Hlavní obsah

GLOSA: Zázrak ze Západu se letos nezopakuje. Sparta se drží, ale má problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hořká pilulka pro Plzeň. Dva dny po premiéře dokumentu Zázrak ze Západu mapujícího skvělou jízdu za loňským titulem a do Ligy mistrů je jasné, že další div letos fotbalisté Viktorie nepřidají. Porážka na Spartě jim vzala poslední reálné naděje na obhajobu senzačního prvenství. Vedoucí Slavie se drží už jen Letenští, ještě před začátkem nadstavby si ovšem zadělali na problém.

Foto: S využitím ČTK

Fotbalisté Sparty si poradili ve šlágru kola s Plzní

Článek

Dva jarní výjezdy do Prahy, dva shodné výsledky se stejným vývojem skóre. Jak v březnu na Slavii, tak koncem dubna na Spartě se Plzeň ujala vedení. Nedokázala však výsady využít, v obou případech se nakonec z vítězství 2:1 radovaly pražské týmy.

Kdyby Viktoria v obou případech vedení udržela a nad největšími rivaly zvítězila, měla by teď stejně bodů jako pražská S. Jde však jen o pověstné kdyby a spíše matematickou hříčku. Obhájce titulu ztratil na jaře spoustu bodů s dalšími soupeři, a tak není divu, že kolo před koncem základní části nabral na obě S propastnou ztrátu devíti bodů.

Trenér Bílek má pravdu, že prohrát spornou penaltou ze 14. minuty nastavení je kruté. Na druhou stranu, jeho tým v závěru na Spartě už jen bránil a tlak domácích stejně jako v Edenu nakonec neustál, i když tentokrát mnohem později.

Slavia má podle expertů jednoznačně nejsilnější lavičku. Diskuze z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Viktorka většinou nehraje špatný fotbal, ale Zázrak ze Západu se letos na jaře prostě nekoná. Prakticky všem tahounům mistrovské jízdy k jejich loňskému maximu něco chybí. Na obhajobu to není.

Sparta se drží vedoucí Slavie se shodným bodovým ziskem. Po remíze na Slovácku a hektice s Plzní především silou vůle. První příčka po základní části může být pro nadstavbu v řadě ohledů klíčová. Slavia k ní má mnohem blíž. Doma v Edenu je nesmírně silná a při vší úctě k Votrokům, v neděli o ni proti Hradci Králové může přijít právě jen zázrakem.

Naopak Sparta si do značné míry vlastní vinou udělala z výjezdu do Liberce další problém. Krejčí se Zeleným vyfasovali čtvrtou žlutou kartu, Minčev dokonce rovnou červenou. Čvančara se Sörensenem navíc šlágr nedohráli kvůli zranění, a tak skládání sestavy bude perným oříškem.

Letenští nedávno v poháru uspěli na půdě Slovanu až po penaltovém rozstřelu. Liberec je pro ně tradičně horkou půdou, seznam krachů, kdy u Nisy narazili, je hodně dlouhý.

Slavia se v derby na Letné vyrovnala s obří absencí hned devíti hráčů a odrazila se ve zlepšeném rozpoložení k rozhodující bitvě o titul. Spartu teď nejspíš čeká v Liberci obdobná zkouška. Ligové finále pro ni začne ještě kolo před startem nadstavby.

Reklama