Hlavní obsah

Polský sudí pro derby: Nařizuje hodně penalt, slyšel kritiku od Kloppa. Co o něm řekl český legionář?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejvyšší úrovni v různých soutěžích odřídil v kariéře přes pět set utkání, pískal na mistrovství světa, má rozhodcovské zkušenosti z arabského světa. V probíhající sezoně dohlížel s píšťalkou v ústech v Lize mistrů na zápasy Liverpoolu, Realu Madrid či Bayernu Mnichov, nebo kočíroval vypjaté lodžské derby. Jednačtyřicetiletý fotbalový sudí Szymon Marciniak je připraven v neděli odpískat derby mezi Slavií a Spartou, v Edenu by ho nemělo nic překvapit. „Jsem rád, když píská naše zápasy,“ vzkazuje z Polska záložník Martin Pospíšil, jenž protřelého arbitra během působení v Jagiellonii Bialystok dobře poznal.

Foto: FAČR

Derby Slavia - Sparta odřídí polský mezinárodní rozhodčí Szymon Marciniak.

Článek

Co čekat v nedělním derby pražských S, které bude mít na povel skupina polských rozhodčích v čele s hlavním sudím Szymonem Marciniakem? Dost možná penaltu. V průměru pokutový kop foukne častěji než v každém třetím utkání.

„Nevím, jestli je to náhoda, ale píská jich fakt hodně. Teď hraje roli i VAR," přikyvuje pro Sport.cz český záložník Martin Pospíšil, jenž už přes čtyři a půl roku hraje v polské Jagiellonii Bialystok.

Pokutový kop rozčísl například semifinále Arabského poháru mezi Katarem a Alžírskem, které Marciniak před necelými třemi měsíci rozhodoval. V tomhle utkání signalizoval, že přidá devět minut nad rámec původní hrací doby. Ovšem penaltu, díky které Alžírsko vyhrálo 2:1, nařídil v patnácté minutě nastavení. Celkem se hrálo přes čas více než osmnáct minut.

Šéf komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina poté konstatoval, že avizovaných devět minut nastavení bylo kvůli prodlevám ve druhé půli v pořádku. Víc výkon polského arbitra nehodnotil.

Marciniak platí za velmi schopného rozhodčího, za evropskou extratřídu. „V Polsku ani v Česku momentálně takhle kvalitní sudí není," má jasno Pospíšil. Je přesvědčený o tom, že holohlavý muž s píšťalkou souboj Slavie se Spartou zvládne. „Už když jsem si přečetl, že je varianta, že by derby pískal rozhodčí z Německa nebo Polska, hned jsem si myslel, že bude vybrán on. Je fakt dobrý, v Polsku je nasazován na těžké zápasy," přidává třicetiletý záložník.

V Jagiellonii kope od léta 2017, za tu dobu se v zápasech s Marciniakem několikrát potkal. Vzájemně se respektují. „Mám s ním dobrý vztah. Už víme, co jeden od druhého čekat. Vyzařuje z něj obrovská profesionalita. Je hodně komunikativní, lidský, nad nikoho se nepovyšuje. Má přirozený respekt. Je vidět, že má odpískáno už hodně velkých zápasů. Je to můj nejoblíbenější rozhodčí tady. Musím říct, že jsem rád, když píská naše zápasy," chválí Pospíšil. Zároveň upozorňuje, že arbitr píská i hodně faulů.

Foto: Sport.cz

Martin Pospíšil se raduje z gólu v dresu Jagiellonie.

„Oprávněně je v Polsku jedním z nejlepších a neuznávanějších rozhodčích. Má cit pro plynulost hry a přirozený respekt u hráčů i trenérů," přidává český kouč Vítězslav Lavička, jenž do března loňského roku vedl Vratislav. „A pozor, často nařizuje pokutové kopy," upozorňuje i on na penalty.

Marciniak už Eden zná, řídil tu finále mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2015 mezi Švédskem a Portugalskem, soudcoval zde také zápas Slavie proti Interu Milán (1:3) v Lize mistrů před více než dvěma lety. Spartu ještě nepotkal. Národní tým pískal na mistrovství Evropy v roce 2016 proti Španělsku (0:1).

V Lize mistrů má na kontě 32 zápasů, v probíhající sezoně řídil mimo jiné utkání Liverpoolu proti AC Milán (3:2), Manchesteru United s Atalantou Bergamo (3:2) nebo jarní osmifinále mezi Interem Milán a Liverpoolem (0:2).

Mimochodem po některých duelech Liverpoolu v minulosti jeho jméno silně rezonovalo, kouč tradičního anglického týmu Jürgen Klopp dvakrát jeho metr nechápal. Nejprve po porážce 1:2 na půdě Paris Saint-Germain na podzim 2018, to si německý kouč stěžoval.

„V Anglii jsme snad třikrát za sebou vyhráli cenu fair play a tady vypadáme jako řezníci. Máme šest žlutých karet a nebyli jsme daleko od červené. Ano, jedna nebo dvě žluté byly, ale ty ostatní mi přijdou neuvěřitelné. Rozhodčí vypadal nepřipraveně," zlobil se tehdy Klopp.

Podruhé se mu Marciniakův výkon nelíbil na jaře 2020 v osmifinále Ligy mistrů v Madridu proti Atlétiku. Liverpool prohrál 0:1. Klopp dostal za své projevy žlutou kartu, kterou po zápase přijal. Také naznačil, že sudí neustál atmosféru a tlak, který se na něj valil z tribun.

Pochvaly naopak slyšel třeba po čtvrtfinále Ligy mistrů v srpnu 2020 mezi Lipskem a Atlétikem Madrid, které německé mužstvo vyhrálo 2:1.

Jakých reakcí se dočká polský sudí, který byl jako fotbalista dle svých slov pro rozhodčí těžkým hráčem, po nedělním derby pražských rivalů?

Reklama

Související témata: