Hlavní obsah

Komise rozhodčích: Kairinen měl být vyloučen, proti Spartě se měla kopat penalta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová komise rozhodčích odhalila několik chyb sudích v uplynulém ligovém kole. Podle jejího názoru měl být vyloučený záložník Sparty Kaan Kairinen za zákrok na pardubického Michala Hlavatého. Východočeši měli na Letné také kopat podle mínění komise vedené Liborem Kovaříkem penaltu za zákrok Ladislava Krejčího na Vojtěcha Sychru. Hradec Králové neměl zahrávat pokutový kop po souboji Václava Pilaře s Pavlem Osmančíkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Kaan Kairinen v souboji s Michalem Hlavatým z Pardubic.

Článek

Sparta - Pardubice 5:2, 44. minuta, zákrok Kaana Kairinena na Michala Hlavatého

Pardubický záložník Hlavatý vyvážel míč z pokutového území, Kairinen ho atakoval, ale balon vůbec netrefil. Naopak soupeří ošklivě šlápnul kolíky na nohu, zasáhl jeho kotník. Hlavní sudí Tomáš Klíma stál blízko celé situace, ale záložníka Sparty nepotrestal ani žlutou kartou, VAR mlčel.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 44. minutě utkání rozhodčí chybně nevyloučil hráče domácího družstva č. 6 za surovou hru vůči hráči hostujícího družstva č. 19. Faulující hráč podrážkou své kopačky zasáhl kotník soupeře, který se následkem zákroku výrazně prohnul. VAR měl v této situaci intervenovat."

Sparta - Pardubice 5:2, 36. minuta, zákrok Ladislava Krejčího na Vojtěcha Sychru

Pardubický Sychra se za stavu 3:0 pro domácí Spartu prodíral do pokutového území, skluzem ho zastavil Krejčí. Soupeře trefil, Klíma nepískal, VAR neintervenoval.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 36. minutě utkání rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Hráč domácího družstva č. 37 pravou nohou nezasáhl míč a následně podrazil hráče hostujícího družstva č. 27 kolenem levé nohy. VAR měl v této situaci intervenovat."

Hradec Králové - České Budějovice 5:1, 54. minuta, zákrok Pavla Osmančíka na Václava Pilaře

Hradecký záložník Pilař si naváděl míč v pokutovém území, Osmančík šel do skluzu. Pilař situace využil, nohou o soupeře zavadil a spadl. Sudí Dalibor Černý nařídil penaltu, kolegyně od videa Jana Adámková ho zavolala k přezkoumání situace k monitoru. Černý ale své rozhodnutí nezměnil a penaltu posvětil.

Komentář komise rozhodčích: „V 54. minutě utkání rozhodčí chybně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč domácího družstva č. 6 svou pravou nohou vyvolal kontakt s obráncem soupeře č. 12 a následně ve snaze oklamat rozhodčího zveličil svůj pád. VAR správně intervenoval, přesto rozhodčí trval na svém původním chybném rozhodnutí nařídit pokutový kop."

Plzeň - Baník Ostrava 3:1, 40. minuta, souboj Davida Lischky a Rafia Durosinmiho

Plzeňský útočník Rafiu Durosinmi běžel v pokutovém území, Lischka ho bránil. Obránce hostí upadl a pomohl na zem i soupeři. Hlavní arbitr Dominik Starý nejprve pokutový kop nepískal, Jan Petřík od videa ho zavolal k prozkoumání opakovaných záběrů. Starý poté penaltu nařídil.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 40. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR nařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč hostujícího družstva č. 19 kopl svou levou nohou hráče domácího družstva č. 17, který pokračoval v pohybu a následně upadl. Pokud by rozhodčí nařídil pokutový kop přímo na hrací ploše, nepovažovali bychom to za chybu. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o jednoznačnou situaci, intervence VAR nebyla správná."

Plzeň - Baník Ostrava 3:1, 45+3. minuta, zákrok Erika Jirky na Filipa Kubalu

Útočník Baníku Kubala si v pokutovém území předkopl míč a pak přepadl přes nastavenou nohu Jirky. Rozhodčí Starý penaltu hned nařídil, VAR ji nerozporoval.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 3. minutě nastavení prvního poločasu utkání rozhodčí nařídil pokutový kop ve prospěch hostujícího družstva za kontakt mezi útočníkem a obráncem. Situace byly pro obě družstva posouzeny rovnoměrně. Komise rozhodčích je toho názoru, že nejlepším řešením by bylo nenařídit ani jeden pokutový kop."

Komise rozhodčích chybující arbitry potrestala, ale neuvedla, jakým způsobem konkrétně. „Vůči rozhodčím, kteří v utkáních F:L a F:NL výrazně chybovali, přijala Komise rozhodčích interní opatření týkající se jejich nominací na budoucí utkání v rámci profesionálních soutěží. Vůči těm, kteří chybovali opakovaně, budou opatření týkající se jejich nominací zcela zásadní," uvedla komise v komuniké.

Jak to číst? Černý platí za velký příslib českých rozhodčích, na jaře zvládl tři ostrá derby mezi Spartou a Slavií, fatální následky by tento omyl pro něj mít neměl. Naopak Klíma už z minulosti škraloupy má, jeho budoucnost je tedy nejistá.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice