Hlavní obsah

Slončík má za sebou povedené jaro. Zlínský mladík o dovolené doháněl resty ve škole, fotbal řeší s tátou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře se v osmnácti letech prosadil do základní sestavy fotbalistů Zlína a postupně se stal oporou Ševců, kteří se díky úspěšně zvládnuté baráži s Vyškovem udrželi v první lize. O ofenzivního záložníka Toma Slončíka už začaly projevovat zájem movitější tuzemské kluby, avšak on tvrdí, že nemá důvod v nejbližší době Baťovo město opouštět.

Foto: FC Zlín

Tom Slončík se na jaře vypracoval v oporu fotbalistů Zlína.

Článek

„Chci dokončit střední školu a odmaturovat. A taky se natrvalo zabydlet ve zlínské sestavě," tvrdí mládežnický reprezentant. Připouští, že už nějaké sondáže ohledně případného přestupu zaznamenal. „Nešlo ale o nic konkrétního. Takže nad tím ani příliš nepřemýšlím," tvrdí Slončík.

Během dovolené na to ani neměl moc času. „Nikam k moři jsem neletěl. Dva týdny, které jsme měli volno od fotbalu, jsem chodil do školy dopisovat si písemky a dodělat praxi. Prostě jsem doháněl resty," prozradil.

Nyní už jsou Ševci zase v plné přípravě na nový ročník nejvyšší soutěže. „Věřím, že příští sezona pro nás bude úspěšnější než ta minulá, v níž jsme se zachránili na poslední chvíli. A jestli už budu patřit ke klíčovým hráčům mužstva? Chci hrát samozřejmě co nejlíp, ale nemyslím si, že to bude na mně stát. Pořád ještě máme v týmu spoustu mnohem starších a zkušenějších kluků," ví dobře Slončík.

Připouští, že přechod do seniorského fotbalu pro něj nebyl snadný. „Člověk je pod mnohem větším tlakem. Když to řeknu obrazně, ve starším dorostu jsme hráli téměř o nic. Na jaře jsme naopak hráli v lize o život. Posouvalo mě to a zocelovalo," je si jistý zlínský talent.

Slončíkův otec Petr je rovněž bývalým ligovým fotbalistou a strýc Radek nastupoval dokonce za národní mužstvo. Mladší bratr Šimon se pokouší prosadit v dorostu Slavie. „S tátou se po každém zápase bavíme a všechno rozebíráme. Tím, že bydlíme hned vedle zlínského stadionu, jsem mu po každém utkání zamával. Když jsem dal gól Bohemians, mával jsem o to víc, protože to bylo zrovna pod naším balkonem," líčí s úsměvem autor dvou jarních ligových branek.

S první polovinou letošního roku může být hodně spokojený. „Pro mě bylo skvělé, že jsem dostal šanci hrát ligu. Poctivě jsem na trénincích pracoval a věřil, že šance přijde. Nabral jsem plno nových a cenných zkušeností. To, že se nám nakonec povedlo ligu zachránit, bylo naprosto super," libuje si Slončík.

Jeho výrazný výkonnostní pokrok vyvolal dokonce spekulace ohledně jeho případné nominace do českého národního týmu na mistrovství Evropy do 21 let, které momentálně probíhá v Gruzii a Rumunsku. Nakonec se v ní ale neobjevil. „Já s tím ani nepočítal. Vždyť ani v devatenáctce nejsem dlouho. Věřím ale, že když budu na sobě dál pracovat a budu odvádět dobré výkony, tak se časem do jednadvacítky probojuju," vytýčil si cíl.

Související témata: