Hlavní obsah

Komise rozhodčích: Karabec? Hrubé nesportovní chování. Penalta Slavie v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komise rozhodčích souhlasila se všemi čtyřmi vybranými verdikty z 6. kola fotbalové ligy. Slavia správně kopala penaltu v Jablonci po ruce Vakha Čanturišviliho, opakovanou možnost po zákroku Nemanji Tekijaškiho na Václava Jurečku při jeho pokusu o dorážku rovněž oprávněně nedostala. Adam Karabec ze Sparty byl správně vyloučen za to, že se ohnal po karvinském Dominiku Žákovi. Penalta pro Olomouc v duelu proti Liberci byla v pořádku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jan Machálek a vyloučený Adam Karabec ze Sparty během utkání Fortuna ligy.

Článek

Jablonec - Slavia 1:1, 37. minuta penalta po ruce Vakha Čanturišviliho, 42. minuta střet Nemanji Tekijaškiho s Václavem Jurečkou

K Jurečkovi se na hranici velkého vápna odrazil míč, který slávistický útočník vypálil na jabloneckou branku. Jeho pokus skončil i po teči Čanturišviliho v zámezí. Hráč domácích vybíhal proti Jurečkovi, otáčel se proti jeho ráně a míč mu brnknul o ruku, kterou měl v nepřirozené poloze. Na druhou stranu byl střelci velice blízko a pravděpodobně se otáčel, aby nedostal balonem do obličeje. Hlavní rozhodčí Dalibor Černý nejprve ukázal na rohový kop, sudí od videa Jan Petřík a Lukáš Machač však kolegu na hřišti zavolali, aby situaci ještě jednou přezkoumal. Černý pak nařídil pokutový kop pro Slavii.

Penaltu kopal Jurečka, jeho střelu jablonecký brankář Jan Hanuš vyrazil. Když se chystal slávistický útočník míč dorazit, přilétl k němu zezadu Tekijaški a zamezil mu v dalším zakončení.

Kompletní vyjádření komise rozhodčích najdete zde.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 37. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR správně nařídil pokutový kop pro hostující družstvo za hru rukou. Hráč domácího družstva č. 77 zahrál ve vlastním pokutovém území míč rukou, kterou měl nad úrovní ramene v nepřirozené pozici.

Po zahrání pokutového kopu vyrazil brankář míč směrem do hrací plochy, kde došlo ke vzájemnému souboji mezi hráčem hostujícího družstva č. 15 a hráčem domácího družstva č. 4. Ve snaze zahrát míč se bránící hráč dostal před útočícího hráče a tím mu znemožnil zakončit útočnou akci. Jednalo se o dovolený způsob hry ze strany bránícího hráče.“

Jablonec - Slavia 1:1, 87. minuta, neuznaný gól Václava Jurečky

Slavia kopala rohový kop, po něm skóroval Jurečka. Při jeho střele stál ale v ofsajdové pozici Jan Bořil, jenž byl zároveň blízko brankáři Janu Hanušovi. Rozhodčí u videa vyhodnotili situaci tak, že Bořil bránil Hanušovi ve výhledu. Gól pro ofsajd neplatil.

Komentář komise rozhodčích: „V 87. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR správně neuznal branku hostujícího družstva pro ofsajd. Hráč hostujícího družstva č. 18 stál v ofsajdovém postavení v blízkosti brankáře domácího družstva. Svým postavením bránil brankáři ve výhledu, čímž ho ovlivnil.“

Sparta - Karviná 3:1, 54. minuta, zákrok Adama Karabce na Dominika Žáka

Sparťanský záložník Karabec přihrál a do cesty se mu postavil Žák, kterého zbořil. Když karvinský hráč vstal, Karabec se po něm ještě ohnal loktem a trefil soupeře do obličeje. Hlavní sudí Jan Machálek vytáhl pro domácího borce s desítkou na zádech nejprve žlutou kartu. VAR, kde byli Dominik Starý a Jiří Pečenka, ho zavolal k přezkumu, Machálek po zhlédnutí opakovaných záběrů zrušil žlutou kartu a ukázal Karabcovi rovnou červenou.

Komentář komise rozhodčích: „V 54. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR správně vyloučil hráče domácího družstva č. 10. Domácí hráč se proti soupeři ohnal paží a udeřil ho předloktím do hlavy mimo souboj o míč. Jednalo se o hrubé nesportovní chování.“

Olomouc - Liberec 2:0, 53. minuta, penalta po ruce Ivana Varfolomieieva

Olomoucký záložník Jan Vodháněl centroval do pokutového území, kde míč trefil do ruky Varfolomieieva. Vodhánělovi byl blízko, ale jeho ruce byly od těla v nepřirozené poloze. Rozhodčí Petr Hocek nařídil penaltu, kolegové u videa Tomáš Kocourek a Ondřej Pechanec jeho verdikt posvětili.

Komentář komise rozhodčích: „V 53. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo za hraní rukou hráče hostujícího družstva č. 6. Ruka obránce byla nad úrovní ramene v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu jeho těla.“

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice