Hlavní obsah

Kováč: První půle katastrofa, pak fantastická reakce. Euforii tlumí. Reinberk popsal vlastence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní nádech fotbalistů Pardubic pokračuje. V sobotu skolili 1:0 v derby Hradec Králové, v úterý srazili Slovácko 3:1 a během čtyř dnů shrábli šest bodů. Východočeši jich ve třinácti zápasech po zimní pauze nashromáždili už osmnáct, profitují z nového a plnohodnotného domova a díky svému aktuálnímu rozpoložení mohou trochu přemýšlet i o tom, že by se vyhnuli baráži. Před středečními dohrávkami ztrácejí na přímou záchranu ve fotbalové lize tři body.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Pardubic Radoslav Kováč se raduje z výhry nad Slováckem.

Článek

S těmito úvahami ale nechoďte na pardubického trenéra Radoslava Kováče. „Nechceme skončit poslední. To je pořád stejné. Rychle jsme na jaře udělali dvanáct bodů, a i vedení se trochu namlsalo. Já bych ovšem chtěl jít zápas od zápasu s pokorou. Uvidíme, na co to bude stačit. Nedopustím, abychom létali ve vzdušných zámcích," pravil rázně Kováč po poslední výhře nad Slováckem.

Hovořil pod dojmem čerstvé zkušenosti. Ta sice obsahovala euforickou tečku, ale taky plno nervů a bídný výkon v prvním poločase. „To byla katastrofa," vystihl pardubický stratég.

Hráčům o přestávce důrazně vysvětlil, že takhle se o záchranu nehraje. „Mohli jsme vystřídat deset nebo devět hráčů," naznačil Kováč, jak nespokojený s výkonem svého mužstva byl. Kromě brankáře Florina Nity měl na mysli ještě záložníka Denise Darmovzala. „Odvedl si své," poznamenal kouč k hráči, který ve středu zálohy zastoupil distancovaného Kamila Vacka. „Sami hráči byli překvapení. Ale nemyslím si, že z té bouřky, která byla, ale z toho, jak hráli," doplnil ještě k průběhu první půle a poločasové náladě.

Po pauze si týmy ale neprohodily jen strany, ale i vládu nad děním na hřišti. „Ukázali jsme charakter. Jsem za kluky šťastný, jak to otočili. Reakce byla fantastická," vychvaloval Kováč. „Pořád máme mladý tým, pro který je složité, aby zvládal všechny zápasy stejně. Sám jsem zvědavý, jak zareagujeme v dalším utkání v Českých Budějovicích," pronesl třiačtyřicetiletý trenér i s výhledem na poslední duel základní části.

Obratu pomohla trefa na 2:1, která na straně hostí vyvolala nelibost. Centr Dominika Janoška se snažil zpracovat domácí útočník Pavel Černý, ale míč nezkrotil. Ten propadl a obránce Slovácka Petr Reinberk ho nešťastně nasměroval do sítě vlastní brány. Hosté upozorňovali na to, že Černý se balonu dotknul rukou, sudí u videa zkoumali situaci tři minuty, gól posvětili.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Fotbalisté Pardubic se radují z výhry nad Slováckem.

„Já jsem u toho nebyl, ale Káca (Michal Kadlec - pozn. aut.) říkal, že to byla jasná ruka," popsal Reinberk. Ostatně kapitán Slovácka i po závěrečném hvizdu hlavnímu sudímu Marku Radinovi naznačoval, že šlo podle něj o ruku.

„Vůbec jsem to neviděl. Ale říkal jsem si, že jednou už musíme mít štěstí. Vždycky to (rozhodnutí videa - pozn. aut.) jde proti nám, ale teď to dopadlo dobře. Ruka nebyla, není o čem se bavit," glosoval tento moment Kováč.

Rychlý fotbal ve Fortuna lize předvádějí Slavia, Sparta, Mladá Boleslav i Pardubice. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Nešťastný Reinberk už nedokázal zareagovat tak, aby míč odvrátil jinam. „Čekal jsem, že si (Černý - pozn. aut.) balon přebere směrem ode mě a bude chtít zakončovat. Chtěl jsem ho proto zakřižovat. Tím, jak se mu to nepovedlo zpracovat a šlo mu to přes koleno, trefil mě balon přímo do pohybu. Už jsem se nedokázal zastavit," vylíčil obránce, který se po utkání gestem omluvil i fanouškům Slovácka.

Pardubice si užívají další bodové i psychické povzbuzení. „Hrozně si přeju, aby nám to pomohlo," zadoufal Kováč, který sčítal další pozitiva. Patřil mezi ně třeba aktivní výkon střídajícího Bartosze Pikula, jenž po krásné kombinaci s Černým zvyšoval na 3:1. „Odehrál nejlepší zápas za dobu, co je tady," uvedl šéf pardubické lavičky.

O patnáct minut víc než v derby proti Hradci zvládl po návratu po zranění matador Jan Jeřábek. Proti Slovácku šel devětatřicetiletý záložník na plac v 72. minutě. „Honza sám ví, že po tak dlouhé době je to pro něj složité. Když ho ale na hřiště dám, jsem hned klidnější. Je strašně dobře, že ho máme na konec sezony," potěšilo Kováče.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.