Hlavní obsah

Největším zklamáním podzimu je Jablonec. Hráči vnímají i Peltovu kauzu, soudí Komňacký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po podzimní části fotbalové Fortuna ligy je nabíledni otázka, co se děje s Jabloncem. Severočeský tým během půl roku zažil v nejvyšší domácí soutěži nejvýraznější propad ze všech ligistů a spolu s Karvinou aspiruje na největší zklamání podzimu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada.

Článek

Na tým skončivší v uplynulých čtyřech sezonách pokaždé do čtvrtého místa dolehl náročný program ve spojení s užším kádrem, trápení v ofenzívě, nalomená psychika i kauza majitele Miroslava Pelty. A nyní přišel i o nejlepšího střelce Čvančaru, který přestoupil do Sparty.

V minulé sezoně měl ve stejné fázi bodů 35 a v květnu se po posledním kole tetelil na senzačním třetím místě tabulky. Kdežto nyní za devatenáct kol nasbíral pouhých 16 bodů, což je nejméně v jeho prvoligové historii vůbec a je na barážové pozici.

„Pokud jde o samotnou ligu, větší zklamání asi není. Překvapuje mě to, protože kádr mužstva se v podstatě vůbec nezměnil v porovnání s minulou sezonou, kde ti stejní chlapi byli třetí. Teď to tam neklape a jde určitě o problém mužstva a celého klubu," říká František Komňacký, jenž Jablonec vedl ve 141 prvoligových utkáních a před jedenácti lety s ním skončil na druhém místě. Pro Jablonec jde stále o nejlepší pozici v jeho historii.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Doležal z Jablonce.

„Současné mužstvo má určitě na víc než na čtrnácté místo. Oni už dokázali, že fotbal umí hrát, však byli štikou celé soutěže. Když stejný tým najednou hraje o sto procent hůř, něco v mančaftu zkrátka neklape a jde o problém uvnitř mužstva a klubu. Ale takhle z dálky si ho netroufám konkretizovat," přiznává Komňacký, jenž letos v listopadu oslavil kulaté 70. narozeniny.

„Nedotahují výsledky a třeba i dobře rozehrané zápasy, což možná ukazuje na problém v oblasti psychiky a morálky. Tam bych viděl asi největší problém, protože jak znám trenéra Radu, mužstvo po kondiční stránce umí připravit dobře, což dokázal již v minulých sezonách," poznamenal Komňacký.

V tomto ročníku Jablonec nedokázal otočit ani jeden zápas, ve kterém prohrával. A hned ve čtyřech případech nedokázal utkání dotáhnout do vítězného konce, když se dostal do vedení.

Zelenobílí se rovněž nevídaně trápí v ofenzívě. Za devatenáct kol nasázeli pouhých 14 branek. I poslední Karviná slavila o dvě trefy víc. Přitom v minulé sezoně Radův tým skóroval za stejné období 34krát.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Raed Krishan

Jablonec postup z Konferenční ligy nakonec nevybojoval.

„Trochu to souvisí s vytížeností. Jak je hráč unavenější, nemá tu pověstnou jiskru, je všude o krok později, což se nejvíce pozná právě při řešení gólových situací," poukazuje Komňacký na fakt, že Jablonečtí na podzim bojovali jak v domácí lize, tak na evropské scéně.

Celkem od léta odehráli napříč soutěžemi 31 utkání (19 v lize, 10 na evropské scéně a 2 v domácím poháru). Za Jablonec zatím v této sezoně naskočilo 25 hráčů. Jen pro srovnání, ve Spartě rovněž ve stejném zápasovém zatížení na podzim hrálo 32 fotbalistů, ve Slavii dokonce 33.

„Ve Slavii je pochopitelně rotace hráčů jednodušší a možná. Když jich na ligu máte 14, modlíte se za to, aby vám žádný nevypadl a když chcete udržet jakousi výkonnost, nemůžete jich tam dát 5 nových a musíte to táhnout s kádrem, který máte. Problém to určitě je," soudí Komňacký.

A zátěží pro klub je i soudní proces jeho majitele Miroslava Pelty, který byl zatím nepravomocně odsouzen na šest let do vězení. „Vliv na hráče by to asi nemělo mít zásadní, na druhou stranu hráči i fanoušci kauzu pana Pelty nepochybně vnímají a klimatu v klubu to neprospívá," připouští Komňacký, podle něhož by klub bez Pelty přežíval jen těžko. „Fungovat Jablonec bez Pelty si představit nedovedu. To je motor klubu," uzavírá.

Reklama

Související témata: