všechny incidenty policie řeší jako přestupky. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Kotel fotbalových fanoušků Baníku Ostrava.

Článek

Do Ostravy dorazilo několik stovek fanoušků Sparty. Hlavní skupina přijela vlakem okolo 14:10 do stanice Ostrava-Svinov. Spoj měl téměř dvě hodiny zpoždění. "V souvislosti s příjezdem fanoušků policisté zajistili šest osob, které se dopustily přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechly výzev policistů," uvedla Jiroušková.

Dodala, že fanoušci měli tváře zahalené kuklami či šátky. Nereagovali na výzvu policie a odmítli si maskování sundat. Z nádraží pak skupinu ke stadionu bez problémů převezly připravené autobusy. Další komplikace se objevily při samotného utkání.

"V průběhu zápasu došlo k několika případům přestupkového jednání," řekla Jiroušková. Dodala, že šlo například o nepovolené použití pyrotechniky či vběhnutí na plochu stadionu. Pyrotechniku podle ní odpalovali fanoušci obou klubů. Policisté mají k dispozici kamerové záznamy, které vyhodnocují. Podle nich pak určí viníky. Během zápasu pak jeden z fanoušků, zatím není zřejmé, kterého klubu, vběhl na hřiště. Zajistili jej pořadatelé a předali policii.

Sobotní zápas Baníku a Sparty policisté stejně jako ty předchozí vyhodnotila jako rizikový. Proto se na utkání policisté připravili. Krajské ředitelství policie připravilo opatření, do kterého byl nasazen adekvátní počet policistů, ale také strážníci.

Zápasy ostravského klubu s pražskou Spartou jsou jako rizikové vnímány dlouhodobě. Násilnosti větších rozměrů vypukly například koncem března 2014. Řádění fotbalových chuligánů vyvrcholilo o přestávce zápasu. Stovka ostravských výtržníků, mezi nimiž zřejmě byli i Poláci, se pokusila dostat do sektoru hostů. Na zasahující policisty házeli různé předměty, například pyrotechniku a kameny, napadali je údery, kopanci nebo i skokem na záda. Na stadionu rváči hlásící se k ostravskému klubu vytrhali desítky sedaček a zničili plot.

Policie tehdy obvinila 18 lidí. Většina si vyslechla obvinění z násilí proti úřední osobě, neboť útočili na zasahující policisty. Při zásahu bylo zraněno 11 policistů, většinou lehce. Mezi zadrženými byli příznivci obou týmů, mnozí z nich byli opilí. Druhý poločas kvůli nepokojům na stadionu začal zhruba o dvacet minut později.

Reklama