Hlavní obsah

GLOSA: Agresivita Plzni nevoněla. Návrat k Bílkovi přinesl jen tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Fotbalová Plzeň zahájila éru pod novým majoritním vlastníkem zle, v sobotu padla v Teplicích 0:1. V přípravě střílela góly, herně bavila. Na Stínadlech neskórovala ani nebavila. Důvodů je několik. Které jsou zásadní?

Foto: Sport.cz s využitím Ondřeje Hájka, ČTK

Agresivita Plzni nevoněla. Návrat k Bílkovi přinesl jen tlak.

Článek

V první řadě se nový trenér Miroslav Koubek netrefil do základní sestavy. Respektive do složení defenzivní řady. Pak agresivní pojetí domácích, zpackané standardky a nekvalita ve finální fázi.

Koubek vyslal do boje proti Severočechům stoperskou dvojici Lukáš Hejda - Václav Jemelka. Na pravý okraj obrany postavil Radima Řezníka, na opačnou stranu Jana Sýkoru. Ten jediný splňuje rychlostní kritéria. Zbylá trojice rychlostí a dynamikou neoplývá, v soubojích je leckdy pozdě. Z toho buď pramení „žluté" fauly nebo šance soupeře. Viz situace před penaltovým faulem Hejdy, kdy nezafungoval střed obrany. Penalta, kterou proměnil teplický kapitán Daniel Trubač, nakonec duel rozhodla.

Západočeši si v přípravě pochvalovali, že hrají daleko víc ofenzivně než za bývalého kouče Michala Bílka. Jejich slova dokládala čísla, tři góly dali Hamburku, Karlsruhe i dánskému mistru Kodani v generálce. Na Stínadlech vyprodukovali jedinou střelu na bránu.

„Soupeři v přípravě hráli otevřeně, což nám vyhovovalo," prohlásil Sýkora. Uhodil hřebíček přesně na hlavičku. Severočeši urputně bránili, do soubojů chodili agresivně, což Plzni vůbec nevonělo. A nenašla na tento způsob recept po celý zápas. Severočechům vlastně stačila k triumfu proměněná penalta a zodpovědná defenziva. Plzni se také neprosadili křídelníci Jan Kopic s Erikem Jirkou. Slovenský záložník, který za Bílka strádal, šanci za vlasy nechytil.

Viktoria hrála v přípravě většinou v rozestavění 4-3-3, ve kterém také vyrukovala na Stínadlech. Jenže změnu k lepšímu přinesla až změna modelu na tři stopery a dva vysoké útočníky, na které létaly dlouhé pasy. Tedy přesně tah, ke kterému sahal Bílek, když byl tým v úzkých.

Hosté si pak sice vytvořili tlak a spoustu standardek. Jenže profit nula. „Kopali jsme snad sto rohů a nic z toho. Proč? Kopali jsme je špatně, samé přetažené bochánky," posteskl si Koubek. Na předsezonní tiskové konferenci uvedl, že úspěšné výsledky z přípravy může hodit do koše a že se teď začne od nuly. Stoprocentně ale nepředpokládal, že bude od nuly Plzeň začínat i ve druhém kole..."

Reklama