Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Trumfy Slavie v boji o titul? Sor, Plavšič a Krmenčík! Ale pozor na Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbývá posledních pár dní a fotbalová liga bude zpátky. I když je pro mě pořád největším favoritem na mistrovský titul Slavia, určitě nás čeká jaro, které bude dramatičtější než v předchozích letech. I proto jsem se rozhodl podívat na to, jak se největší adepti na trůn pro českého fotbalového krále, posílili. Ani mě nepřekvapuje, že nejvíce živo bylo na Slavii. Pro Spartu je zase důležité, že udržela Adana Hložka. A v tichostí nabírala dech plzeňská Viktorka. Všichni se máme na co těšit.

Foto: Sport.cz s Právo

Trumfy fotbalové Slavie pro ligové jaro? Třeba Petr Ševčík a Michael Krmenčík, míní expert Jan Rajnoch.

Článek

Přestupů a těch velkých obzvlášť asi nebylo teď v zimě tolik. Nejvíce transferů udělala Slavia. Přišel Sor, který byl velmi lákavým artiklem. Spokojený je ale i Baník, který dostal hráčskou kompenzaci v podobě Ekpaie a k tomu procenta z dalšího prodeje hráče. Na odchodu z Edenu je naopak Stanciu. Toho pořád považuji za jednoho z nejlepších tří hráčů české ligy, ale Slavia musí vidět za hranice české nejvyšší soutěže a v pohárově Evropě už zkrátka Rumun tak výrazný nebyl. Jeho čas v sešívaném dresu se proto naplnil. Jeho nové působiště nechci moc komentovat, myslím, že ta nabídka přehlušila sportovní hledisko...

Slavia má určitě možnosti, jak ho nahradit. V kádru je třeba Provod. Mluvilo se o tom, že se odejde po zranění rozehrát do Baníku, ale já si myslím, že pouštět takového plejera by byla blbost. Rychle se do toho dostane a vrátí se do základní sestavy. Trenéru Trpišovskému naskočí do hry i dlouhodobí marodi Hovorka a Kúdela, připravený je Ševčík. Směrem k základní sestavě jsou to ale směrem k jaru pro mě kosmetické změny.

Obrovské plus vidím v tom, že se trenérovi povedl najít post levého obránce pro Plavšiče. Zatím se na tomhle místě sestavy jeví moc dobře. A potvrzuje se i to, že po odchodu Kuchty přichází čas v útoku pro Krmenčíka. Dal čtyři góly, dávám mu velké šance, že se na hrotu Slavie prosadí a ukáže.

Zaznamenal jsem názory, že Sparta neposílila dostatečně. Já bych tady ale věřil trenéru Vrbovi. Ten i během plzeňského působení sázel na užší kádr, kdy mají hráči zažité automatismy, souhra fungovala skvěle. Stačí, když si to sedne. Tým se doplnil o útočníka Čvančaru, jinak převažují odchody. Pokud je ale Vrba spokojený, je všechno tak, jak má být. Spartu čeká náročný program a zranění mohou působit jako strašák, ale pokud z klubu odešli hráči, co nechtěli na Letné působit, nevidím problém. A obrovské plus vidím v tom, že Sparta udržela Adama Hložka, což potvrzuje, jaké ambice má.

Někoho strašily zase chyby v obraně, které Sparta dělala i během přípravných duelů. Znovu ale opakuji, že je třeba věřit trenéru Vrbovi. O něm je známé, že radši vyhraje 5:3 než 1:0. Sparta má nějaký skauting hráčů a nejspíš nenašli takového, který by je přesvědčil natolik, aby si teď v zimě zasloužil přesun do rudého dresu.

Sestavu poměrně konsolidovala i Plzeň. Důležitou a možná zásadní zprávou je, že klub našel partnera v podobě sázkové společnosti Fortuna. Všichni vědí, jak důležité je pro Plzeň naplnění rozpočtu, tyhle miliony se Západočechům určitě budou hodit.

Zajímavým tahem bylo z pohledu Viktorie angažování Romana Potočného, osobně si myslím, že by mu Plzeň mohla sednout a těším se, jak se mu povede. Abychom se ještě všichni nedivili, jak dobrý přestup klub udělal. V týmu trenéra Bílka zůstal i střelec Beauguel. Chtěl odejít, ale bude bojovat o titul v Plzni. Bude zajímavé ho sledovat, vždyť bude sám hrát o svou budoucnost. S nadsázkou lze říct, že o Plzni nebylo v zimě tolik slyšet, ale na jaře určitě bude míchat kartami v čele tabulky.

Foto: fcviktoria.cz

Milan Havel (číslo 24) se raduje se spoluhráči.

Zvědavý jsem pochopitelně na všechny další týmy a stejně jako fanoušci už se nemůžu dočkat chvíle, až fotbalové jaro vypukne. Těším se na krásné akce i góly, doufám, že jich bude požehnaně a všichni na stadionu i u obrazovek se budou dobře bavit.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama