Hlavní obsah

Sor v Evropě září, doma se trápí. Proč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě rozehrává fotbalové symfonie, jako když si ke klavíru sedl Mozart. Dává góly, soupeře mučí ďábelskou rychlostí. Doma vypadá jako učeň, trápí se, vykazuje nulovou produktivitu. Kontrast ve výkonech a příspěvku pro mužstvo slávistického útočníka Yiry Sora na evropském pódiu a v české lize nemůže být větší. „V naší lize se hraje na body, ne pro diváky,“ shrnul lakonicky protřelý trenér Ivan Kopecký.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yira Sor ze Slavie.

Článek

Shrňme si základní čísla. Útočník fotbalové Slavie Yira Sor vstřelil ve čtyřech zápasech Konferenční ligy pět branek, na další dvě nahrál. V české nejvyšší soutěží nastoupil za červenobílé do pěti utkání, gól nedal a asistenci si také nepřipsal.

V nedělním šlágru v Plzni, kde sešívaní remizovali 1:1, se rovněž neprosadil. Výhrady k jeho výkonu měl i slávistický kouč Jindřich Trpišovský. „Měl být daleko ve větší nabídce jako při některých akcích ve druhém poločase. V první půli mi u něj scházel pohyb, naši hráči mu mohli těžko přihrávat," upozornil Trpišovský.

„Ale také si myslím, že Plzeň na něj trochu upravila hru. Vyklidila střed, neměl kam moc nabíhat," naťukl další příčinu velitel červenobílé lavičky.

V Evropě se nigerijskému expresu lépe dýchá, proti Fenerbahce Istanbul i Linci si užíval volnosti. Turecký i rakouský soupeř vyrukoval na Slavii odvážně a v defenzivě nepůsobil tak precizně, dělal chyby. Sor tak měl prostor, aby mohl rozkmitat své gazelí nohy, předkopnout si míč a obráncům, kteří v porovnání s ním vypadli neobratně, pláchnout. Takový styl má rád.

Jenže proti českým soupeřům se musí vyrovnat s úplně jinou hrou. Obránci se na něj více koncentrují, pořád ho pečlivě hlídají, otravují ho, jsou na něm přišpendlení, častěji ho faulují. Vědí o něm, mužstva na něj uzpůsobují taktiku.

Obecně hraje Slavia v tuzemské lize úplně jiné typy zápasů. Musí dobývat, bušit do koncentrovaného soka. Prostory na náběhy a na prodání rychlosti se moc neotevírají. Může se to měnit ve chvíli, kdy dá Slavia gól, ale ani ten nemusí zakonzervovaného soupeře otevřít. Výjimek je minimum a Plzeň jí rozhodně nebyla. „O čem si pak mají lidé po takovém zápase povídat? O ničem. Byl to jen boj, samé souboje," kroutil hlavou Kopecký.

„Ten rozdíl je jasně viditelný. V naší lize se Sor těžko prosadí, týmy v ní mají obrannou činnost perfektně propracovanou," přikývl někdejší kouč české jednadvacítky či mistrovských Vítkovic. „Sor se do takových zápasů nehodí, protože se prosadí jen velice obtížně, nebo vůbec. Nemá kam naběhnout a soubojový hráč to není. Slavii by se v Plzni daleko víc hodil Kuchta," doplnil s odkazem na útočníka, jenž v zimě Eden opustil a zamířil do Lokomotivu Moskva.

Sorův potenciál? Neumím odhadnout, do topu ještě něco chybí, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Sor potřebuje zůstávat proti českým protivníkům trpělivý, pořád zkoušet soupeřovu bdělost, unavovat je, čekat na příležitost. „Nevyčítal bych mu to. Věřím, že v Konferenční lize bude zase platný a dobrý. Možná výborný. Bude mu sedět. Obránci jsou většinou pomalejší než on, řekl bych, že prostor se mu naskytne," je přesvědčený Kopecký.

Jednadvacetiletý fofrník je navíc po lednovém přestupu z Baníku Ostrava ve Slavii stále krátce. Adaptuje se, zvyká si na nové nároky, otrkává se.

Už ve čtvrtek vykročí sešívaní do čtvrtfinále Konferenční ligy na půdě Feyenoordu Rotterdam. A Sor může doufat, že bude mít na hřišti zase víc volnosti.

Reklama

Související témata: