Hlavní obsah

Dvakrát dobyli Eden, teď vyhořeli. Spartu srazily chyby mladíků

Optimální výkon nepodal nikdo. Hráči Sparty v nedělním derby propadli, tým ale nejvíce srazily chyby těch nejmladších. Jenže byli to právě benjamínci, kteří klubu z Letné dokázali v minulé sezoně zařídit dva nečekané triumfy nad největším rivalem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutný Martin Vitík, jeho chyba pomohla Slavii do vedení.

Článek
Fotogalerie

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!

Mezi třemi tyčemi 22letý Matěj Kovář, na stoperu 19letý Martin Vitík a uprostřed zálohy stejně starý Kryštof Daněk. Sparta vsadila v derby na půdě Slavie i na své mládí. Po zkušenostech z uplynulých měsíců nic překvapivého. Jenže byl to právě druhý jmenovaný, kdo už v 5. minutě pomalou malou domů přiťukl míč Václavu Jurečkovi, jenž poslal domácí do vedení.

„Mohl jasně kontrolovat balon. Rozhodne se pro hlavičku, která musí být důrazná. Měl možnost to tak zahrát," hodnotil expert O2 TV Sport Jakub Podaný.

Bohužel, mladý stoper byl namočený i v dalších inkasovaných brankách. U druhé mu prošla střela Jakuba Hromady mezi nohama, při třetí hlavičkoval na malé vápno, kde stál samotný Masopust. Čtvrtou trefu do poločasu z kopačky Petera Olayinky při obranném zákroku lehce tečoval. Za stavu 0:4 už nebylo co řešit, po přestávce se jen dohrávalo.

„Trochu nervozity tam podle mě hrálo roli. Z dalších deseti pokusů by to trefil daleko lépe, hlava je důležitý faktor," hodnotil ještě první incident, který určil ráz utkání, expert Antonín Rosa.

Kovář jako hrdina repre se špatnými statistikami

Čisté svědomí jistě nemá ani gólman Kovář. U třetí trefy Slavie vyrazil padající balon vysoko nad sebe na hranici malého vápna, kulatý nesmysl se pak od Vitíka dostal k již zmíněnému Masopustovi.

„To je chyba brankáře. Tohle musí chytit, což se podle mě dalo, nebo vyrazit za sebe nad břevno. Gólman, obzvlášť ve Spartě, musí podobné situace uklidnit," prohlásil Rosa.

Kovář je na hostování na Letné z Manchesteru United, ihned po svém příletu zaujal pozici jedničky. Z šesti odchytaných duelů má však jedinou nulu a s úspěšností zákroků lehce nad 56 procent patří k podprůměru ligy. Pro porovnání, náhradník Dominik Holec nastoupil do úvodních sedmi střetnutí, udržel třikrát čisté konto a úspěšnost vyšperkoval nad 78 procent.

Kovář to rozhodně nemá jednoduché, na bránu Sparty moc střel nejde a například proti Baníku Ostrava (1:1) i v neděli na Slavii neměl ani jeden zákrok. Navíc každá mince má dvě strany, jen vzpomeňme na baráž o EURO reprezentace do 21 let. Nebýt mladého gólmana, na závěrečný šampionát se těší soupeř z Islandu.

První derby skončilo rychle

Třetím do party nešťastníků byl v neděli ofenzivní záložník Kryštof Daněk. O něm se po utkání mluvilo nejméně, důvodem je i brzké střídání. Předsezonní posila z Olomouce šla ze hřiště už v 39. minutě. Možná vinou změny taktiky, možná vůli tomu, že od 2. minuty hrál se žlutou kartou za šlapák na Olayinku a v některých dalších soubojích si koledoval o druhou a vyloučení.

Právě Daněk ale patří na podzim k tomu nejlepšímu, co na ligových trávnících v dresu Sparty běhá.

Nejvýraznější postavu z nastupující mladé generace však kouč Brian Priske postrádal. Kapitán Ladislav Krejčí byl kvůli zdravotním potížím jen na lavičce. „Chyběl. Je rozdílový, podobného muže pro standardní situace a řízení hry Sparta nemá. Sestavě chybí a troufnu si tvrdit, že by část zápasu vypadala jinak," prohlásil po závěrečném hvizdu Podaný, mimo jiné také bývalý hráč letenských.

Mladíkům derby tentokrát nevyšlo, což ale neznamená, že nejde o správnou cestu. Jen vzpomeňme na minulou sezonu. Poslední kolo nadstavbové části ovládla Sparta v Edenu 2:1, příležitost v základní sestavě dostali kromě Vitíka či Krejčího také Filip Souček, Martin Suchomel a Adam Karabec. O Adamu Hložkovi, jenž derby rozhodl, ani nemusí být řeč.

Máme tu také únorové čtvrtfinále MOL Cupu. Opět v Edenu a i tehdy slavili hosté. Kdo byl v základní sestavě? Staří známí Hložek, Karabec, Krejčí, Suchomel nebo Vitík a na hrotu 20letý bulharský útočník Martin Minchev.

V těchto zápasech dokázala Sparta Slavii překvapit svou zarputilostí a kreativitou. V neděli působila naopak odevzdaně a za výkon si nejvyšší prohru v derby v samostatné historii zasloužila.

Reklama