Hlavní obsah

Příjemné starosti Slavie v útoku. Vyšle do derby Sora, nebo Tecla? A co Krmenčík?

Yira Sor, nebo Stanislav Tecl? Kdo ze slávistických útočníků bude větrat obranu Sparty v nedělním derby od první minuty? „Myslím, že trenér Trpišovský má příjemné starosti,“ poukazuje na dobré rozpoložení obou borců někdejší ligový střelec Petr Švancara. Oba minulý týden dvakrát skórovali, nigerijský expres v Konferenční lize proti Fenerbahce Istanbul, český pracant následně proti Hradci Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Yira Sor během utkání s Fenerbahce.

Článek

Střelecké tápání a nulová produktivita ze samého úvodu jara jsou zapomenuty, Slavia se v posledních zápasech gólově rozparádila. Trefují se mimo jiné i útočníci, trenér Jindřich Trpišovský může vybírat. K dispozici má čtyři, ale reálnou šanci na základní sestavu pro derby se Spartou mají dva. Stanislav Tecl a Yira Sor.

„Spíš bych viděl od začátku Sora. Je kometou a podle mě i nejrychlejším hráčem ligy. Pro obránce je těžko chytatelný, vepředu může hodně zatápět, navíc Sparta může být po pohárovém zápase s Jabloncem, kdy se prodlužovalo, trochu unavená. Standa Tecl může jít do hry jako žolík na posledních třicet minut, i když trenéři ho po posledním výkonu budou těžko dávat na lavičku," přemítá bývalý slávistický útočník Petr Švancara.

„Každý ten hráč je typologicky trochu jiný a do derby se mi víc hodí Tecl. Má větší zkušenosti a očekávám, že derby bude hodně o soubojích, že to bude spíš válka než fotbal. Standa se tomu umí přizpůsobit, u Sora si tak jistý nejsem," nabízí opačný pohled další z někdejších forvardů červenobílých Luděk Zelenka.

Sor minulý čtvrtek obranu Fenerbahce doslova rozcupoval, dvěma góly své představení vyšperkoval. „Má neskutečné náběhy za obranu, ani si nedovedu představit jeho spolupráci se Stanciuem, který právě takové míče umí dát," podotýká Švancara.

Dravému Afričanovi v konfrontaci s tureckým soupeřem sedělo, že měl mnoho prostoru. I Trpišovský ihned upozorňoval na to, že takovou volnost v české lize jen tak nedostane. Ve vypjatém derby s odvěkým rivalem tuplem ne.

„Sor byl proti Fenerbahce fantastický, moc se mi líbil. Je strašně pohyblivý, pomohlo mu ale, jak hrálo Fenerbahce. Chtělo hrát fotbal, vzadu to mělo celkem otevřené. To přesně Sorovi vyhovuje. Pokud bude hrát ve zhuštěném prostoru, bude to mít strašně těžké," přikyvuje Zelenka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Yira Sor v zápase proti Fenerbahce.

Tecl je odolnější v soubojích, umí se obětovat. Atmosféra vyhecované řeže s ním nezacloumá. „A dva góly mu jistě pomůžou. Půjde do dalšího zápasu sebevědomější a víc v pohodě," vypočítává Švancara benefit, který si přináší z utkání proti votrokům.

Tecl proti Hradci dvěma zásahy alespoň částečně rozptýlil pochybnosti nad svou koncovkou. Trefil se poprvé od 12. září loňského roku, i když byl v mezičase i dlouho zraněný. Více než jednu branku zaznamenal poprvé od konce srpna 2020, kdy nasázel hattrick v Českých Budějovicích. „Ale neřekl bych, že by se změnil a teď začne dávat branky. Myslím, že to bude pořád Standa, který potřebuje pět šancí na jeden gól. Psychicky se ale jistě zvedne, dva góly pomůžou každému," je přesvědčený Zelenka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slávistický útočník Stanislav Tecl se raduje z gólu proti Hradci Králové.

Je nasnadě, že se v derby Sor s Teclem protočí. Slavia ale disponuje i dalšími útočníky a ten, který měl sešívané na jaře táhnout, je nyní skoro na odpis. Michael Krmenčík naskočil jen do prvních dvou soutěžních zápasů po zimní pauze proti Karviné a v poháru proti Spartě, kdy červenobílí nevstřelili ani jeden gól.

Pak zůstával na lavičce, dokonce se sám přihlásil o vytížení a šel si zahrát přátelský zápas za třetiligové béčko. Perspektivu nemá i vzhledem k tomu, že je v Edenu jen na hostování do konce sezony, valnou. „Jeho příběh je pro mě zvláštní. Slavii by pomohlo, kdyby se Krmenčík nakopl," vnímá Švancara.

„Cítím, že Krmenčík potřebuje najít nejdřív sám sebe. Kvituju, že jde hrát za béčko. Chce pracovat, bude bojovat. Ale momentálně v té konkurenci prostor nemá a nemyslím si, že by průběh derby mohl výrazně změnit. Na druhou stranu Jindra Trpišovský je známý tím, že se snaží překvapovat, a třeba předvede něco nečekaného s Krmenčíkem," upozorňuje Zelenka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík ze Slavie Praha a Tomáš Wiesner ze Sparty Praha.

Zdá se, že lepší pozici má i devatenáctiletý nováček Daniel Fila, jenž přišel v zimě do Slavie z Mladé Boleslavi. „Zvenku mi to tak taky připadá," přitakává Zelenka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jindřišek z Bohemians a Daniel Fila ze Slavie Praha.

Fila se v Edenu rozkoukává, začleňuje se do týmu, pozvolna dostává příležitosti ukázat se. „Znám ho z dorostu Zbrojovky Brno. Vím, že je to jeden z největších talentů, který odsud za poslední dobu vzešel. Věřím, že po Hložkovi tady běhá další top talent. Má perfektně nastavenou hlavu na fotbal, dává mu všechno. Věřím, že i v derby by se mohl dostat na hřiště," míní Švancara.

Reklama

Související témata: