Hlavní obsah

Hr. Králové - Slavia 4:3Slavia zažila šok. Hradec ji sesadil z čela ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Vašulín (penalta) 1 : 0
19. Jurásek 1 : 1
34. Kubala 2 : 1
35. Kučera 3 : 1
40. Fila 3 : 2
58. Vlkanova 4 : 2
73. Kúdela 4 : 3
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slavie v 1. kole ligové nadstavby ve skupině o titul senzačně podlehli na půdě Hradce Králové 3:4 a klesli na druhé místo tabulky o dva body za vedoucí Plzeň. Pražané, kteří obhajují titul z posledních tří sezon, prohráli počtvrté v tomto ročníku nejvyšší soutěže a nebodovali po pěti kolech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Hradce Králové oslavují gól na 2:1 proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Slavia prohrávala od 13. minuty po proměněné penaltě Daniela Vašulína. Potom sice vyrovnal David Jurásek, ale Východočechům v jejich domácím azylu v Mladé Boleslavi získali brankami v rychlém sledu vedení 3:1 Filip Kubala s Jakubem Kučerou. Před přestávkou snížil Daniel Fila, ale v 58. minutě vrátil nováčkovi soutěže dvougólový náskok kapitán Adam Vlkanova. Za hosty už jen zkorigoval výsledek střídající Ondřej Kúdela. Slavia v lize inkasovala čtyřikrát v jednom utkání poprvé od března 2015.

Pražané oproti domácímu duelu se Zlínem (3:0), ve kterém si pojistili vítězství v základní části, nastoupili od začátku bez obránce Kúdely a útočníka Tecla. Nahradil je Kačaraba a Fila. Královéhradecký kouč Miroslav Koubek, jenž v minulosti vedl celek z Edenu a na lavičku se vrátil po dvouzápasové pauze způsobené virózou, udělal tři změny oproti utkání na hřišti Bohemians.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Kubala z Hradce Králové a David Hovorka ze Slavie Praha během utkání nadstavby Fortuna ligy.

Východočeši byli od začátku nebezpečnější než favorit. Jako první se dostal do nadějné pozice po rohu hlavičkující Král a ve 13. minutě už Hradec vedl. Vlkanonovu střelu totiž zblokoval ve skluzu Hovorka rukou, takže domácí nijak nemuselo mrzet, že následnou střelu Kodeše kryl Kolář. Sudí Szikszay se šel po konzultaci s videorozhodčím Fraňkem podívat k obrazovce a nařídil pokutový kop, který proměnil střelou po zemi k levé tyči do protipohybu Koláře Vašulín.

Slavia odpověděla v 19. minutě. Bahův centr trefil v šestnáctce z voleje levou nohou Jurásek a svým prvním gólem v osmém ligovém utkání za Slavii po příchodu z Mladé Boleslavi vyrovnal. Hradec i tak pokračoval v aktivitě. Ve 32. minutě Kolář ještě vyrazil Kučerovu střelu mířící k pravé tyči, ale potom v rychlém sledu vstřelil Koubkův tým dvě branky.

Nejprve ve 34. minuě po Klímově přihrávce za obranu nedal slávistickému gólmanovi šanci Kubala a potom Kučera z hranice šestnáctky trefil přesně levou šibenici Kolářovy branky. Pražané do poločasu snížili. Ve 40. minutě proměnil Schranzův centr Fila a zapsal se v červenobílém dresu poprvé mezi střelce v devátém ligovém duelu po příchodu také z Mladé Boleslavi jako Jurásek. Před pauzou se nedostal k zakončení na malém vápně Lingr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista David Jurásek se raduje z gólu proti Hradci Králové.

Slavia se tlačila i po poločase za vyrovnáním, měla převahu, ale Vízka poprvé vážněji ohrozil až v 55. minutě hlavičkou Lingr. Za čtyři minuty se naopak radovali z gólu opět Východočeši. Zdálo se, že Kubala v přečíslení tří na dva prováhal ideální okamžik na přihrávku, ale potom uvolnil patičkou Vlkanovu, jenž levačkou poslal míč k tyči. Slavia měla dosud nejlepší obranu ligy, v předchozích 30 kolech inkasovala jen 19 branek.

Favorit se snažil eliminovat nečekanou ztrátu v boji o titul, ale po Lingrově pokusu se proti střídajícímu Sorovi vyznamenal Vízek, který převedl další skvělý zákrok i proti zakončení Traorého. V 73. minutě už Slavia snížila, protože další střídající hráč Pražanů Kúdela se trefil povedenou střelou z dálky o levou tyč a skóroval při svém 350. ligovém startu.

Jenže další tlak Pražanů už srovnání nepřinesl. Největší šanci měl v nastavení Traoré, který ale královéhradeckého gólmana hlavičkou z malého vápna také nepřekonal. Hradec zvítězil nad Slavií teprve potřetí z 31 vzájemných ligových duelů a osm kol po sobě bodoval.

1. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul (hráno v Mladé Boleslavi):
FC Hradec Králové - Slavia Praha 4:3 (3:2)
Branky: 13. Vašulín z pen., 34. Kubala, 35. Kučera, 58. Vlkanova - 19. Jurásek, 40. Fila, 73. Kúdela. Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Vodrážka - Franěk (video). ŽK: Kučera, Leibl - Hovorka, Talovierov. Diváci: 2907.
Hradec: Vízek - Klíma, Král, Leibl - Mejdr, Kučera, Vlkanova (83. Rada), Kodeš, Novotný - Kubala (90. Prekop), Vašulín (77. Soukeník). Trenér: Koubek.
Slavia: Kolář - Bah, Kačaraba, Hovorka (72. Kúdela), Jurásek (84. Talovierov) - Holeš, Provod (59. Sor) - Schranz (46. Traoré), Lingr, Olayinka (59. Plavšič) - Fila. Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: