Hlavní obsah

Nikdo neví, co bude dál. Radši bych tyhle zkušenosti neměl, řekl kapitán Budějovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to hodně netypický start zimní přípravy. Fotbalové České Budějovice rozjely ladění na ligové jaro s provizorním trenérským tandemem Jiří Lerch & Jiří Kladrubský a bez posil. A soustředění v teple? Zatím se neví, jestli poslední tým ligy někam vyrazí. Dynamo přes klubový web vzkázalo, že dál jedná s novým investorem, který bude mít hlavní slovo při hledání stálého kouče.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zimní přípravu fotbalových Českých Budějovic rozjeli dosavadní asistenti Jiří Lerch (vlevo) s Jiřím Kladrubským.

Článek

Fotbalový rok 2024 v Budějovicích začal v podobném stylu, jako skončil ten předchozí. Chaosem. Když se reportéři zeptali kapitána Lukáše Havla, jak se s parťáky dozvěděl, že tým minimálně zkraje přípravy povedou dosavadní asistenti Lerch s Kladrubským, bezelstně odpověděl: „Vlastně jsme se to nedozvěděli.“ Havel na to musel jít neoficiální cestou přes telefonát s Kladrubským, jenž mu novinky potvrdil.

Jak Sport.cz informoval už ve středu, Dynamo v nouzové situaci sáhlo po osvědčeném řešení. Lerch s Kladrubským v roli hlavních koučů zaskakovali už na konci podzimu a Budějovice s nimi uhrály remízu 0:0 v ligovém epilogu na Bohemians. „A že s Jirkou začínáme i zimní přípravu? To víme od včerejška,“ popsal Lerch.

Klub přes svátky marně hledal nového trenéra, padla i varianta s Karlem a Davidem Jarolímovými. I proto, že se majiteli a předsedovi představenstva Vladimíru Koubkovi zatím nepovedlo najít nového investora, který by v Dynamu získal majoritu: do nestabilního prostředí se trenérům moc nechce.

„Vedení klubu v posledních týdnech intenzivně jedná s novým strategickým partnerem, který se chystá k převzetí klubu. Budoucí majitel bude mít pro volbu nového trenéra A-týmu rozhodující slovo. Vzhledem ke stále probíhajícím jednáním však vedení prozatím nebude tuto situaci detailněji komentovat,“ napsalo Dynamo na svém webu.

Logicky ani Lerch s Kladrubským netuší, jak dlouho u týmu budou. „Přesto jsme připravení, v posledních dnech jsme se scházeli i s manažerem áčka Ivem Táborským. Všechno máme nachystané a teď pojedeme tak, jako kdybychom byli hlavní trenéři my,“ líčil Lerch. „V hráčské ani trenérské kariéře jsem nic takového nezažil, ale musíme se s tím poprat. V týmu je dost potenciálu na to, abychom se dokázali vyhnout sestupu.“

Zaskakující trenéři mají i v pekelných časech několik drobných výhod: coby budějovičtí patrioti dokonale znají prostředí a můžou se opřít o podporu kabiny. „Stojíme za nimi a věříme jim. Jsme spolu dlouho a vzájemně víme, co od sebe můžeme očekávat,“ pravil kapitán Havel.

Jenže taky je tu jeden zásadní problém. Nejhoršímu týmu ligy na začátku přípravy chybějí posily, zatím jediným nováčkem je testovaný německý útočník Jakob Tranziska. „Bavíme se i o dalších jménech, ovšem teď je všechno pozastavené. Nikdo neví, co se bude dít,“ vykládal Lerch. Pořád se řeší i soustředění v Turecku: zatím není jisté, zda tam Dynamo skutečně poletí.

„Bude to pro nás o něco složitější než jindy, ale snad to zvládneme. Přednější je, jak budeme hrát, než to, jaký přijde trenér. Bude to hlavně o nás,“ zdůraznil Havel. „Jsou to zajímavé zkušenosti, ale upřímně: radši bych je neměl.“

Reklama