Hlavní obsah

Krach v Lize mistrů ani kauza odposlechů Slavii z trůnu nesesadily. Zatím...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krach v kvalifikaci o Ligu mistrů i Evropskou ligou poznamenal podzimní sezonu fotbalistů Slavie Praha. I přes všechny trable a lopotný rozjezd však svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského drží před zimní pauzou první příčku. Byť s titěrným náskokem jediného bodu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie se radují z branky. Ilustrační foto.

Článek

Slavia v úvodu podzimu trpěla četnými absencemi. Hráči, kteří absolvovali mistrovství Evropy, dostali delší dovolenou a následně jen těžko chytali formu. „Nebyl to pro Slavii snadný podzim. Má v kádru hodně reprezentantů a bez potřebného účinku se únava projevila," přemítá Jan Suchopárek, bývalý obránce Slavie a nyní trenér reprezentační jednadvacítky.

Bez klíčových mužů jako Holeš, Masopust či Bořil obhájce titulu trpěl. „Budeme lepší, potřebujeme čas," uklidňoval trenér Slavie Jindřich Trpišovský, když jeho tým sice vyhrával, ale hra měla hodně daleko k představení úřadujících českých šampionů.

Nejmarkantněji se problémy projevily v bojích o Ligu mistrů, následně pak Evropskou ligu. Slavii v cestě mezi klubovou smetánku starého kontinentu stál Ferencváros Budapešť. Rozháraná hra českých šampionů bez gólového koření však na postup nestačila. „Ligu mistrů ale Slavii nesebraly vynucené změny, zejména pak v defenzivě. Nejpalčivějším problémem na evropské scéně byla produktivita," míní Suchopárek.

K tomu se ještě přidaly chyby dříve neotřesitelné jedničky Ondřeje Koláře. „V Budapešti mu balon přeskočil nohu. Je to smůla. Okamžik, s kterým nic neuděláte. Samozřejmě má následně velký vliv na psychiku a promítá se do dalších zápasů. Ale je třeba vidět, že on v předešlých měsících chytal fantasticky, až magicky. V každém utkání měl vlastně zákrok z říše snů. A jeho série neprůstřelnosti je jedinečná. Bylo jasné, že jednou se to musí obrátit," připomíná Suchopárek.

Odčinit zmar se Slavii nepodařilo ani v boji s Legií Varšava. A jakkoliv los Konferenční ligy přiřkl Pražanům atraktivní protivníky, pachuť z neúspěšných kvalifikačních bojů nezmizela. O ekonomických ztrátách nemluvě.

I proto Slavia musela prodat dva klenoty. David Zima zamířil do Turína, Abdallah Sima do Brightonu. V součtu se zraněním Kudely byla Slavia prakticky bez obrany. A budování nové defenzivní linie přinášelo velké problémy. Trpěla rozehrávka obhájců titulu a tím i celá hra.

Avšak Slavia z trablů vybředla silnější než kdy dříve. Za celý podzim v lize prohrála jen jediný zápas, derby se Spartou. Zjistila, že mezi tyčemi se může klidně spolehnout i na někoho jiného než jen na Ondřeje Koláře, protože Aleš Mandous se postupně rozchytal k výborným výkonům a v každém utkání předvedl zákrok, který byl poukazem na bodový zisk. „Dlouhodobě patřil v Česku mezi nejlepší brankáře už v Sigmě. Skvěle hraje nohama a kvalitní rozehrávku v moderním fotbale prostě potřebujete," říká Suchopárek.

Slavia začlenila do týmu hráče, kteří měli být připraveni spíše pro vzdálenější budoucnost. S výhledem pro potřeby českých reprezentačních týmů těšila zejména vytíženost mladého Samka. „Je to velký talent. Má vynikající schopnosti v průnikových přihrávkách a ve finální fázi. Ale při plnění defenzivních úkolů má zatím rezervy," hodnotí Suchopárek vycházející hvězdičku záložní řady Slavie, která po čtyřiapadesáti zápasech v lize poznala hořkost porážky, když nestačila v derby na Spartu. V bitvě s odvěkým rivalem padla prvně od března 2016. Její vláda trvala dlouhých čtrnáct utkání.

Ta má i přes jedinou prohru a pouhé tři remízy před zimní pauzou náskok jediného bodu. Ve srovnání s předešlými ročníky, kdy Slavia došla k titulu, věc naprosto nevídaná. „Myslím, že je v čele soutěže zaslouženě. Ale jaro bude určitě mimořádně napínavé," těší se Suchopárek.

Dost možná větší starosti, než těsné vedení v ligové soutěži způsobily v Edenu zveřejněné odposlechy Romana Berbra, podle kterých byli tuzemští šampioni z posledních tří sezon v čilém kontaktu s bývalým místopředsedu FAČR, jemuž údajně měli za pomoc k titulu na jaře 2019 slíbit milionový úplatek. Boss Slavie Jaroslav Tvrdík jakékoliv nekalé jednání odmítl. Dožene během jara obhájce titulu stín "pochybné" minulosti?

Co se povedlo?
+ Jediná prohra v první lize a první místo před zimní pauzou.
+ Zapracování náhradníků. Mandous, Kačaraba, Ousou či Samek se stali oporami.
+ Série 724 minut bez inkasovaného gólu.
Co se nepovedlo?
+ Absence v Lize mistrů i Evropské lize.
+ Vládci Prahy? Minulost! Po letech Slavia prohrála derby se Spartou.
+ Stín korupční kauzy

Reklama